Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


vestacki zubi?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Snezana

23.10.2003. 17:28

Postovani,

Moram izvaditi gornju cetvorku, pa zanima me dali i cime (osim implatata, koji ne zelim), je mogu "zamijeniti". Takodje mi nedostaju dvije donje sestice, pa zanima me isto i za njih, sa podatkom da ljeva petica je umijetna (plomba), sedmica je poprvljena, a desna sedmica, sve je plomba, osim deo zuba od strane jezika, petica takodje popravjena.
Hvala

Dr.sc. Silvana Jukić

23.10.2003. 22:33

Ukoliko ne želite implantat, gornju četvorku je moguće nadomjestiti fiksno-protetskim nadomjetskom ili jednostavno rečeno - mostom. Postoje dvije varijante. Prva (i solidnija) pretpostavlja brušenje petice i trojke da bi se na njih fiksirao most kojim bi nadomjestili četvorku. Druga mogućnost je da se prebrusi samo jedan zub, petica ili trica, a četvorka nadomjesti kao privjesak tom zubu. To rješenje je nešto rizičnije jer može dovesti do oštećenje zuba nosača i time skratititi trajanje nadomjestka.
Donje šestice se, također, mogu nadoknaditi mostom. Prethodno treba provjeriti da li je došlo do pomaka i naginjanja sedmica ili izrastanja zuba suprotne čeljusti u prostor šestice. Ispuni (plombe) na zubima nosačima nisu zapreka izradi mosta. Dapače, krunica nosač mosta štiti zub od razvoja karijesa.