Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Mliječni zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zabrinuta mama

30.09.2002. 13:00

Moj sin ima 2 i pol god. Prednji zubići (sva 4) su mu u očajnom stanju - skoro da ih nema (ostali su O.K.). Bojim se da li će to ostaviti trajnijeg traga na njegov govor? Isto tako me zanima kad počinju rasti trajni zubi (prednji 1 i 2), te što učiniti da se što duže sačuva prostor za trajne zube? Šta ako oni dođu prerano?Kako izdržati do 5-te godine, kad on već sada skoro da nema zube. Ovi su mu došli već sa 3 i pol mjeseca. Čula sam da postoje aparatići za čuvanje prostora - ali ne znam ništa više o tome. Jesu li oni stvarno potrebni? Usput, moj sin jako slini-vječito mu je mokra majica i to me izluđuje. Stalno mu govorim da guta slinu no bezuspješno. Ima li to veze sa tako lošom kvalitetom zubi? Do kad će trajati to slinjenje? Preremo zube (koliko se može jer on uglavnom guta pastu), četkamo, premazujemo ali nikako ih sačuvati-sve su manji i istrošeniji - skoro do mesa. Boca je sve manje u opticaju, mada npr. i susjedina djevojčica također voli bocu a njeni zubići su normalni-bijeli i veliki.Što učiniti???

Dr.sc. Silvana Jukić

02.10.2002. 16:56

Priroda je često nepredividiva i ne postoji jednadžba koja kaže kod kojeg djeteta će se razviti cirkularni karijes a kod kojeg ne bez obzira na uporabu bočice. Međutim s bočicom si povećavate rizik nastanka cirkularnog karijesa mnogostruko, gotovo ne postoji cirkularni karijes bez "zloporabe" bočice. Dvije i pol godine su sasvim dovoljne da bočica napravi svoje i sad je već kasno za prednje zube. Što se tiče susjede možda je usporedba pregruba: niti svaki pušač ne dobije malignu bolest pluća ali...
Zato, pogotovo ukoliko je mineralizacija nešto slabija (što ne mora biti točno) bočicu treba potpuno izbaciti. Preko noći dijete ukoliko je žedno treba piti vodu, preko dana tekućiniu treba uzimati iz čaše. Ako dijete plače i traži sok po noći tri noći u prosjeku trebaju roditelji izdržati i iza toga imaju mirnije noći. Higijenu usne šupljine trebate vi provoditi, što znači Vi trebate djetetu isčetkati temeljito zube. Ako dijete guta zubnu pastu ništa strašno se neće dogoditi, morate samo paziti da stavite malu koločinu paste za zube (dječje) na četkicu. To će pridonijeti očuvanju preostalih zubiju koji su također jako važni. K tome trebali bi napraviti pregled kod dječjeg stomatologa koji će procijeniti treba li poduzimati kakve mjere prije nicanja trajnih (niču oko 6 godine života). Pojačana salivacija može biti vezana uz bolesne zube no nije nužno pa Vam preporučam da se posavjetujete s pedijatrom ili dječjim stomatologom.