Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Čišćenje korijenskog kanala


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nata007

11.12.2012. 10:50

Poštovani,

imam problem sa donjom 7-icom. Prije više od mjesec dana vađen mi je živac, čišćeni kanali ručno te stavljan lijek. Uglavnom nakon svakog zatvaranja zuba lijekom, mene je bolio, zato je stomatolog u više navrata ostavljao zub otvorenim, zatim stavljao lijek i tako više puta...
kad je zub bio otvoren nije me bolio (osim što nisam mogla jesti na njega) i čim bi ga zatvorila lijekom javljala se bol. pulsirajuća, nelagodna tako da sam popila i 2 ture antibiotika misleći da me boli uho! (Cephalexin, Summamed).
I Tako nakon što mi je više puta čišćen zub, rekla je da nezna što više i da se zub mora vaditi...Prije toga sam slikala zub i nije bilo nikakvih granuloma i sve je izgledalo ok po snimci, rekla je da su kanali ok i da nisu ni uski tako da nezna što napraviti ,nek idem drugom stomatologu.
Nakon toga odem ponovno snimiti zub i odem kod drugog stomatologa koji kaže da zub nije očišćen do kraja i da su čišćena samo 2 kanala a zub ih ima tri. Radi se o privatnom stomatologu...
Nakon toga on mi radi čišćenje kanala, strojno , mjeri duljinu kanala nekim uređajem i tako pola sata čisti... dao mi je anesteziju ali sam u određenim navratima prilikom tog strojog čišćenja osjećala bol i onda bi on prestao s time.
Uglavnom na kraju mi stavi neki uložak i cement i kaže da se vidimo za tjedan dana kada će mi puniti kanale. I da me sada ne bi trebalo boliti, osim možda malo kod zagriza ali to je uobičajeno..
No, naravno nedugo nakon što sam otišla od njega, valjda kad je anestezija popustila, zub me je ponovno počeo boliti kao i kad mi je moja zubarka zatvorila zub lijekom!!!
Bol je stalno prisutna. pulsirajuća, popila sam Ibuprofen da bih mogla spavati. Sada me također boli ali trpim dok mogu..
Rekao je da dođem ako me bude bolilo ali ne bi trebalo jer su kanali sada očišćeni...
Molim Vas za mišljenje, da li je normalno da me i sada boli zub i što se još može učiniti u ovom slučaju jer ne bih htjela vaditi zub...Ja sam iz Osijeka tako da mislim da ovdje nema nijednog spec.endodoncije...
Napominjem da inače nikada nisam imala problema sa zubima, ovo je prvi puta u 30 god da me boli zub...
unaprijed hvala na odgovoru!

Dean Cekić, dr. med. dent.

18.12.2012. 19:00

Poštovana,

Poznate su i moguće reakcije nakon endodontskog zahvata u vidu ovih koje opisujete.

Cilj zahvata je proširiti sve korjenske kanale koji postoje na zubu, "poubijati" bakterije u endodontskom prostoru, te hemetički napuniti kanale (do samog vrha korjena).

Sve ostale komplikacije u vidu bola i naticanja rješavaju se analgeticima ili antibiotikom.

nata007

19.12.2012. 09:15

Hvala na odgovoru!
IMam još jedno pitanje. Uglavnom, zub me je i dalje bolio ali manje i stomatolog mi ga je jučer napunio gutaperkom i zatvorio...jer rekao je bez obzira na bol nema razloga da ga ne napuni ..
E sad ono što me brine a što mi je rekao tek po završetku, je to što je u prijašnjim posjetama, taj mjerni uređaj za mjerenje duljine kanala korijena je mjerio više nego sada, prije valjda 19 a sada 17 ,tako da je sada čistio i punio kraće....Što ako nije napunio dokraja kanale?
također je rekao da je bilo malo gnoja i danas i inače...da li je on smio puniti kanale ako još ima gnoja...Ne razumijem...
Nakon toga zub me je doslovno "otkidao" pa mi je dao anesteziju i prepisao Klavocin 1 g 2 kutije!!! Neznam koliko je realno da me još taj zub boli i nakon punjenja. Sad imam osjećaj da me cijela donja vilica boli skupa sa uhom.....
Molim Vas za podroban odgovor....

Dean Cekić, dr. med. dent.

19.12.2012. 14:10

Čini mi se da kolega vrlo dobro zna šta radi.
Eventualne sumnje u duljinu punjenja odklanjaju se i standardno provjeravaju snimkom nakon punjenja zuba.
Potpuno je normalno da Vas zub boli nakon punjenja kanala i u tom smislu pijte analgetike, te antibiotike kako Vam je kolega propisao.
Mislim da će svi Vaši problemi nestati u roku 2- 3 dana.

nata007

19.12.2012. 19:55

Slikati ću zub da provjerim punjenje mada mi stomatolog uopće to nije sugerirao. Na više mjesta sam čula i čitala da se kanali ne smiju puniti ako ima gnoja ???
Molim Vas mišljenje.
I što ako kanali nisu napunjeni do kraja, hoće li to stvoriti dodatan problem? Jako me opterećuje sve to sada jer cijeli proces traje već 2 mjeseca! I nikako da uspješno završi.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.12.2012. 11:00

U principu gnoj u kanalima sam po sebi isključuje punjenje u toj posjeti.
Međutim, ako su kanali u toj posjeti dodatno mehanički i kemijski obrađivani, te ih je bilo moguće adekvatno osušiti prije punjenja (što pak opet ovisi o sredstvu za punjenje), moguće ih je napuniti u istoj posjeti.
Nadam se da će rezultat u Vašem slučaju biti rješenje svih problema sa zubom.

nata007

21.12.2012. 10:50

Mogu li Vam poslati snimku zuba za mišljenje?
Zub me trenutno manje boli (punjen je prije 4 dana),boli i na pritisak prstom, jesti na njega ne mogu baš, samo laganu hranu.

Dean Cekić, dr. med. dent.

21.12.2012. 12:00

da

deancekic@ordinacijacekic.hr

nata007

14.01.2013. 12:40

Poštovani dr. Cekić

nažalost ponovno se javljam vezano za moju nesretnu donju 7-icu. Poslala sam Vam mailom rtg zuba po čemu je, kako ste rekli, punjenje u redu.
Sada je prošlo skoro mjesec dana od punjenja (18.12.je rađeno), i od prije par dana počela sam osjećat laganu bol u zubu, kad ga stisnem bočno, i kad ga uhvatim kao da ga želim klimati, osjećam da boli - nije to jaka bol ali je prisutna dok kod ostalih zubi toga naravno nema. Također kad pritisnem zub s jednog dijela gornje strane, osjetim istu bol. Jesti mogu na tu stranu, nije isti osjećaj kao na drugoj strani čeljusti ,ali mogu.

Sada se naravno opet brinem što sada, da li je to normalno? ovih dana me i viroza uhvatila, uho me boli, neznam jel od zuba ili viroze...
Kad mi je stomatolog punio kanale postojala je upala na vrhu korijena, bilo je malo gnoja no on ga je svejedno napunio i zatvorio. Upalu je vidio na i nakon rtg-a (neznam da li ste ju i vi vidjeli na snimci-to je ista snimka) i rekao da je to mala upala i da bi se to trebalo smiriti. Popila sam nakon zahvata 2 kutije Klavocina.

Nije li sada da počinju problemi zbog toga što je rađen zahvat pod upalom?
Molim Vas za savjet.

Lijep pozdrav

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.01.2013. 15:20

Poštovana,
Ono što se vidi na snimci je prosvljetljenje na vrhu korjena.
To prosvjetljenje odgovara upalnom procesu i trebalo bi nestati kao rezultat poduzete terapije.
Minimalno vrijeme potrebno za nekavu procjenu rezulatata je 6mj, a ponekad je potrebno i nekoliko godina da se kost ponovo stvori na mjestu upale.
Simptomi koje osječate mogu biti patološkia ali i nemoraju, pa u nedostaku nekih jačih simptoma u smislu jake boli ili naticanja, čekajte 6 mj od punjenja zuba pa ga ponovo slikajte kako bi se mogla napraviti procjena rezultata endodontske terapije.

nata007

15.01.2013. 13:20

Poštovani
Kako mogu znati da li je moj problem trenutno patološki ili ne? I što mogu napraviti u slučaju nastupa jačih simptoma odnosno jake boli ili oticanja?

Dean Cekić, dr. med. dent.

17.01.2013. 10:05

Poštovana,
Jedini način da se u ranoj fazi nakon izvršenog endodontskog zahvata zna da on nije uspio, je prisustvo tipičnih simptoma (jaka bol na pritisak, naticanje) koji su počeli nekoliko tjedana nakon punjenja korjenskih kanala.
Drugi način je rentgeska provjera, koju nema smisla raditi minimalno 6 mj nakon izvršenog zahvata.
Ako endodontski zahvat nije uspio, u Vašem slučaju, postoje dvije alternative:
1. revizija punjenja
2. vađenje zuba

nata007

17.01.2013. 12:15

Poštovani dr.Cekić

znam da sad već pretjerujem s pitanjima ali ovdje se nažalost nemam kome obratiti a zaista mi je stalo do zuba. Pogotovo što nikada u životu nisam imala problema ni sa jednim.
Trenutno mi ništa ne otiče, zasada me ne boli jako ali bol postoji, i boli na pritisak i klimanje, te osjećam pulsiranje na tom mjestu.
Što mi savjetujete, da još pričekam ili da odmah idem na reviziju punjenja? imate li neku preporuku kod koga da obavim reviziju jer stomatolog koji mi je punio kanale više ništa neće raditi na zubu.
Da li bi možda antibiotik pomogao trenutno?
Unaprijed hvala na odgovoru.

Dean Cekić, dr. med. dent.

19.01.2013. 19:45

Poštovana,

Ja bih na Vašem mjestu još pričekao, jer neznate dali sadašnji simptomi znače neuspiješnu terapiju niti postoji način da se to sada zna.
Ako ćete trebati reviziju punjenja, predlažem Vam da nađete ili specijalistu endodoncije ili nekog tko se ozbiljno bavi istom.
Metoda selekcije je:
koristi koferdam kod svake endodoncije
ima rentgen te obavezno radi slike prije i poslje zavata
uvijek koristi endometar
itd. itd.

nata007

21.01.2013. 10:20

Hvala Vam puno na odgovorima i savjetima. Pričekati ću i vidjeti kako će se stvar dalje odvijati.
Lijep pozdrav.

Neve031

07.05.2013. 16:50

Nata, kod koga u Osijeku ste radili liječenje,ja isto imam takvih problema i željela bih znati koji zubar radi temeljito čišćenje kanala. Hvala

mariri

11.06.2013. 11:25

Zdravo,

Juce stavljen mi je ljek za umrtvlivanje zivca na gornoj petici,danas ujutro pojavio mi se nateceno zubno meso oko zuba,nije crveno samo malo nateceno .Dali je to normalno posle stavljanje ovog leka ili nije?
Hvala na odgovor

Dean Cekić, dr. med. dent.

11.06.2013. 22:45

To nije normalno, pa bi bilo dobro da se obratite svom doktoru ili doktorici da vidi u čemu je problem.

MaricaV

02.05.2014. 19:00

Dobar dan!
Sin mi je bio prije 3tjedna kod stomatologa,i na gornjoj desnoj šestici stvorio mu se je karijes na već plombiranom zubu.Stomatolog je izvršio čišćenje kanala i stavio lijek.Prošli tjedan je promijenio lijek i stavio tovaxit te ga je naručio za punjenje kanala i počeo spominjati vađenje zuba.Da li će punjenje kanala pomoći da se ne izvadi zub i što je zapravo punjenje kanala?
Lijep pozdrav

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.05.2014. 18:45

Poštovana,

Punjenje kanala ili liječenje zuba ili endodontski zahvat, je vrsta terapije u dentalnoj medicini kojim se pokušava zub bez zubne pulpe zadržati u organizmu.
Po mojem saznanju radi se o jedinoj grani medicine koja je uspiješna u zadržavanju mrtvih organa u organiizmu.

Kod svakog trajnog zuba kod kojeg je došlo do upale ili odumiranja zubne pulpe, potrebno je napraviti endodontski zahvat.
On se sastoji od širenja korijenskih kanala, dezinfekciji istih, te punjenju kanala.

Bitno je napomenuti da uspiješnost endodontskog zahvata direktno ovisi o pridržavanju standarda struke.

Osnovni uvjeti koje je potrebno zadovoljiti su:
korištenje koferdama (gumene plahtice pomoću koje se zub izolira od ostatka usne šupljine)
korištenje endometra (aparat koji mjeri duljinu korijeskog kanala)
rtg snimka zuba prije i poslije zahvata
izvršavanje samog zahvata u 1 posjeti iznimno do 3.
itd.

Kada se endodontski zahvat izvede po standardima struke, uspiješan je u više od 90% slučajeva.