Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Apikotomija!?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

licimur

06.05.2019. 22:15

Poštovanje!
Imam problem s gornjom peticom. Zub je umrtvljen i napunjen prije nekoliko godina kod jednog stomatologa. Dobro je funkcionirao do prije nekoliko mjeseci kada se odlomilo nekoliko komadića zuba i otišla sam na popravak u privatnu polikliniku kad druge stomatologinje koja mi je snimila taj zub i rekla kako nije napunjen do kraja i da treba napraviti reviziju punjenja. U istom terminu je izvadila staro punjenje, očistila kanale, nije bilo ništa sumnjivo u zubu i isti dan ga je napunila. Istodobno sam i popravila četvorku pored, izbrusila je i plombirala. Sutradan počinju nesnosni bolovi...ne spavam čitavu noć, odlazim u polikliniku, prima me druga doktorica, ne zna zasto me tako boli, dolazi kirurg, kaze da ne dira punjenje jer je izvrsno napravljeno, na dodir me bole i 5. i 4., ona mi otvara 4.i stavlja lijek za umrtvljenje zivca. Odlazim kuci, uzimam prvu tabletu klindamicina i zaracet za bolove, bol za nekoliko sat popusta, do ujutro natiče polovica lica. Odlazim tamo, kirurg napravi rez i pusti gnjoj, napravi drenažu i sve se smiri kroz nekoliko dana. Ponavljamo snimanje, vidljiva je upala u korijenu zuba. Tvrde da je na slici vidljivo kako je punjenje napravljeno izvrsno i predlazu apikotomiju 5. i dijela 4.jer smatraju da se aktivirala učahurena bakterija. Riječ je o hvaljenoj ekipi stručnjaka, nije da im ne vjerujem, ali svašta se da pročitati i čuti od drugih ljudi i liječnika pa me zanima vaše mišljenje o ovoj situaciji. Unaprijed hvala na odgovoru!

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.05.2019. 13:50

Poštovana,

sve što ste naveli predstavlja normalnu komplikaciju nakon revizije punjenja i aktiviranja kroničnog uplanog procesa.

Potrebno je sistemski smiriti upalu (antibiotikom), te procjeniti dali su potrebne daljnje intervencije nakon prtoka od minimalno 6 mj., naravno ako neće biti daljnjih kliničkih simptoma.