Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptococcus pneumoniae


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

malozvono

02.04.2013. 21:45

Poštovani,
puno hvala na odgovoru.Trenutno se borimo sa najezdom vodenih kozica kojih je na "stotine" i koje je dijete vjerojatno zaradilo boravkom u Zaraznoj bolnici. Zabrinjava me da li se tako jaka reakcija može povezati sa padom imuniteta i bakterijemijom? Još sam primjetila da dijete iza jednog uha ima nateknutu kvržicu mekanu na dodir i nisam sigurna da li je to zbog vodenih kozica ili je već od prije pa Vas molim da mi objasnite na što to može ukazivati.
I još Vas molim za savjet kako djetetu nakon takvih iscrpljujučih bolesti podignuti imunitet.
Lijepi pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.04.2013. 22:20

Ako je dijete zaraženo virusom vodenih kozica u vrijeme kada je imalo bakterijemiju (sepsu) tada je očekivano imuni sustav slabiji i vodene kozice će imati žešću kliničku sliku. Poslije svega navedenog preporučam barem 2 mjeseca poštede od ulaska u kolektiv.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.04.2013. 22:20

PS kvržica iza uha će odgovarati povećanom limfnom čvoru - to je uobičajeno za vrijeme vodenih kozica.

blanzza

29.04.2013. 14:55

Bebi staroj 2 tjedna pronadjen pneumokok u nosu. Terapija amoksicilin preventivno, osim curenja nosa, nikakvi simptomi. Imamo jasličara koji je s godinu dana cijepljen, ali je izgleda nosioc. Kolika je opasnost za bebu?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.05.2013. 10:00

Preventivno davanje antibiotika nije opravdano. Ako je starije dijete cijepljeno Prevenarom 13 (2 doze nakon navršene godine dana) tada on neće biti nosioc (kliconoša) invazivnih (opasnih) sojeva streptokoka pneumonije.

21.06.2013. 00:25

poštovani,
beba od 1 mj i 2 tj zbog jakog kašlja (napadaji), katar, curenje nosa i sumnje na bronhitis, bronhikolitis ili upalu pluća, upućena na rengen, zatim je dobio antb.
nalaz pluća je bio uredan
nakon zadnje doze ant dobiva temp. i kašalj se pogoršava, upućen na bris nosa - s. pneumoniae
ponovo antb
sada nakon zadnje doze, ponovo se kašalj pogoršava, katar se čuje i u nosiću se opet vidi zeleno žuti sekret

imam starije jasličko dijete (21mj ) prebolila je virozu nakon koje je kenulo i kod mlađeg djeteta

kako se radi o jako maloj bebi i radi mogućih komplikacija, što nam je činiti u slučaju da je starija kliconoša?
možemo li malenog cijepiti? je li potrebno obaviti briseve nosa i ždrijela i ja i muž i starije dijete?

da li je ada nakon druge ture antb, zbog jakog kašlja i zelenog nosa opravdano tražiti bris svih koji mogu zaraziti dijete (muž. ja i jasličarka)?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.06.2013. 15:10

Obzirom na mladu dob djeteta treba biti oprezan. Ovisno o općem stanju otiđite na kontrolu kod pedijatra.Ne savjetujem da starije dijete pohađa kolektiv jer će donositi infekcije mlađem. Cijepite oba djeteta protiv pneumokoka. Ukoliko ukućani imaju problema sa iscjetkom iz nosa preporučam intenzivirati toaletu nosa (ispiranje) s hipertoničnom otopinom soli (Marimer ili Sterimar). Važno je dobro prati ruke. Briseve ukućanima načelno nije potrebno raditi. Učestaliji problemi s dišnim putevima mlađeg djeteta se mogu očekivati još neko vrijeme ako je uzrok bronhitisa bio neki od agresivnih virusa zbog kojih oporavak sluznice dišnih puteva može potrajati tjednima ili mjesecima.

25.06.2013. 15:45

Hvala na odgovoru.
Mi nismo dobili dijagnozu bronhitisa no stalno ga pratimo (pedijatar ga sluša jednom tjedno).
Odličnog je općeg stanja. Kašalj je jak isključivo noći, u par navrata.
Potražit ćemo još jedno mišljenje što se tiče cijepljenja jer dio sada niti redovni niti pedijatri na hitnoj
nisu spominjali cjepivo ili ga smatraju nepotrebnim, a ja sam za cijepivo.
Čak nam je spomenuto da cjepivo dolazi u obzit tek kada se bronhis pojavi ili ako se stanje još pogorša.
Što o tome mislite?
Ja bih radije cijepila djecu nego riskirala bronhits mlađeg (starija je već dosta otporna).
Zašto je potrebno cijepiti i starije dijete ako dobro podnosi prehlade (do sada) a mlađi je npr cijepljen Prevenarom13?
Mlađi je cijepljen samo u rodilištu HepB, i kasnije po kalendaru ništa još (ima 2mj i 2tj).
Kako bismo mogli obaviti cijepljenje, neovisno o kalendaru ili je važno da bude neki period između, prije prvog cijepljenja?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.07.2013. 09:35

U razvijenim zemljama cijepljenje protiv pneumokoka je u redovitom programu imunizacije i mi nastojim iznaći mogućnosti da se uvede i u Hrvatskoj. Cijepljenjem starijeg djeteta i njega ćete zaštititi od teških oblika pneumumokokne bolesti (gnojni meningitis, upala pluća, sepsa) i smanjit ćete mogućnost kliconoštva (mogućnosti prijenosa agresivnih sojeva pneumokoka manjem djetetu). Praktički nema nikakvih nuzpojava na cjepivo, tek vrlo rijetko se može javiti lokalna reakcija (crvenilo i otok) i temperatura koja traje 1-2 dana. Cjepivo se može kombinirati sa svim redovitim cjepivima i nije potrebno raditi neki odmak od njih (neovisno o davanju redovitih cjepiva može se davati pneumokokno cjepivo). Sve što ste čuli ili niste čuli o ovom cjepivu samo govori da je potrebno učiti za cijelo vrijeme profesionalnog djelovanja...

lucito

11.10.2013. 10:10

Poštovani,
Moj sin koji ima 6.5 godina bio je potpuno zdravo dijete.Nedavno je cijepljen drugom dozom cjepiva Priorix.Točno 14 dana nakon cijepljenja požalio se da ga boli uho.S obzirom da je cijelu noć imao bolove koji nisu dobro reagirali na paracetamol i ibuprofen i da se rano ujutro počeo žaliti da ga jako boli trbuh odveli smo ga na hitnu pedijatriju u bolnicu.Opće stanje mu se pogoršavalo,temp. je bila 40,5 pa je zadržan u bolnici.UZV trbuha je pokazao povećane limfne čvorove,ORL pregled jaku upalu srednjeg uha,a krvna slika povećan broj leukocita i nešto malo povećan CRP.Prvi dan je započeta terapija ceftriakson i.v. u dozi od 2g.Drugi dan je opće stanje još uvijek bilo loše(glavobolja,fotofobia,bolovi uha,temp.), pa se sumnjalo na meningitis ali nije rađena lumbalna punkcija.Treći dan je u hemokulturi potvrđen pneumokok,a s obzirom da se stanje nije previše popravilo napravljeno je MR snimanje glave koje je pokazalo prolaz gnojnog sadržaja kroz mastoidnu kost intrakranijalno sa potencijalnim stvaranjem epiduralnog apscesa.Nakon konzultacije sa neurokirurzima zaključeno je da ga se prebaci na ORL (Rebro),gdje je postavljena dijagnoza mastoiditisa te je nakon nekoliko dana napravljen i operativni zahvat.Sve u svemu stanje je bilo svaki dan sve bolje pa je nakon ukupno 14 dana bolničkog liječenja uz i.v. terapiju ceftriaksonom pušten kući gdje je još 3 dana uzimao Zinnat per os.Napominjem još da su prve imunološke pretrage koje su rađene iz krvi pokazale uredne nalaze.Preporučeno nam je cijepljenje protiv pneumokoka.
Imam nekoliko nejasnoća u vezi ovoga pa bi vas molio za savjet.Nije potpuno razjašnjeno kako se pojavila ovako burna klinička slika kod zdravog djeteta (nije bio niti prehlađen,nije mu curio nos,brisevi nosa i ždrijela su bili sterilni)...moja je sumnja išla prema tome da je ovo sve povezano sa cijepljenjem priorixom ali većina doktora koji su sudjelovali u liječenju odbacuje takvu mogućnost.Nije nam još uvijek sasvim jasno kada ga trebamo cijepiti i kojim cijepivom (prevenar ili pneumo23).Da li može krenuti u školu s obzirom da će sada biti 14 dana otkada je na kućnoj njezi ili se mora cjepiti prije nego što krene u kolektiv.Da li trebamo raditi dodatne imunološke pretrage iako je dijete sada već neko vrijeme zdravo.Da li on ima ikakava ograničenja s obzirom na preboljenu pneumokoknu sepsu,mastoiditis a vjerovatno i meningitis.Napominjem da je na kontrolnom pregledu na ORL rečeno da je sve u redu i da s njihove strane nema nikakvih ograničenja(ostavljena mu je cjevčica u uhu koja služi za drenažu).
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
Srdačan pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.10.2013. 23:55

Infekcija nema veze sa cijepljenjem Priorixom. Mastoiditisi koje sam ja vidio su počinjali bez znakova upale srednjeg uha ili nekih posebnih znakova upale gornjih dišnih puteva. Terapija je provedena po propisima i nije za očekivati ponavljanje problema. Svakako cijepite s Prevenarom 13. Tek ako bi se javljale neke druge teže infekcije trebalo bi napraviti imunološku obradu, za sada ne treba. Poštedio bih ga od kolektiva još 2 tjedna.

Irenaori

16.01.2014. 10:20

Postovani,

imam sina od 5 godina. Zadnjih dva mjeseca je poceo raditi hm kako da to opisem slovima, prociscavati grlo kao kada imate slajm u grlu . Kada sam ga pitala zasto to radi rekao je "pa mama imam slejm ( slajm) ". Pocetkom 12 mjeseca to je poceo raditi sve vise i cesce toliko da sam nazvala doktora koji nam je rekao ili je konstantna upala u grlu ili je tik. No 28.12.2013 godine probudio se rano ujutro s recenicom da ga boli stomak, niti par minuta nakon toga krenuo je povracati. Konstantno povracanje i jaka bol u stomaku je bila sve do 17 casova, bez povisene temperature. Nakon 17 casova, uz sve ovo pocela je i temperatura. Ovo je trajalo dva dana, povracanje, bol u stomaku, temperatura. Kako sam mislila da je viroza, tj kako su baka i deda tvrdili da je viroza nisam se uputila k lijecniku. Treci dan je prestalo povracanje i temperatura, no ostala je bol u stomaku. Kako se napokon ustao na noge i krenuo igrati mislila sam kako se oporavlja i da doista je bila viroza a bol koja ga lovi svako malo u stomaku je zadnji simtom i da on bude prosao za dan dva takodjer. No bol u stomaku nije prolazila, kao da je imao napade kada ga zaboli tog momenta se legne i mama masiraj i kada ga pusti nastavi dalje sa igranjem. Cak sam mislila u tom moentu da nije slijepo crijevo. No sesti dan, jovo na novo. Poslije podne povracanje, temperatura jaka bol u stomaku i sada kuka da ga jako boli grlo. Kako ga do sada nije bolilo grlo u tih zadnjih par dana i kako su se svi simptomi vratili znala sam da nije viroza pogledala mu grlo i bilo je oblozeno s gnojnim cepicima i naravno oteceno. Znala sam da je streptococcous. Sedmi dan bol u grlu se povecala, povracanje, bol u stomaku i dalje tu ali temp nema. Kako smo bili u Bihaću spremimo se odemo do Medice, no pedijatrica dolazi samo na poziv a trenutno je na godisnjem. U hitnoj niti i jednog pedijatra samo ginekolog. Odlucim se vratiti u Medicu i zatrazim KKS,CRP i briseve grla i nosa. CRP je bio 12, leukociti poviseni 12 , MCH 23 , LY 9,8 , GR 86,6, RDW 9,9 , PCT 0,07 , PDW 19,7H. Navedoh samo povisene ili snizene vrednosti. No kako kks i crp i nije tako strasno opet pomislim pa mozda i je samo viroza, no budemo pricekali briseve. Rece nam doktorica s obzirom da je vidjela kako maleni lose izgleda da jos sutra bude javila ako je streptoc.. na sto sam sumnjala. Sutra ujutro nam dokt iz laboratorija javlja da ipak nije streptococcus i da za 4 dana bude gotov nalaz. Tada sam doista bila zbunjena i nazovem njegovog doktora u Zgb. Rekoh mu sve navedene simtome na sto i dokt rece da po svemu to je streptococcus i da uzmemo klavocin 7 do 10 dana. Tog petka mu krenusmo davati klavocin sirup. Nije od subote povracao, nije imao temp ali je i dalje se zalio na bol u stomaku a pogotovo ako bilo sto stavi u usta i na strasno jako bol grla. Za cetiri dana nalazi su pokazali da ima : Streptococcus B haemoliticus grup A , nos saprofitna flora. Naime nakon sedam dana klavocina sin se i dalje zali na jaku bol u grlu, vrtoglavice ,bol u stomaku i bol ako je vani i nakon budenja u laktu i RC zglobu. Odemo k doktorici pregleda ga kaze da sada nastavimo pet dana sa Silopenom 5 ml i da nakon toga sve bude ok ako ne bude da dodemo na kontrolu. Nakon pet dana, sin se u svih tih pet dana zali na vrtoglavicu bol u glavi, jako je blijed, bol u zglobovima, odjednom mu dode slabo legne se par minuta problijedi i tako desetak minuta i onda ustane kao da nije nista. A po cjelu noc se budi place da ga boli grlo. I jucer kad nam je isticalo tih pet dana Silopen sirupa odemo ponovo k doktoru, kazem na sto se zali i da nocu nikako ne spava od boli grla. Doktor ga pregleda kaze da na grlu ne vidi vise streptococcus da je blago upaljeno ali da grlo izgleda dobro, osim sto sada vec ima dosta zacepljen i slinav nos i da nastavimo jos pet dana sa Silopenom 5 ml svakih 8 sati a nakon toga ako ne bude dobro idemo na daljne pretrage.

Naime, zar nije malo predugo pod antibiotikom?

Nema temperaturu, ne povraca, zali se na bol u stomaku 2 do 3 puta na dan, jako je blijed, i dalje kuka da ga boli grlo, nos mu je zacepljen, sinoc poceo da kaslje, jednom jucer rekao da ga bole ruke tj RC zglobovi, otecen mu je stomacic vec danima i jutros sam primjetila iza uha dosta povecan lim cvor i ispod njega cijeli niz. Razumijem da je reaktivno ali mi nije jasno da se pojavi nakon 13 dana antibiotika?

Da li doista streptococcus toliko dugo drzi sa svim ovim simtomima?

Znam da sam napisala vise nego sto bih trebala ali prosto ne htjedoh izostavit nista a ne umijem da skratim.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem zabrinuta mama Irena.

Irenaori

16.01.2014. 21:05

Poštovani,

htjedoh samo dodati da je sinoc imao temperaturu 38 i dalje ajku bol u grlu i naginje vrat na kontra stranu od strane di je poveca cvor, jako jako kaslje i dosta lose je danas. Ujutro nam je doktor poslao za mononuk i ne znam jos koje viroze ali bih ja svejedno htjela Vase misljenje i Vas savjet.

Lijepi pozdrav

S postovanjem Irena

Irenaori

17.01.2014. 23:35

Postovani,

naime nalaz smo dobili danas. Nalaz sam po sebi nije toliko los, ali ako se uzme u obzir da je 14 dana pod antibiotikom i da pod antibiotikom ima CRP 16, MONOCITI 3,ostalo sve u redu. Opet niko nista ne govori , dobili ponovo antibiotik sirokog spektra. Zao mi je sto dosađujem, no doista sam zabrinuta s obzirom da je jutros ponovo pri budenju plakao da ga bole rucni zglobovi , stomak i grlo. I to sto smo ponovo pod antibiotikom 6 dana s time da niti to nije sigurnost da ce mu pomoci.

Hvala velika.

L.pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2014. 16:05

Simptomi i tijek bolesti koje opisujete su atipični i preporučujem da se javite u Kliniku za infektivne bolesti (ako sam dobro shvatio Vi ste iz Zagreba). sve navedeno odstupa od klasične streptokokne upale ždrijela. Nalazi koje opisujete nisu pouzdani za isključenje infekciozne mononukleoze.

Irenaori

20.01.2014. 22:00

Postovani,

maleni je u subotu poceo oticati, poceo mu je oticati obraz s jedne strane i tada sam otisla na infek. jer tek tada sam i sama dosla do zakljucka da se radi o parotitisu. I na kraju su nalazi pokazali da je. No i dalje me muci period trajanja s time sto nam je nas doktor rekao da njega doista, jer je bris tako pokazao je mucila streptococca, i onda je uz to pokupio i virus mumps. Danas se zali na bolove u stomaku. Molila bih Vas da nam samo kazete, koliki je period oporavka i koje simptome ne bih smjela zanemariti u koliko se pojave?

Ispricavam se ali mi je tast eng pa nemam kvacice.

Unaprijed se zahvaljujem!

S postovanjem Irena

Irenaori

21.01.2014. 01:30

Postovani doktore,

pokusala sam pronaci temu o virusu mumps ali nisam pronasla, pa cu upitati tu di sam i zapocela. Otok je jos prisutan, danas je tri puta pozalio se da ga boli stomak i da mora leci, sto je i ucinio uz to se zali na bolove u vratu. Naime ima jako visok prag tolerancije na bol,pa kada on kaze onako usput da ga nesto boli, prosto znam da je to jaka bol. Rekli su nam odmor sto je s njime nemoguce, jer on ne zeli da lezi, miruje itd. Osim kako navedoh kada kaze da ga boli stomak legne na pet minuta. Sto zelim da pitam, nismo nikad bili "bolesni", doktoru smo isli samo zbog vakcina , i jednom zbog dugotrajnog uraslog noktica i u istom mahu zbog nasalnog pricanja. Krv smo vadili tek pre koji dan po prvi puta. Cak i ovih tri tjedna tko god bi ga video komentar bi bio "zdravi mali djecak", pa cak i njegov doktor. Kako rekoh neda se happy. Ali ja kao i svaka mama,pratim svaki njegov pogled od straha od meningitisa. Znam da je s obzirom da je virusno to gotovo pa i nemoguce i s obzirom na vakcine primljene ali evo, kako je on takav mene je jos vise strah. Ja sam prvo oticanje primetila jos u cetvrtak,no u subotu je bilo jako izrazeno, a kako mi je nas doktor rekao sedam do deset dana po tome bi bilo da je nama tj da ce nama danas biti sesti dan, da li se znaci otok i svi simptomi trebaju povuci maksimalno do kraja tjedna?

Znam da postavljam jos jedno pitanje koje mozda zvuci nepotrebno, no do god on ne ozdravi u potpunosti, moj strah ima mnogo ovakvih pitanja. S toga se ispricavam u koliko sam naporna.

S postovanjem i velikim hvala, lijepi pozdrav.

Irena i Orlando

Irenaori

26.01.2014. 11:15

Postovani,

opet ja. Naime , bili smo kod naseg pedijatra koji je po nalazima rekao koje smo donjeli s zaraznog da nisu zausnjaci. Imamo divnog pedijatra i vjerujem mu. Sin se dobro drzi, igra se, skace. No nakon svakog obroka legne se jer kaze da ga boli stomak, ima zimice a pogotovo navecer. Pored zimica dosta mu pocrveni/poplavi oko ociju ( od 18 h ), tada cesce kaze da ga boli stomak koji mu jako otekne i jucer se zalio na vrtoglavicu . Nema temp, ne povraca , stolicu urednu 2 do tri puta dnevno ( malo cesce nego inace jer obicno bi bilo jednom na dan), no do tri se uzima kao normalno tako bi rekli. Obraz mu je i dalje blago otecen i ima sitne lim cvorice po vratu koje ga bole ako se dirne tu. Kaslje nesto manje s time sto izbacuje mnogo sljma tj smeta mu dok govori i toku noci valjda disanjem mu se dize slajm ne znam. Mene i dalje brine jer on nije kao prije. Da zaboravih naglasit, zali se na bol u torakalnom delu kraljeznice oko osmog devet kraljeska, sto me jako brine jer s 5 godina kraljeznica ne bi trebala boljeti, a pogotovo me brine jer nikad ranije nije se zalio sve do pre tjedan i nesto. Naime kako rekoh za tri dana bude bilo punih mjesec dana kako se mi borimo i ne znam sto dalje. Budem s njime jos otisla k zubaru, prosto da iskljucimo zubice. S doktorom nasim smo dogovorili promatranje ovaj tjedan , na sto se bude zalio, ako se bude zalio.

Dosadna sam vec sama sebi, no molila bih Vas za savjet. S obzirom da smo bili na zaraznom i s obzirom da idemo k nasem pedijatru ( jednom ovaj tjedan i jednom prosli), ne dosadujemo, molila bih evo Vas savjet sto da napravimo?

Jos jednom Vam velika hvala!

S postovanjem Irena B

Irenaori

26.01.2014. 11:15

Poštovani,

ispricavam se. Budem samo dodala nalaze s zaraznog.

Se : 25
CRP : 7,2
BIL : 5,7
AST : 31
ALT : 14
GT: 12
LDH : 280
AMILAZE S : 52
AMILAZE U : 135

To su nalazi sa zaraznog.

Jos jednom Vam velika hvala.

Irenaori

26.01.2014. 11:15

Poštovani,

zaboravih dodati da se nocu jako znoji. Presvlacimo ga jednom do dva puta tokom noci jer bude sav mokar ( dok spava).

Jos jednom isrpika sto ne stavih sve u jedan post.

S postovanjem

Irena