Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Amalgam i dojenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

04.02.2019. 12:55

Postovani,

Vec godinama (sigurno 10-ak godina najmanje) imam tri amalgamske plombe. Nedavno sam bila na redovnoj kontroli kod zubara. Doktorica je rekla da bih ih trebala zamijeniti. Ona kao metodu prevencije apsorpcije zive koristi samo ispiranje, koferdam ne stavlja. Ja sam to odbila jer dojim jednogodisnjeg djecaka i planiram jos nastaviti dojenje. Njeno misljenje je da nije to problematicno jer ona odstranjuje amalgamsko punjenje kao komad, ne brusi pa ne moze doci do udisanja, a ispire vodom tako da je apsorpcija kod mene minimalna. Pitala sam da li je hitno, ona je rekla da moze sacekati par mjeseci dok prestanem dojiti. Naime, jedna od tih plombi je izlivena malo i na drugi zub, a druga se kao odvojila (ne moze otpasti, nije ni pukla, ne znam kako da objasnim, ona mi je objasnila na njemackom, uglavnom ne dihtuje bas najbolje). Dogovor je ostao na tome da cu se javiti za par mjeseci. Smatrate li ipak da bi trebala naci neku ordinaciju koja bi zamjenu ucinila uz koferdam ili mogu ipak zamijeniti kod sadasnje doktorice uz ispiranje? Kako bi Vi postupili.

Lijep pozdrav,

Nera

Dean Cekić, dr. med. dent.

09.02.2019. 13:00

Poštovana,

lučenje žive u organizam, se kod amalagama može dešavati kod njegovog postavljanja, a ne kod njegovog skidanja jer je u tvrdom amalgamu živa vezana, pa se ne može apsorbirati u organizam.
Dakle možete bez bojazni skinuti ispune.
Ako imate imalo sumnji nema razloga da ne pričekate prestanak dojenja.