Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


fluor


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zora

14.04.2002. 23:14

U trudnoći nisam pila tabletice fluora. Sada moja beba ima šest mjeseci. Treba li dijete piti fluor i kada je najbolje početi sa uzimanjem?
Zora

Dr.sc. Silvana Jukić

19.04.2002. 18:34

Ne, ne treba.
Danas su spoznaje o važnosti fluora u mineralizaciji zuba i njegovoj kasnijoj otpornosti na karijes drugačije nego što su bile prije. Zna se da zubi koji imaju u sebi ugrađenu veću količinu fluora, što je cilj peroralnog uzimanja fluora, nisu otporniji na nastanak karijesa. Također postoje neke studije koje povezuju neke bolesti bubrega s povećanim uzimanjem fluora
VAžno je da djetetu nakon što iznikne prvi zubić počnete održavat higijenu usne šupljine. U početku štapićem za uši nakon jela mehanički očistite zubiće, a čim prije je moguće počnite djetu prati zube zubnom četkicom i malom količinom dječje paste. ZA razliku od fluora u tableticama koje se pije, fluor koji se lokalno nanosi (premazivanje zubića) još uvijek se smatra karijes protetktivnim. Prevedeno znači da djetetu možete jednom tjedno premazivati ili četkati zube preparatima fluora što ima učinak u smanjenju nastanka karijesa.
Također je važno da izbjegavate zaslađene napitke, pogotovo iz bočice. Djetetu dajte da pije vodu kada je žedno umjesto raznih sokića koji u sebi imaju šećera i pogoduju razvoju karijesa. Voćni sokovi puni vitamina (i šećera) djete može piti iza glavnog obroka te iza toga tereba oprati zube.