Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Od pojave male boli do mrtvog zuba u 16 sati


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Strašljivac

09.08.2019. 22:25

Poštovani doktore,

molim Vas za mišljenje i savjet. Bojim se da mi je stomatolog izvršio neodgovarajući postupak pa se pitam što mogu učiniti.

Dopustite mi da iznesem povijest problema:

Sinoć me zabolio zub. Jako blago. Nista strašno, ali dovoljno da pozelim posjetiti stomatologa. Osim tog bola (nisam mogla točno locirati koji me zub bilo i gdje), nisam imala drugim smetnji: pokušala sam mučkati led i nakon toga vruću vodu - nije bilo nikakve reakcije. Popila sam analgetik i odlučila se ujutro javiti dežurnom stomatologu jer je moj na drugom kraju države. Ujedno sam se odlučila prijaviti kod novog, lokalnog stomatologa zbog preseljenja.

Kad sam stigla zamolila sam pregled i iznijela da me zub počeo sinoć boliti. Stomatolog je lupkao - ništa me nije bolilo (nijedan zub, bolilo me negdje dublje, negdje po mesu, ali jedva malo. Nisam od sinoc pila tablete - toliko je sitna bila bol). Lupkao je jače - i dalje ništa. Puhao - i dalje ništa. Pitao za toplo, hladno i budi li me bolan zub noću - rekla sam ne, kao što pišem ovdje i Vama. Na to je on zaključio da će mi popraviti jedan zub kojeg je locirao kao problem. Izbušio je, dao injekcije i stavio neki "otrov da mi umrtvi zub". Pokusala sam se pobuniti, ali sam plan cula s busilicom u ustima. Naručio me opet za 30ak dana da izvadi otrov.

Pokusala sam napomenuti da ne bih bas odmah vadila ili umrtvljivala zivac jer nije ni pregledao, ni slikao, niti ucinio ista osim lupkanja (koje nije lociralo bol) svom snagom klijestima. Ali od te moje napomene nije bilo nista - vec me je izbrusio i stavio to sto naziva otrovom.

Na moja pitanja dobila sam kolutanja ocima. I sad se jako brinem, bojim i ne znam sto da radim. Sad me taj zub boli kao sto ranije nije, a ostala je i ona bol s kojom sam jutros dosla u ambulantu. Ne znam uopce je li se bavio zubom koji je bolio ili ne. U svakom slucaju ako je sinoc i jutros bol bila 2 na skali 1-20, sad je 13-15.

Gdje otici, kome se obratiti da mi pogleda tu situaciju, i da mozda izvadi taj otrov i pokusa ipak spasiti zub koji je eto, cim je jednom jedva malo zabolio, odlukom brzog doktora osudjen na smrt? Je li uopce moguce vratiti stavri unatrag npr tako da izvadim taj lijek, mozda kod drugog zubara? Molim Vas za savjet.

ps. I da, doktor mi je rekao koji je zub popravio. Kuci na ogledalu sam vidjela da nije taj nego zub do. To je pridonijelo mojoj nesigurnosti.

Dean Cekić, dr. med. dent.

17.08.2019. 20:45

Poštovana,
kada se jednom stavi lijek za umrtljivanje živca, na tom zubu je svakako potrebno napraviti endodontski zahvat, punjenja kanala.
Kod kog stomatologa ćete to obaviti ovisi o Vašoj odluci i povjerenju.
U sam postupak odluke i dijagnostike ne mogu ulaziti.
Nakon stavljanja lijeka normalno je da osjetite zub nekoliko dana.