Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptococcus pneumoniae


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

osijek

08.03.2011. 22:51

Poštovani doktore!
Evo novog problema.Danas je kćerka dobila i temperaturu 38,5, a imala ju je i prošli vikend kada je trajala dva dana(također 38,5). Što nam je činiti?

Darko Richter, dr. med.

09.03.2011. 22:30

Nemam pojam što je bilo prije. Ne pratim.

Sunflower2011

29.03.2011. 13:51

Poštovani!

Mama sam dečkića od 4 mjeseca i cure od 3 godine.

Maleni od rođenja ima problema sa okom (suzi mu -malo i izlazi sekret -više)
Prva terapija je bila Tobrex mast (povremeno u prva 2 mjeseca života). Kako nije bilo bolje na moje inzistiranje napravljen je bris oka i izolirana bakterija Streptococcus pneumoniae. Amoksicilin oralno. Sekret je i dalje tu, dakle nije pomoglo. Nakon toga ponovno dobiva kapi Bivacyn 10 dana... rezultata i dalje nema.... ponovna terapija Bivaycin kapi + Tobrex mast do prije par dana, no ni to nije pomoglo. Ove sve lijekove/kapi/masti je primio od 2-4 mjeseca života.
Prije 10-ak dana sam sa sinom bila kod oftalmologa. On kaže začepljeni suzni kanal, terapija krema i kapi, kontrola za mjeseca dana.

Plus što mi se danas i starije dijete probudilo s upaljenim očima, nos joj je pun danima i kašlje, temperature nema.
Ja i muž smo već 3 mjeseca stalno bolesni i popili svaki 3 antibiotika... zadnje zbog gnojne angine. Prije ovog godinama nismo bili bolesni, ni mi niti starije dijete.

S obzirom na gore opisanu situaciju što bi Vi preporučili?

Puno hvala

Darko Richter, dr. med.

29.03.2011. 18:50

Ništa. S malim kod oftalmologa, kao što i jeste učinili. Ostalo je potpuno nezanimljivo.

Darko Richter, dr. med.

29.03.2011. 18:50

Dao sam vam odgovor negdje drugdje, upravo sada.

Nina Rv

03.04.2011. 16:10

Poštovani,

Sin mi je star 26 mj.Od 11 mj. prošle godine konstantno ima upale uha.Svaki puta dobije antibiotik. Zadnje je bio liječen Klavocin bid-om dvije kure ( sa prekidom par dana između kura).Opet nakon par dana bi ga zabolilo uho pa je nakon toga dobio Sinersul, no 5 dan mu se stanje pogoršava (dijagnoza otitis med supp ac lat utq, rhinitis catarrhalis et vasomotoria) te mu je učinjena miringotomija obostrano; lijevo sukrvavi sekret, desno obilno gnoja.Iz brisa desnog uha izoliran pneumokok.Dobivao je injekcije 10 dana cefuroxim (Ketocef) (antibogram:I: penicilin ,S: amoksic.+kl.kis., cefuroksim, ceftraikson, moksifloksacin, R: azitromicin).Nakon toga 4 dana Zinnat sirup.Dva dana nakon sirupa opet upala uha te opet miringotomija samo lijevog uha (desno je u početku stvaranja).Dijagnoza: Otitis media supp lat sin. Terapiju je dobio Lendacin 1x650 mg, danas prvi dan.
Sva tri krajnika ima velika.
Moram napomenuti da mu je grlo cijelo vrijeme katralno, pa čak i prilikom otpuštanja iz bolnice prvoga puta.
Sa 11 mj. mu je učinjen prick test i pokazala se alergija na bjelanjak 3mm, mlijeko 2 mm, svinjetina 2 mmi kakao 3 mm.No stanje mu se popravilo samo od sebe uz konzumaciju tih namirnica pa ih nismo ukinuli iz prehrane.Tokom ovoga liječenja dobio je i terapiju Fenistil kapima 3x8 kapi.Dobili smo uputnicu za detaljnu alergološku obradu.
Dijete je krenulo u vrtić u 10 mj prošle godine no nakon prvog bolničkog liječenja smo ga zadržali doma.
Molim Vas za savjet što biste Vi preporučili i kakvo je Vaše mišljenje o ovoj terapiji s obzirom na ovako trajne upale.

Sa štovanjem
Nina

Darko Richter, dr. med.

03.04.2011. 20:10

Savjet se može dati samo onome koji zna što ga zanima.

Nina Rv

04.04.2011. 23:25

Molim Vas za savjet što biste Vi preporučili i kakvo je Vaše mišljenje o ovoj terapiji s obzirom na ovako trajne upale.
Tu konkretno mislim na vaše mišljenje zbog čega se stalno ponavljaju tako jake upale jer do sada nakon svakog antibiotika bi se nakon par dana opet razvila gnojna upala uha a on je do sada toliko dugo na antibioticima koji mu očito ne pomažu (ili pomažu pa se opet pojavi).Neznam, zato i pitam kakva su vaša iskustva s time i neko vaše mišljenje o tome.

Hvala unaprijed.

Nina

Darko Richter, dr. med.

04.04.2011. 23:50

Ne znam odakle takav naglasak na nakekvoj alergiji. Ja bih, prije svega, bijelu krvnu sliku, odredio imunoglobuline i učinio dobar ORL pregled, uključujući timpanogram.

Nina Rv

05.04.2011. 19:40

Baš sam danas dobila nalaz od kompletne krvne slike, pa ću vam navesti ono što je izvan vrijednosti:
Lkc:18.2
Erc 5.05
MCV 71.9
MCHC 353
Neutrofilni granulociti H x10 9/L 13.20
Neutrofilni granulociti H rel% 72.5
Glukoza 3.4
AST 77
CRP 135.3
Imunoglobulin A 0.78
Gama globulin L% 9.8
Gama globulin L g/L 7.0

Bris iz uha je sterilan.
Dobila sam i danas i nalaz od 03.04. pa evo dijagnoze:
Otitis media ac.supp.l.sin.recid.
St.post otitidem med. ac. supp.bil.
Rhinitis mucopurulenta
HAL
Što se tiče alergija to su me pitali u pulskoj bolnici pa sam i vama navela da biste imali širu sliku.
Pričekala bi da završi sa ovim injekcijama pa bih ako je moguće došla u vašu ordinaciju.

LP

Darko Richter, dr. med.

05.04.2011. 21:50

Od kada je taj nalaz sa CRP-om od 135? Ako je od jučer, onda još treba liječiti, ako je od prije 7 dana, a nema kontrolnog (npr. od jučer), badava takva medicina.
Imao je gnojnu upalu srednjeg uha obostrano, i to treba uzeti jako ozbiljno. Nema imunodeficijenciju. Obratite se na ORL.

Nina Rv

07.04.2011. 14:35

Taj nalaz krvi je od ponedjeljka (04.04) a on je počeo sa terapijom u nedjelju u podne (03.04.).
danas sam vidjela da je CRP od krvi vađene jučer 38,5.

Naime on svaki put dobro reagira na liječenje, uvijek mu CRP znatno padne i to vrlo brzo ali ono što mene brine je da čim prestane utjecaj antibiotika i to već 2 dana nakon posljednje doze odmah ista burna reakcija. Tako nam se dogodilo već posljednja 4 puta.
Danas su nam na ORL pregledu rekli injekcije do ponedjeljka.Na pedijatriji kažu da ni sami neznaju zašto je to tako i kada završimo sa terapijom da tražimo drugo mišljenje.
Molim vas recite mi gdje se vas može naći u Zagrebu jer mislim da čim prestanemo sa terapijom doći ćemo da Zagreba.

Hvala i lijepi pozdrav
Nina

Darko Richter, dr. med.

08.04.2011. 02:05

Uredno je odreagirao na terapiju. Ja se ne bih zurio u Zagreb. Drugo misljenje moze se dobiti i blize mjestu gdje ste. Inace, neobicno je da vas ORL ili drugi lijecnik samo tako upucuje na drugo misljenje, a da ne znamo zbog cega. On/ona mora biti svjestan zbog cega je potrebno drugo misljenje, tj. zbog cega se osjeca insuficijentnim, i to treba definirati, pa se onda moze dobiti drugo misljenje. Sva moja dosadasnja druga misljenja nisu bila nista drugo vec sredjivanje nalaza i zbrke u anamnezi koja je trebao odraditi netko drugi, obicno lijecnik primarne zastite. Ali, zasto se muciiti, kada roditelji i onako presiraju, a mucit ce se netko drugi. Nisam nikada imao osjecaj da sam u tom drugom misljenju bio pametniji od onog iza prvog misljenja, vec samo da sam si uzeo vremena i truda.
Radi toga ne treba juriti u Zagreb.

marisimaja

08.04.2011. 12:20

Poštovani dr. Richter,

nije vezano za temu, već sam samo htjela provjerili jeste li jučer
primili ikakav mail vezano za mišljenje o hidrocefalus/Kolpocephaliji?
Pitam samo da znam da li sam dobro poslala.

Hvala

Darko Richter, dr. med.

09.04.2011. 00:40

Da.

Katarina131204

15.04.2011. 01:36

Molila bih Vas da mi kazete koji je vremenski period sticanja imuniteta posle pneumo 23 i da li se isti moze naci u brisu nosa igrla mesec dana nakon vakcine(6 god. decak astmaticar)
Hvala

Darko Richter, dr. med.

15.04.2011. 23:20

3 tjedna. Može.

adnan

06.05.2011. 22:55

Moj sin je star 14 mjeseci, nos mu je curio u uradili smo mu bris guše i nosa. U brisu guše je izolovana normalna flora, u u brisu nosa je izolovan streptococcus pneumoniae, koji je prema antibiogramu neosjetljiv na pencilin, eritromicin,clindamicin, trimetoprim+sulfamet., a osjetljiv jedino na vinkomicin. Pedijatrica je rekla da nema mu šta dati jer je streptokok otporan na sve, i da mu nos ispiram sa aquamaris.Nakon toga nos je prestao curiti, ali je bio začepljen. Nakon ispiranja i 10 dana ponovili smo bris guše i nosa i rezultati isti, osim štio je na antibiogram još dodano benzylpenncillin umjereno osjetljiv. Pedijatrica kaže da nikad nije dobila ovakav nalaz brisa nosa, i da se mora ponoviti bris, ali i da se trebamo zabrinuti jer praktično nema antibiotika za ovaj soj. U međuvremenu moj sin je dobio temperaturu (max.38,6), grlo uredno, pluća čista. Dobilo smo Xiclav ( jer je on u dva navrata prije pomagao). Napominjem da je operisao ,prije mjesec i pol, pu stenozu na desnom bubregu i da je 5 mjeseci prije toga bio na profilaksi ceklorom, nakon operacije amikacin i mirocef, a zatim mjesec dana piyeloseptil, pošto mu je ugrađen stent, koji bi trebali vaditi za 10 dana.
Molim Vas za mišljenje (znam da je ovdje previše informacija) i savjet kako da se riješim ove bakterije? I dali je ovaj nalaz brisa nosa i antibiogram zaista tako rijedak i neobičan.

Darko Richter, dr. med.

07.05.2011. 09:15

Pneumokok u nosu uspješno je selekcioniran tijekom dototrajne uroprofilakse.
Ako je ipak umjereno osjetljiv na benzilpenicilin, to je dobro, aočito je osjetljiv i na vankomicin, vjerojatnoi i na linezolid. Tako da to nije sasvim tragično.
No, nikako mu ne bih gurao ništa u nos, nikakve kapi i vodice. To mu može naškoditi, a klicu dirati neće.
Dijete bih cijepio dvjema dozama Prevenara-13 u razmaku od 6-8 tjedana, a čim navrši 2 godine, i jednom dozom Pneumo-23.

adnan

08.05.2011. 01:30

Hvala na odgovoru. U zadnja tri mjeseca je u tri navrata imao visoku temperaturu ( do 40 stepeni ) , koja je nestala nakon terapije Xiclavom. Jeli moguće da je ova bakterija uzročnik ovih temepratura? Da je Xiclav samo privremeno umiri? I dali moj sin može da ide na vađenje stenta sa ovom bakterijom u nosu ili pak mora ipak da se prije riješi bakterije? Pri vađenju stenta planirali smo i obrezivanje. Hvala još jednom.