Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Granolom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nblask

09.07.2010. 13:50

Nedavno sam bila kod stomatologa i zbog bolova u doljnoj šestici mi je preporučila da ga odem slikati. Kada sam joj donesla sliku rekla mi je da se radi o granolomu. Iz razgovora sa prijateljicom sam saznala da je za granolom specifičan gnoj koji se mora odstraniti.
Što je u stvari granolom? Kako se liječi? Što je bio uzrok?

Dean Cekić, dr. med. dent.

21.07.2010. 18:20

Poštovana

Granulom ili periapikalni proces, nastaje kada se u korijenske kanale mrtvog zuba (u kojem je zubna pulpa odstranjenja ili je odumrla), nasele bakterije. Kako organizam nema načina da dođe do bakterija unutar zuba, stvara upalni proces na vrhu korijena kako bi spriječio širenje infekcije na šire područije.
Grana koja se bavi ovim problemom u stomatologiji se zove endodoncija. Potrebno ja na takvom zubu provesti endodontski zahvat ili liječenje zuba.
Dakle na zubu se radi širenje korijenskih kanala, dezinfekcija sustava kako bi se odstranile bakterije, te hermetičko punjenje sustava kanala kako se bakterije nebi ponovo uselile u isti prostor.