Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Da li je sve uradjeno kako treba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Curazvanafobijaodzubara

07.02.2019. 08:45

Ovako javljam se u nadi da cete mi odgovoriti sto je prije moguce jer sutra imam termin kod zubara a moj strah od zubara je zapravo prava fobija. Dakle moj problem je bio u jedinici desnoj gornjoj. Prije mjesec i po dana poceli su se desavati simptomi upale zuba. Otisla sam zubaru i on mi je pod anestezijom nakon snimka zuba otvorio zub i cistio ga stavio mi je nesto u zub mislim da je bio otrov zbog vadjenja zivca i poslao me kuci te rekao da dodjem za 7 dana. Nikakvih bolova nakon toga nisam imala mozda samo taj jedan dan da je bilo malo neke nelagode u zubu. Otisla sam za sedam dana gdje mi je zubar par puta prosao iglicama kroz zub vjerovatno vadeci zivac i cisteci kanale dodatno opet je uradio snimak i zakljucio sa se upala skoro potpuno povukla. Sve navedeno radjeno je bez anestezije i ja ni u jednom trenutku nisam osjecala bolove. Stavio mi je lijek u zub i rekao da dodjem nakon mjesec dana radi konacnog zatvaranja zuba. Danas je mjesec dana od toga ja u medjuvremenu nisam osjecala apsolutno nikakve bolove niti nelagodu najnormalnije sam jela nije bilo bolova u zubu koji je zatvoren privremenom plombom, nije bilo osjeta na toplo hladno apsolutno sam se osjecala kao da taj zub nikad nije predstavljao problem. Eh danas u 14h je zakazan moj termin u kojem bi trebala da dobijem konacno punjenje i plombu zubar smatra da krunica nije potrebna jer je dosta zuba ocuvano i mene sad zanima kako se vrsi to finalno punjenje zuba i zatvaranje plombe da li je bolno i koliko dugo vremenski traje da bi mogla da se psihicki pripremim s obzirom na moju fobiju. Da li ce taj zub da me boli nakon punjenja i da li cu imati neku nelagodu s obzirom na sve navedeno gore tj da je lijecenje proslo bez ikakvih bolova i da je snimak zuba radjen po dva puta svaki put kad bih dosla zubaru prije pocetka rada na zubu i nakon istog. Takodjer zanima me da li postoji mogucnost da ja taj zub moram uskoro vaditi jer to je ipak jedinica a meni je taj zub stvarno vazdan prvo jer mi je 19 godina a onda studiram medicinu i znam koliko nedostatak zuba moze da izazove problema u organizmu uopce a zatim i zbog moje fobije i stvarno ne bih htjela da budem napadna ali zanima me jos i promjena boje tog zuba nakon nekoh vremena da li ce se moci sanirati i da li cu nakon tog zatvaranja zuba moci da stavljam plombu ako bi se karijes pojavio na tom zubu ponovo.
Hvala Vam sto izdvajate vrijeme za moj problem i stvarno bih Vas zamolila da mi odgovorite sto je prije moguce jer imam stvarno uzasan strah.

Dean Cekić, dr. med. dent.

09.02.2019. 13:00

Poštovana kolegice,

Probati ću biti što kraći.
Nakon punjenja kanala moguća je preosjetljivost na pritisak, koja obićno prolazi nakon 7 dana.
Moguća je dugoroćno promjena boje, koja se rješava unutarnjim izbjeljivanjem zuba.
Liječenje zuba je dugoročno uspiješna metoda u večini slučajeva, pa ne znači da će te ostati bez istog.