Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


fiksni-protetski rad


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Igor

19.11.2003. 08:38

Koliki je vijek trajanja fiksno-protetskog rada?Naime,treba da napravim most izmedju trojke i sestice,a moj stomatolog mi savjetuje da kad vec to radim napravim navlake i na prednje zube koji su popravljani ali mislim da jos mogu da budu pod plombama?Ne znam sam sta da radim?Da li da pravim samo taj most,ili da brusim i prednje zube?
Hvala!

Dr.sc. Silvana Jukić

23.11.2003. 20:01

Vijek trajnja fiksno-protetskog rada kojeg garantira zdravstveno osiguranje je pet godina. Naime toliko bi trebao trajati fiksno-protetski rad. No kako se radi o ljudskom organizmu i stomatologiji koja nije egzaktna znanost ima puno odstupanja. Pa tako postoje fiksnoprotetski radovi stari 20, 30 pa čak i 60 godina. Na žalost ponekad je vijek trajanja i manji od pet godina. Teško mi je dati savjet u konkretnom slučaju jer bih trebala vidjeti situaciju u ustima. No ako ste u dilemi ja preporučam ipak manje opsežan zahvat. U svakom slučaju, stignete napraviti "navlake" na prednjim zubima i nakon izrade mosta od 3 do 6 kad ocijenite da je to potrebno.