Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mia

11.03.2002. 17:16

Molim Vas za odgovor....Imam sina starog tri godine.....Vec je naucen na higijenu usta i zubi ali ipak ima karijes na "cetvorki"......Htjela sam ga odvesti stomatologu ,ali sam cula da stomatolozi tako maloj djeci ne popravljaju zube....Moje misljenje je da se zubi trebaju popraviti bez obzira sto su mlijecni ,jer trebaju napraviti mjesto stalnim zubima....Sta Vi kazete na ovo?Recite mi jos kako bi trebao izgledati prvi odlazak na pregled i kako da djetetu ne napravimo traume od zubara?

Hvala M.

Dr.sc. Silvana Jukić

12.03.2002. 22:30

Vašeg sina svakako odvedite stomatologu što prije dok se zub ne pokvari do te mjere da dođe do upale pulpe (živca), što može biti jako bolno. To bi posjet stomatologu učinilo traumatskim iskustvom.

Nekoliko dana prije nego što dijete odvedete stomatologu, ispričajte mu priču o Gricu i Grecu (dva nevaljalca koja rade kućice u zubima) koje striček ili teta zubar trebaju potjerati iz zubića. Opišite mu kako izgleda stomatološka ambulanta ("svemirska" sjedalica, tušić kojim se zubić opere, čačkalica kojom se zubić očisti....). Objasnte mu da i tata i mama posjećuju zubara i kako je to jako važno. Nemojte djetetu obećati da mu se neće ništa raditi ili da ga neće ništa boljeti (malo zaboli ali kad se digne rukica striček ili teta stanu). Možete se i igrati igrica otvaranja usta i pregledavanja zubića. Napravite od posjeta stomatolgu pravu avanturu.

Ukoliko je to izvedivo bilo bi dobro da prvi posjet prođe u razgovoru stomatologa s djetetom gdje ga on upozna s uređajima i instrumentima u ambulanti i ukratko mu opiše postupak popravka zubića. Taj posjet bi trebao završiti premazivanjem zuba s preparatima fluora koji štiti od karijesa. Tek u drugom posjetu bi trebalo popraviti zubić.

Ja Vam želim puno sreće i uspjeha. Ako budete dovoljno uporni, strpljivi i imali mašte odgojiti će te dijete koje se neće bojati stomatologa a zbog redovnih posjeta imati će zdrave zube.