Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptococcus pneumoniae


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2014. 11:20

U slucaju da su bolovi u trbuhu izraženi, da ima mučnine ili nagon na povraćanje, ako se žali na glavobolju ili mu oteknu testisi treba se javiti na kontrolu kod infektologa. Inače, za očekivati je da će sve smetnje nestati uskoro (ako u međuvremenu nisu).

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2014. 11:30

Nisam vidio zadnja dva posta - nalazi isključuju bakterijsku infekciju, leukociti su nešto niži i to bi moglo ukazivati da je u pitanju neki virus koji zahvaća i probavni sustav. Slažem se da se pričeka tjedan dana i prati razvoj situacije. Ukoliko se nastavi žaliti na bol u leđima treba poduzeti daljnje dijagnostičke mjere (možda rendgen pluća, ultrazvuk trbuha).

Irenaori

27.01.2014. 00:30

Hvala Vam velika doktore Jovančević na odgovorima i ljubaznosti.

Danas smo evo prošli bez žaljenja na bolove, napokon

Srdačan pozdrav i još jednom Vam velika hvala.

L.pozdrav

Irena

Irenaori

31.01.2014. 00:00

Poštovani doktore,

ponovo Vam se javljam. Naime, sin mi je dobro no i dalje se zali na bol nakon jela i pre dve noci se probudio i trazio da mu se masira stomak jer ga boli, nije prehladen ali mu je nosic stalno slinav i nocu hrce kao veliki i zna kao da mu slinica zacepi puteve ostati bez zraka pa se tgne i uzme zrak jace, to je u snu tako bih ja to opisala . Takodjer mu je ostao otok na lijevoj strani obraza koji mene najvise i brine. Njemu niti onda kada se tek pojavio otok na tom obrazu nije bio toliko "strasan", vidjelo se da je otecen ali ne nesto pretjerano. Sada kada ga se pogleda ako ga gleda netko tko ga ne zna pomisli da je djete prosto takvo. Ali nije. Isli smo kod stomatologa u Gundulicevu, pregledali su ga i to doista moram priznati jako detaljno i rekli da ima karijes na trojci gornjoj s lijeve strane no da taj karijes sigurno nije uzrok tog otoka i da s obzirom da je otok tu vec 2 tjedna i koji dan morao bi imati bol ili otecenost na desnima, da se vidi blagi otok ali da nastavimo dalje jer do zuba nije . U glavnom nakon toga smo otisli kod doktora ORL-je na pregled. Deset minuta sam doslovno morala pokazivati gdje je sin otecen , nakon deset minuta doktor nam je rekao da ne razumije zasto smo mi dosli da ne postoji covjek s simetricnim licem i da je njemu to normalno sto mu je jedan obraz buckastiji od drugoga i ako djete nema tem, bolove u grlu, nosu ili uhu nismo trebali dolaziti k njemu. U glavnom OTS obostrano uredan, OFS uredan nalaz, RNS eritematoznija sluznica, inace uredan nalaz. Istina sin nije dao doktoru da mu pregleda grlo sa stapicem ( ne znam sto je sinu bilo osim valjda strah).

Preporuca se kontrola pedijatra i lab nalazi.

Kako rekoh, on je super. U biti on nikad nije rekao da njega boli obraz di je otecen ili sto oko obraza osim kada mu se pipnu ti sitni cvorici po vratu i ranije bol u vratu, no to je bila bol u cerv kraljeznici i torakalnoj kraljznici, sto je dost daleko od obraza . Otok kako rekoh je blag ali se vidi, cak nas doista je jedna gospoda u praku upitala pre dva dana da li je on otecen ili je on takav. Znaci otok se vidi to i biva razlog zasto odosmo kod ORL- ga.

Da li da taj otok ostavimo tako ili sto da napravimo?

Velika Vam hvala unaprijed!

Lijepi pozdrav i s poštovanjem.

Irena





Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.02.2014. 13:15

Obzirom da se i nadalje žali na bolove preporučam pedijatrijsku - gastroenterološku) obradu. Možda bi se mogao napraviti ultrazvučni pregled obraza (ORK Klinika na Rebru).

Irenaori

25.02.2014. 13:35

Poštovani dr Jovančević,

samo da Vam se zahvalim na pomoći i savjetima. Naime, nismo ništa poduzimali no on je sada dobro.

Velika Vam hvala od srca još jednom!

Lijepi pozdrav od Irene i Orlanda B.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.03.2014. 19:00

Najbolji ishod, doktor liječi - priroda izlječuje happy

petra78

09.03.2014. 00:40

Poštovani,
Sin, starosti sedam mjeseci i deset dana, tezine 8900g, dužine 72cm. Rođen je iz uredne trudnoće u 40 tjednu gestacije, vaginalnim putem, težine 3990g, dužine 52 cm, Apgar 10/10. Hranim ga na dojci i dva do tri obroka kasice (vocno žitne i povrtno mesne plus jos jedna vocno zitna, kako koji dan). Unazad 20ak dana poceo je imati simptome u vidu respiratorne infekcije, prvi dan je bio febrilan maximalno do 38.5 mjereno rektalno, nisam davala antipiretik, iza toga nije bio febrilan, nos je bio zacepljen sekreton i pojavio se prvo suh pa produktivan kasalj za tri dana. Nakon konzulzacije s pedijatrom nastavili smo opce hogijenske mjere i vidu inhalacija fo, aspiracije sekreta iz nosa, plus bisolex kapi kako bi iskasljao sto ima. Pedijatrica je prije savjeta napravila pregled. U statusu je sve bilo uredno osim vec ranije navedenih simptoma i blago hiperemicnog zdrijela. Djecak je nakon 14ak dana potpuno ozdravio. Nosic je postao suh, kasalj je prestao. Dva dana nakon tog poboljsanja slijedi plac, opce lose stanje (nervoza, smanjena energija, bezvoljnost) i febrilitet od veceri do max 39.2 (rektalno), temperaturu smo skidali lupocetom od 120mg, cepicem, padala je na 38.5-38.8. Drugi dan je protekao mirno, temperatura do max 37.7, da bi se navecer ponovio scenarij prosle noci s visim vrjednostima temperature, do max 39.3. Koju smo uspjeli skinuti takoder do min 38.5 s tim da smo tu pokusali uvesti i ibuprofen sirup naizmjenicno s lupocetom (2.5 ml dalcy sirupa). Djecak je izgledao sve losije tako da smo ujutro otisli dezurnom pedijatru koji nas je nakon pregleda odlucio uputiti na hospitalizaciju. U statusu ponovno nista znacajno, trbuh bo, nos suh, pluca askultatorno cista, usi bo, grlo lagano hiperemicno.
U prijemnoj ambulanti napravlkena je lab obrada u kojoj se patolosko nalazi Leukociti 43 tia, crp 48, Hg 103. Urin 15-20 leukocita. Na temelju nalaza doktorica pretpostavlja da je rijec o pneumokokmoj bakterijemiji.napravlken je jos rtg pluca koji je bo, urinokultura koja je kontaminirana pa nista iz nje ne saznajemo. Terapija ceftriaksonom je ordinirana. Jutros je dobio trecu dozu antibiotika (iv) od kada smo u bolnici temperature se javljaju jednom popodne i jednom u noci kada dode do 38.5 mjerena u uhu, spusta se popodnevna eferalgan cepicem (150mg) a nocna ibuprofen sirupom (5ml). Cekamo nalaze hemokulture i briseva nosa i grla. Iako znam da brisevi ne govore bas specificno ordinirani su. Zanima me trebam li se brinuti sto nakon tri doze ceftriaksona djecak jos bude febrilan? I mislite li da je sve napravljeno po pravilima struke tjm treba li nesto jos poduzeti? Nisam napomenula da je sin jedinac i nike bio u kontaktu s djecom koja pphadaju vrtic. Kucne ljubimce nemamo, zivimo u suhom i svijetlom stanu nasa obitelj koja broji tri clana.
Isprike na poduzem pitanju. Ali nesanica u bolnici je pridonjela logoreji happy
Likep pozdrav,
Petra

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.03.2014. 21:05

Ceftriakson ima najvece izglede da pokrije moguceg uzrocnika bakterijemije i apsolutno je ispravno sto su ga dali. I zaista najcesci uzrok bakterijemije (sepse) bude pneumokok (narocito u djece koja nisu cijepljena protiv tog uzrocnika). No ponekad pneumokok bude smanjene ili apsolutne otpornosti na antibiotike. Iz krvi se najcesce ne uspije dokazati uzrocnik a ono sto se nadje u brisu nosa malo vjerojatno uzrokuje bakterijemiju. Vazno je pratiti upalne parametre (CRP, leukocite, sedimentaciju) i ako se snizavaju samo treba sprovesti terapiju do kraja - u pravilu deset dana - ne nuzno sve dane injekcijma - obicno se uvodi sirup kada nalazi postanu dobri.

janjah

22.11.2015. 12:00

Poštovani,
dijete od 20 mjeseci, posljednja 3 dana teško diše na nos, prilikom spavanja hrče i čuje se hroptanje u nosu, kao da je nosić pun, a uopće ne curi.
Budi se preko noći često zbog kašlja i pokušava disati na nos, ali ne ide.
Preko dana je u redu, nema temperaturu, dobro jede i veseo je. Špricam mu u nosić Sterimar sprej i inhaliram ga.
U 9.mjesecu je završio u bolnici zbog bronhitisa i upale pluća uzrokovanih pneumokokom.Napravljena mu je i alergološka pretraga IGe je bio 114,
i blaga alergija na grinje i prašinu. Ima genetske predispozicije za alergiju, u obitelji imamo alergije na hranu, penicilin i anestetik.
Prije mjesec dana na preporuku pedijatra cijepili smo ga Prevenarom.
Zanima me da li je moguće da ima gore navedene respiratorne probleme zbog alergija na hranu, budući da ga još nismo testirali na to ili je posrijedi
neka viroza budući da ide u jaslice.
Zahvaljujem na odgovoru!


Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.11.2015. 09:30

Sve što opisujete ukazuje da je riječ o smetnjama uzrokovanih pohađanjem jaslica. Prpeoručam ispiranje nosa hipertoničnom otopinom morske vode (Sterimar hipertonic, Sinomarin) a istu takvu otopinu može i inhalirati (postoje Sinomarin ampule) - bez ograničenja što se tiče učestalosti i trajanja terapije. U kući temperatura treba biti maksimalno 20 C, zrak treba vlažiti a boravak na svježem zraku što češći i dulji. Spavanje s povišenim uzglavljem će također pomoći.

janjah

09.12.2015. 17:25

Poštovani doktore,
zahvaljujem na prijašnjem odgovoru i javljam se ponovno sa upitima.
5.12. se dijete probudilo sa sljepljenim očima - konjuktivitis, otišli kod pedijatra i dobili Torbrex kapi. Kapi mu pomogle, slijedeći dan mu bilo bolje.
Nakon toga 6.12. je počeo curiti nos- nije začepljen, suhi kašalj, otežano i plitko disanje, temp. 38.7 koja se teško spušta. Otišli kod pedijatra ponovno, doktorica mu propisala injekciju solumedrola, 2x2 potiska flixotid i 3x2 potiska ventolin. kupila sam aero chamber, pa sam mu i doma davala inhalacije prema uputama doktorice još slijedeći dan.
Taj dan, nakon inekcije nema više temperaturu i lakše diše. 8.12. opet temperatura od 38.4 koja se teško spušta (dajem Lupocet sirup i tuširanje).
9.12. otišli kod doktorice na kontrolu, dobio opet injekciju solumedrola + inhalacija fiziološka i ventolin, te smo upućeni na vađenje krvi i rtg pluća i srca.
Nalaz krvi u redu, crp povećan 28.1, rtg snimka upućuje na upalu pluća. U dnevnoj bolnici pregledali nalaze, dobio injekciju cefuroksima i 3 dana sumamed sirup +inhalacije flixotid i ventolin. Da li Vam se ta terapija čini u redu ?
Budući da je ove godine u 9.mj. prebolio upalu pluća i bronhitis,te smo ga po preporuci pedijatra cijepili Prevenarom u 10.mjesecu , nije mi jasno kako je moguće da je opet dobio upalu pluća? Jel to cijepivo nije obuhvatilo sve bakterije koje uzrokuju upalu pluća i da li je moguće da dijete boravi u blizini nekoga tko ima bakteriju, pa zbog toga u razmaku od 3 mjeseca opet dobije upalu pluća ?!
Napominjem da pohađa jaslice. Šta bi mogli učiniti da spriječimo ponavljanje te bolesti ?
Zahvaljujem na odgovoru !

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.12.2015. 19:05

Ne mogu ocjenjivati terapiju niti imam razloga sumjati da je nešto pogrešno napravljeno. SCjepivo protiv pneumokoka štiti od teških infekcija koje uzrokuje 13 sojeva pneumokoka, jedna od tih upala je i upala pluća. Nažalost, ne stvara zaštitu pd drugih uzročnika (bakterija i virusa). Čini mi se da bi zadnja upala moglanije bila uzrokovana klasičnom bakterijom (moguće virusom, klamidijom ili mikoplazmom)- Jaslice su povezane s većom učestalosti ovih problema, nastojte nakon ozdravljenja djetetu omogućiti vrijeme za oporavak prije ponovnog ulaska u kolektiv.

janjah

19.12.2015. 19:35

Poštovani doktore, zahvaljujem na prijašnjem odgovoru.
Molim Vas za savjet, da li bi pomoglo kao zaštita od učestalih upala pluća cjepljenje sa Pneumo 23 ?? 30.10. 2015. je cjepljen sa 1 dozom Prevenara.
Zahvaljujem na odgovoru !

janjah

19.12.2015. 19:35

Poštovani doktore, zahvaljujem na prijašnjem odgovoru.
Molim Vas za savjet, da li bi pomoglo kao zaštita od učestalih upala pluća cijepljenje djeteta sa Pneumo 23 ? 30.10. 2015. je cjepljen sa 1 dozom Prevenara. U ožujku 2016.će imati 2.godine.
Prije 2 tjedna je dobio konjuktivitis, bili smo s njim kod pedijatra, dobio kapi Torbrex- 2 kapi 3x dnevno 7 dana. Davala sam mu kapi cca 3 dana, nakon toga sam prekinula, jer je dobio upalu pluća i oči su mu bile dobro.Danas ujutro se opet probudio sa slijepljenim očima, i sa sekretom žutim u kutu oka, na svoju ruku sam mu dala kapi Torbrex, a također mu je kao i zadnji put počeo curiti nos i blago mu je začepljen. Da li je konjuktivitis izbio ponovno jer nisam provela terapiju do kraja (7 dana) i da li se konjuktivitis javlja sa curenjem iz nosa?
Zahvaljujem na odgovoru !

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.12.2015. 13:50

Svakako treba dati 2. dozu Prevenara 13, PNEUMO 23 nije potrebno davati. Vjerojatno ste prekratko davali Tobrex, a moguće je i ponovno javljanje upale spojnice oka zbog curenja nosa. Nos ispirajte redovito, odradite terapiju Tobrexom 7 dana.

kath

04.01.2016. 14:05

Poštovani dr. Jovančević
lijepo Vas molim za savjet! Moj sin, star 16 mjeseci polaznik je jaslica. Zbog učestalih respiratornih infekcija odlučili smo napraviti bris nosa i ždrijela. Bris ždrijela je bio negativan, dok je u nosiću pozitivan streptoccocus pneumoniae. Maleni bi 11.01. trebao biti cjepljen Prevenarom. Da li dijete sada uopće smije biti cjepljeno dok je bris nosića pozitivan i da li je potrebno uzeti kakvu terapiju? Dijete je u razdoblju od 23.do 29.12. imalo povišenu temperaturu (do 40°) i produktivan kašalj uz obilat žuto-zeleni sekret iz nosića. Sada samo povremeno iskašljava dok se curenje nosića uvelike smanjilo, temperaturu više nema. Da li je dijete trenutno kliconoša tj. da li smije biti u kontaktu sa ostalom djecom? Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovorima!
Lijep pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.01.2016. 13:05

Dijete se može cijepiti iako mu curi nos i u brisu je izoliran pneumokok. Riječ je o uobičajenoj pojavi - tzv. kolonizaciji nosne sluznice ovom bakterijom što se viđa kod većine vrtićke djece. Prema tome nema kontraindikacija niti za pohađanje kolektiva. No treba izbjegavati bliski kontakt s malom djecom (dojenčadi), naročito dok se ne cijepi. Naime cijepljenjem se dijete zaštiti od agresivnih sojeva pneumokoka koji mogu uzrokovati tešku bolest, no istovremeno sprječava i kliconoštvo - dakle ne može prenijete ove sojeve drugom djetetu. Isto vrijedi i za ukućane starije životne dobi, naročito ako boluju od neke kronične bolesti.

Almajus

28.01.2016. 13:25

Postovani, moj sin ima 19 mjeseci i nalazom brisa grla i nosa utvrdjeno je da ima streptococcus pneumoniae ( i u nosu i u grlu) Mozete li mi dati savjet za lijecenje istog, preporuciti sta da poduzmemo? Unaprijed hvala. Alma

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.02.2016. 11:10

Ovakav nalaz ima polovica djece koja pohađaju kolektiv. Curenje nosa nije opravdanje za davanje antibiotika. Ispirajte nos 2,3% otopinom morske vode, izlazite van, u kući temperatura ne bi trebala biti viša od 20 C, vlažite zrak. Cijepite dijete protiv invazivnih (agresivnih) sojeva ove bakterije - oni mogu uzrokovati teške infekcije.