Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptococcus pneumoniae


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

09.05.2011. 02:25

Što da vam kažem na ovu papazijaniju od vaših pitanja? Sva može, i ništa ne mora. To je jedini mogući odgovor. Ako se sjetite što vas uistinu zanima, pitajte to tako, a ne nikako drugačije.

Caracalla

10.05.2011. 13:45

Poštovani dr. Richter,
moje jasličko dijete, staro 14 mjeseci, cijepljeno Prevenarom 3 puta (krenuli od 6. mjeseca starosti), svaki mjesec bolesno s visokim temperaturama do 41 stupanj, svaki put odvedeno na obradu na Zaraznu (dakle u pravim rukama), kažu adeno virus, ne dokažu ništa, dobije infuziju, popije Klavocin i ozdravi. Pa opet! I to tako valjda ide s jasličkom djecom, mirimo se mi.
Mene zanima 1)što se može dati takvom djetetu da se podigne željezo i razina hemoglobina (80), jer je konstantno u anemiji, a mjesecima već pije sirup Ferrum; i 2) Kako pojačati imunitet?
Zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam!

Darko Richter, dr. med.

10.05.2011. 16:55

Hemoglobin se može podići preparatom željeza samo ako je snižen zbog nedostatka željeza, inače to može škoditi.
Anemija od 80 g/L hemoglobina je duboka anemija, i to bi trebalo malo bolje pogledati, npr. kod hematologa za djecu.
A stalno vraćanje visokih temperatura može ukazivati na imunodeficijenciju, obično snižene imunoglobuline. I to bi trebalo pogledati, npr. kod mene. Nema općenite terapije za "imunitet", iako je to već dugogodišnja opsesija hrvatskog puka.

resa77

22.11.2011. 12:55

Poštovani,
Imam dječaka od 22 mjeseca koji ide u vrtić. Već više od pola godine borimo se sa streptococcus pneumoniae u nosiću. Popio je brojne antibiotike ali, nažalost, svaki put kad ponovimo bris bakterija se opet pokaže. Zadnji nalaz je pokazao da je bakterija otporna na sve antibiotike osim na Vankomicin. Dok dijete pije antibiotik prestane mu kašalj (jednom je čak došlo i do laringitisa) i curenje nosa, ali čim prestane s antibiotikom sve se vraća. Davali smo mu i Broncho vaxom, ali ni to nije dalo nekog rezultata. Na vašem forumu čitala sam o mogućnosti vakcinisanja djeteta. Nažalost, živimo u Sarajevu gdje izgleda ne postoji mogućnost vakcinisanja protiv pneumokoka. Kad sam svoju pedijatricu pitala da li mogu kupiti cjepivo u Hrvatskoj da mi onda oni vakcinišu dijete, ona mi je odgovorila da se to može uraditi samo do navršena 2 mjeseca djeteta. Kod vas sam pročitala da postoje dvije vrste vakcina i da moje dijete u ovom uzrastu može biti vakcinisano. Molila bih vas da mi odgovorite može li moje dijete biti vakcinisano i da li to mogu ja uraditi u Hrvatskoj ili kupiti tamo vakcinu i ovdje vakcinisati dijete.

Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.11.2011. 17:30

Uf, nije dobro. Zbog prisutnosti ove bakterije u nosu ne treba davati antibiotik, 50% vrtićke djece ga ima. Ako se često daju antibiotici tada se događa upravo ono što se i kod vas dogodilo - postane otporan na sve antibiotike. Curenje nosa i kašalj nisu razlog za antibiotike i nema smisla njihovo davanje pogotovo ako dijete pohađa vrtić- Čim se vrati tamo ponovno će ga dobiti. Cjepivo Prevenar 13 ili Synfloris se daju nakon navršenih 2 mjeseca života. U ovoj dobi bi 2 doze u razmaku od 4-6 tjedana bile dovoljne i zaštitile dijete od teških oblika infekcije pneumokokom.

helenakri

09.03.2012. 23:40

Poštovani,

dijete je staro 8 mj. a od njegovog trećeg mj.se borimo sa upalom desnog uha sa gnojnim iscjetkom bez temperature. Dijagnoza; otitis media supp.l.dex. Popio je redom: amoksicilin, zinat,amoksicilin.Gnoj curi dalje i nakon 3 tjedna pa nas pedijatrica šalje na ORL ( početkom veljače) gdje nam propisuju cefixim i operil kapi i uzimaju bris uha (gnoj prestaje curit) .Rezultat brisa :staphylococcus aureus i terapija sumamedom i maxitrol kapima(gnoj prestaje curit) .Nakon 9 dana uho ponovno procurilo te smo na terapiji sa Rocephinom 500mg 1 put dnevno kroz 5 dana u guzu.Prvi dan uzet je i bris uha- sterilno i bris nosa -izoliran Haem.influenzae i str.pneumoniae.Gnoj prestaje curiti ali nakon 15tog dana - evo ga opet.Danas u orl ambulanti hitna uzimaju bris uha, usisavaju gnoj i propisuju acidi borici kapi i ciloxan kapi u uho i nos i kontrolu za sutra. Napominjem da je za sve ovo vrijeme dijete dobrog općeg stanja i da mu je u orl svaki put rađena KKS I CRP koji je u granicama normale.U nos redovito kapam fiziološku ili aqua maris sprej a pumpicu na usisavač smatram od dva zla manjim. sada čekamo rezultate brisa.Pitanje: da li su ove terapije i lijekovi bili odgovarajući (moje povjerenje u liječnike je poljuljano), da li je usisavanje gnoja iz uha nužno( mišljenja liječnika koji su ga primali su proturječna), i kako postupati dalje?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.03.2012. 17:10

Vrlo je neobično da se u ovako mladoj dobi javi gnojna upala uha koja nema značajnijeg odraza na opće stanje i upalne parametre u krvi. Svakako je antibiotska terapija nužna, no neuobičajeno je da je očigledno bila neuspješna u više navrata. Treba vidjeti da li je uzet bris i na gljivice. Što se lokalne terapije tiče (odstranjivanje gnoja) ne mogu puno komentirati obzirom da ne znam iz kojeg dijela uha je izlazio gnoj. Najvjerojatnije nije došlo do upale srednjeg uha i posljedične perforacije bubnjića jer bi se to moralo odraziti na opće stanje djeteta i krvne nalaze. Iz mog iskustva specijalisti za ORL rade redovitu toaletu uha (odstranjuju gnoj). Ne bi bilo loše konzultirati pedijatra imunologa kako bi isključio moguću imunodeficijenciju koja bi mogla biti uzrokom ovakvog tijeka bolesti.

marinelap

27.03.2012. 16:50

Poštovani doktore,

dijete mi je staro 14 mjeseci, ovih dana treba primit četvrtu dozu di-te-per cjepiva. Odlučili smo ga cijepiti i Prevenarom. On trenutno kašlje i curi mu nosić, nema temperature. Smije li se cijepiti i smiju li dobiti oba cjepiva u jednom danu?

Unaprijed zahvaljujem, lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.04.2012. 01:15

Ukoliko nema povišenu temperaturu i dobrog je općeg stanja može se cijepiti, oba cjepiva idu istovremeno.

marinelap

02.04.2012. 11:30

Najljepše zahvaljujem na odgovoru.

m@rty

21.08.2012. 23:35

Poštovani doktore,

djevojčica rođena u 12/2009 primila je do sada Prevenar-a četiri doze (s 2, 3, 4,5 i 20 mj.). Sada ima 2 god i 8 mj. U jaslice ide od prošle godine. Molim Vas za savjet jel potrebno docijepljivanje i čime (PREVENAR 7, PREVENAR13,PNEUMO23)?

Puno hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.08.2012. 11:40

Prevenar 13 će pružiti sigurnu zaštitu.

m@rty

24.08.2012. 08:30

Treba li se još docijepiti sa Prevenarom 13?? ili ste mislili da je dovoljno što je do sada već primila.

hvala,

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.09.2012. 13:45

Prpeoručam samo 1 dozu Prevenara 13 i ništa više nije potrebno do navršenih 65 godina života.

lanana

24.10.2012. 14:10

Dijete mi ima 15 mj.borimo se sa navedenom bakterijom dva i pol mj,.popio je tri antibiotika po antibiogrmu, al bakterija je još
prisutna.
Nikakve probleme mu ne stvara ,osim što se u nosu čuje šlajm.
Pitanje je ,dali ga cijepiti ?
I dali se smije cijepiti sa obzirom da je bakterija još prisutna-
Hvala na odgovorima

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.11.2012. 11:35

Riječ je o takozvanoj kolonizaciji bakterije u nosu - ona se tu nalazi i ne radi značajne probleme. Ne preporuča se davati antibiotik dokle god je dijete dobro i može se cijepiti bez obzira na nalaz brisa nosa. Bitno je da je dijete dobrog općeg stanja, živahno, bez vrućice i da je dobrog teka.

andrea2009

21.11.2012. 11:15

Poštovani dr. Jovančević,
htjela bih Vas zamoliti za savjet, naime, imam djevojčicu od tri godine i 2 mjeseca, vrtić pohađa više od godinu i pol, naravno od tad pa i ranije se borimo sa streptokokom. Bilo je tu naravno i još nekakvih bakterija, ali uglavnom, kako je rekla naša pedijatrica, uobičajenih. Ja sam nju cijepila prije kretanja u vrtić sa Prevenarom, dvije doze, na početku vrtića smo imali par slučajeva s temperaturom, i popili smo dosta antibiotika, ove godine smo popili samo jedan klavocin, ali na kraju se ispostavilo da je bila nekakva teža viroza od koje je cijela grupa u vrtiću bila bolesna, ali su naravno i svi imali pozitivan bris na streptokok. Zadnji bris smo radili prije mjesec i pol dana,jer smo došli kod doktorice radi kašlja i curenja nosa,streptokoka nije bilo već stafilokok. Antibiotik nismo htjeli, a ni doktorica ga nije htjela dati jer se za sad dobro ''držimo''. Zanima me da li bih ju trebala sad cijepiti s nekim drugim cijepivom npr. Pneumo 23? I s obzirom da imam iskustva s streptokokom ali sa stafilokokom ne , da li mi možete reći nešto više o toj bakteriji i kako bi ste Vi postupili u slučaju pozitivnog brisa na stafilokok u nosu, dokotorica je u svakom slučaju naglasila da se ne radi o MRSA stafilokoku već o nekakvom blažem obliku. Naravno ne moram Vam ni reći da od kad je počela ''jesen u vrtiću'' svako malo nam nos curi i kašljemo, ali za sad uspijevam kontrolirati s fiziološkim otopinama, sljezovim čajem i medom.

Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

Srdačan pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.11.2012. 11:40

Cijepljenjem te zaštitili dijete od invazivnih (agresivnih) sojeva streptokoka pneumonije i nije potrebno docjepljivanje s PNEUMO 23. Ostali sojevi, oni manje opasni, će se i dalje povremeno nalaziti na sluznici gornjih dišnih puteva, no teških oblika infekcije ovom bakterijom ne bi trebalo biti. stafilokok u nosu ne treba liječiti, tek iznimno ako se pokažu znaci pogoršanja - u pravilu se to može dogoditi kod mlade dojenčadi.

malozvono

20.03.2013. 13:50

Poštovani,
imam sina starog 2 god.i 2. mj. Početkom 3. mjeseca prebolio je virozu uz temperaturu od jednog dana. Nismo davali nikakve lijekove osim za snižavanje temperature i čistili smo nosić sa sterimarom ,a prije spavanja da lakše diše( po preporuci našeg pedijatra) operil. Tjedan dana nakon preboljene viroze u petak 15.03. 2013. budi se ujutro sa temperaturom 38,5 koja tokom dana raste do 39,3°C. Javljamo se pedijatru i odlazimo vaditi krv gdje nalaz pokazuje povišene leukocite u vrijednosti 30.Pedijatar nas hitno šalje u zaraznu bolnicu gdje dobiva dijagnozu bakterijemija i ostaje u bolnici i prima 3 dana u infuziji ceftriakson. Nakon toga doma nastavljamo terapiju sa amoksicilinom 3X8 ml 5 dana.Nalaz mikrobiološke pretrage je streptococcus pneumoniae.
Dijete ne ide u vrtić od 12. mjeseca prošle godine. Moje pitanje je sljedeće: s obzirom da je na jesen(8,9 mjesec) prošle godine dobio dvije doze prevenara kako je došlo do tako lošeg izhoda i ulaska bakterije u krv? Da li se tako nešto može ponoviti i trebamo li strahovati kod svake povišene temperature? I kako prepoznati razliku obične viroze i bakterijske infekcije na vrijeme?
Puno hvala unaprijed i lijepi pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.03.2013. 20:05

Treba razlučiti nekoliko činjenica: 1. da li je streptokok pn. izoliran iz krvi (tada je neupitno uzrokovao bakterijemiju). Ponekad laboratorijski nalazi ukazuju na bakterijemiju a streptokok bude izoliran u brisu nosa pa se pogrešno zaključuje da je on zasigurno bio uzročnik bakterijemije. 2. Najvjerojatnije je Vaše dijete dobilo Prevenar koji prevenira pneumokoknu bolest za 7 sojeva. Mislim da se tek koncem godine na tržištu pojavio Prevenar 13 (pokriva 13 sojeva) a čini se da se u protekloj godini najčešće javljao serotip 19 A kojeg nema u starijoj inačici cjepiva. Provjerite koje je cjepivo primio i po potrebi docijepite sa Prevenarom 13. Nije lako razlučiti virusnu i bakterijsku infekciju; u svakom slučaju visoka temperatura koje je popraćena tresavicom (ne zimicom) treba biti razlog za javljanje pedijatru bez odlaganja.