Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


krunice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marija

23.10.2003. 21:09

Kakve su to metalo-keramicke-krunice,keramicke i porcelanske krunice,i koje su od ove tri najbolje?

Dr.sc. Silvana Jukić

23.10.2003. 22:47

Metalo keramičke krunice su krunice čiji unutarnji dio je od metala a površina, vidljivi dio, od keramike. Većina keramičkih krunica koja se danas proizvode su kombinacija metala i keramike. Njihov estetski učinak je vrlo zadovoljavajući, a biološka podnošljivost materijala izvrsna.

Krunice izrađene samo od keramike tzv. bezmetalna keramika imaju svoju strogu indikaciju. Mogu se koristiti samo za prednje zube gdje nije jako žvačno opterećenje, kao solo krunice ili kao most manjeg raspona. Mali raspon mosta znači da se nadomješta jedan zub. Cijena takvog rada je visoka u odnosu na metal-keramiku i po članu je obično dvostruka. Estetski učinak je više nego odličan kao i biološka podnošljivost.

Porculanske krunice je često krivi izraz za keramičke krunice. Porculanski zubi postoje ali ne u obliku krunice već kao zubi koji se ponekad umeću u protezu. Razlika između keramike i porculana je u tehnološkom postupku pri kojem se porculan peče na nešto većoj temperaturi nego keramika.