Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2660

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Karijes?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva

11.03.2002. 09:54

Moj sin ima 18 mjeseci,prije 3 mjeseca na prednjim zubićima (jedinice i dvojke) pojavila se žućkasto-bijela naslaga. Za redovito i pravilno pranje zubi mislim da je premalen. Pokušavam mekanom tkaninom istrljati zubiće što je više moguće. Inače, ne koristi dudu-varalicu, a iz bočice pije samo nezaslađeno čokolino u večernjim satima. Da li je to karijes, ako je što učiniti? Da li je prerano za prvo premazivanje zubića?

Dr.sc. Silvana Jukić

12.03.2002. 22:41

Žućkasto-bijele naslage na prednjim zubima mogu značiti početak karijesa. S higijenom zuba bi trebalo početi što prije, pogotovo što već imate znakove kvarenja zuba. Malom četkicom s malo zubne paste s fluorom trebalo bi djetetu prati zube djeteta posebno prije spavanja. Čokolino, iako nezaslađen ima u sebi šećera koji mogu djelovati karijesogeno, pogotovo prije spavanja kad se tijek sline usporava tj. nema prirodnog ispiranja zuba slinom.
Preporučam posjet stomatologu -pedodontu (specijalistu dječje stoamtologije) koji će premazivanjem i savjetima o prehrani i higijeni pomoći zaustavljanju karijesa. Te se početne lezije mogu u potpunosti izliječiti i potpuno se povući. Također, Vaše dijete će se naviknuti na posjete stomatologu. Ako posjete nisu potaknute bolom zuba ili ne treba zubiće popravljati već samo premazivati ono će bez straha i u budućnosti rado i bez straha odlaziti stomatologu.