Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Mliječni zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maja

13.05.2002. 12:34

Jako sam zabrinuta zbog loših zubi mog dvogodišnjaka ili točnije zbog prednjih gornjih četvorki.Donji i ostali zubi su O.K. no spomenuta četvorka je užasna-skoro da je i nema. Mom sinčiću su rano počeli rasti zubi (sa 4 mjeseca), a boca je bila (i još je) obavezna svaku večer za uspavljivanje (prvo mlijeko, a kasnije čaj). Da stvar bude gora sa 1 god. i pol je pao i razbio (skoro do kraja) jedinicu. Nakon toga i druga jedinica je napukla tj. čini mi se nekako istrošila, kao i obje dvojke. Da li će ti zubići uspijeti izdržati do 6 godina kad počnu rast trajni zubi - to me najviše muči, kad su već sada skoro pa istrošeni. Mažem mu zubiće sa onim gelom, već duže vrijeme on i četka te zubiće sa četkicom - ali za pravo pranje je još rano kad on sve guta i ne zna ispljunuti pastu.

Dr.sc. Silvana Jukić

19.05.2002. 17:41

Na žalost za stanje zubića Vašeg dijeteta kriva je bočica. Koliko god bilo teško, treba izbjegavati uspavljivanje bočicom i ispijanje zaslađenog čaja po noći. Ako je dijete žedno po noći treba mu dati nezaslađeni čaj ili još bolje vodu. Zubiće treba prati i to tako da djetetu Vi navečer operete zube nakon zadnjeg obroka. Neka količina paste bude manja obzirom da ju dijete guta. Preko dana neka dijete pere zube samo.

Bez obzira na ove savjete preporučam Vam da ipak što prije posjetite dječjeg stomatologa koji će sagledati stanje, po potrebi popraviti neki zubić i provoditi preventivu. Prvi posjet bi trebao proći samo u pregledu, upoznavanjem dijeteta s ambulanom i ev. premazivanjem.

Maja

20.05.2002. 13:25

Bili smo nedavno kod zubara u sklopu sistematskog. Kako je mali plakao i nije htio otvoriti usta i pokazati zubiće doktorica nije forsirala pregled. To je O.K. ali ona nije tražila da dođemo neki drugi put.To što ga nije ni pogledala nije ju posebno zabrinjavalo i njen komentar je bio u stilu vidimo se dogodine i bitni su trajni zubi a za ove lako. Da li je to baš samo tako?

Dr.sc. Silvana Jukić

28.05.2002. 21:45

To nije baš tako i ako Vaša doktorica ne misli voditi brigu o zubićima djeteta ja Vam preporučam svakako da potražite drugog stomatologa - pedodonta.