Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2659

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


revizija punjenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

06.04.2008. 23:30

Postovana,
Trebam uciniti reviziju punjenja donje petice, ali buduci da zub je na kolcic, moja stomatologinja nece raditi reviziju. Prko interneta nasla sam stomatologa. Jos nisam bila kod njega, samo smo se culi, opisala sam situaciju i dobila odgovor da je strasnije ako se kanal pepuni, a da nije tako strasno ako se kanal prilikom ciscenja probije. Ja sam citala Vas clanak o endodontskog tretmana i koliko se sjecam kazete da sa probivanjem kanala infekcija se moze prosiriti na okolno tkivo? On ima svoju internet stranicu sa nekoliko slika endodontskih tretiranim zubima svojih pacijenata, ali meni to nista ne znaci, budici da nisam stomatolog. Znam da se po cjelu duzinu kanal mora pocistiti i popuniti i toliko. Molim Vas da pogledate (http://karakamchev.com.mk/endodoncija.htm) i rado bih cula Vase misljenje o stavu i radu tog stomatologa, prije nego li odem kod njega. Vec sam izgubila cetvorku od nepotpuno ciscenje i ljecenje, tako da sam predostrozna.
Hvala.

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

08.04.2008. 21:00

Postovana,
Pogledala sam internet stranicu spomenutog doktora. Prikazani salucajevi izgledaju korektno pa sam misljenja da se mozete obratiti doktoru s povjerenjem. Doktor ce vjerojatno procijeniti Vas slucaj temeljem slike i ukoliko je kolcic moguce izvaditi napravit reviziju. Svako lijecenje, ma koliko ga radio iskusan i dobar terapeut nosi svoje opasnosti, no alternativa je apikotomija (koja ne rješava infekciju unutar korijenskog kanala) ili vadenje zuba. Perforacija korijena nije velika opasnost po zub ako se odmah zatvori nekim od suvrenih materijala. Opasnost širenja infekcije postoji ako se ta perforacija ne zatvori.

buzinkicj

17.06.2009. 17:55

Evo vec peti put me salju na apikotomiju sto lijeve sto desne jedinice....na zadnjem zahvatu su zatvoreni kanali odozgo,ali bol ne staje,prosla sam to vec cetri puta pa znam dosta,ali ne znam sto je uzrok i zasto tako boli. bila sam i u privatnoj poliklinici i opet se vratilo., zub(jedinica) strasno boli,a takoder cijeli dio ispod nosa ne mogu dotaknuti,od zadnje apikotomije je proslo tri mjeseca,stomatolog me salje i peti put na operaciju, sta da radim,gdje da jos potrazim pomoc,i imali ovome kraja....Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

25.07.2009. 00:40

Vjerovatnost da će apikotomija koja 4 puta nije uspjela ,uspjeti peti put, je vrlo mala, pa Vam predlažem da ili potražite drugo mišljenje kod vodećih ljudi na polju endodoncije i oralne kirurgiije ili da razmotrite vađnje tih zubi uz adekvatnu zamjenu implantatima ili mostovima.

maja2503

05.02.2017. 13:50

Poštovani,
Imam problema s gornjom sedmicom.. Kod svog zubara sam odradila liječenje tog zuba, napunjeni su mi bili kanali i sve je bilo u redu.. No nakon pola godine javila mi se oštra bol na vruće i hladno te me moja zubarica šalje na Stomatološki fakultet u Gundulićevu jer nije sigurna što treba napraviti... Otišla sam tamo i otvorili su mi zub i krenuli s revizijom liječenja... Kanale mi čište od starog punjenja eukaliptusovim uljem i zatvaraju zub, a unutra stave vaticu napunjenu tim uljem i privremena plomba. Dolazim drugi put nakon 10 dana i ponavljaju postupak, ali mi se javlja bol pri čišćenju tog starog punjenja, zatvaraju zub istim postupkom i narucuju me opet za tjedan dana. Javlja mi se jaka zubobolja, zub osjetljiv na dodir ne mogu spavat pijem ibuprofene, odlučim doći za 3 dana dobivam anesteziju i opet mi otvore zub i vade staro punjenje uljem i opet ga zatvaraju. Pitam ih dal je normalna ta bol koju osjećam no nisam dobila konkretan odgovor. Kad mi je anrstezija popustila u zubu de javlja strašna bol koju nisam mogla više izdržati i izvadila sam sama tu privremenu plombu no i dalje osjećam da me zub boli i dalje pijem ibuprofene.. Naručena sam za 5 dana opet. Pri prvom posjetu doboli su moju rtg snimku zuba i rade mi s endometrom.

Zanima me što se događa i je li ta bol normalna kod tog postupka revizije?

Dean Cekić, dr. med. dent.

06.02.2017. 12:50

Poštovana,

Bolna reakcija nakon revizije punjenja je normalna pojava i ne utječe na uspiješnost terapije.

Loloo

06.02.2017. 23:30

Postovani, imam problema sa zubom nakon punjenja kanala. Zub je tri puta ciscen i stavljan je lijek. Prije svega nije bio upaljen vec je bio veliki karijes na njemu. Radi se o dvojci gore. Proslo je 3 tjedna od punjenja kanala i zub je i dalje osjetljiv na dodir. Ne boli sam od sebe, ne boli na zagriz vec samo na dodir. Zubno meso nije nateceno i ne boli na dodir. Bolio me isto tako i prije punjenja medutim zubar je pogledao sliku i rekao da nema razloga da ga ne napuni. Nije to neka jaka bol. Sad me zanima jeli potrebna revizija punjenja i da li je takva bol normalna i nakon 3 tjedna?

Dean Cekić, dr. med. dent.

08.02.2017. 19:15

Poštovana/i

Ovakva situacija nije uobičajena, ali se zan vidjeti.
Trenutno ne treba nikakava intervencija nego je samo potrebno pratiti što se događa.
Ako se bol pojača, treba slikati zub, pa se eventualno odlučiti na reviziju punjenja.

Hemera

04.10.2018. 17:00

Dobar dan, da ne otvaram.novu temu, iznijeti ću svoj problem ovdje.
Znači prije 7 dana me zabila donja desna šestica, koja je punjenih kanala već 8 godina. Bol se javila u petak večer, pa sam u ponedjeljak išla na pregled. Snimka zuba pokazuje upala ispod oba korjena, nisam radila 3 d, pa se ne vidi treći kanal. Imam sliku, mogu je poslati radi detalja.
Dobila sam klavocin i naručena danas na pripremi zuba za specijalistu endo..., Dugo sam bila na stolici, boli nije bilo, uspjelo se malo ući u jedan kanal.
Problem je što ja imam i tzm sindrom, pa je otežano svako duže zijevanje, moj stomatolog zaista ima strpljenja sanom, ali mi je rečeno da specijalist endo., Teško da će moći odraditi šta treba obzirom da stalno moram zatvarati usta, jer osjetim pritisak i zglobovima čeljusti. Jednom nisam uspjela čeljust zatvoriti, jer se od dugog otvorenog držanja na stomatološkom pregledu, ista ukočila.
Nemam ni donju desnu peticu, davno izvađena. Pa se mislim rade, zbog svega navedenog vaditi šesticu i napraviti mostić dole desno






Dean Cekić, dr. med. dent.

12.10.2018. 16:50

Poštovana,

ja također mislim da je pod ovakvim okolnostima zub za vađenje.

sunset10

23.08.2019. 23:55

Poštovani doktore,

nakon iznenadne otekline lica, napravljen ortopan i ustanovljen je granulom na donjoj šestici na kojoj su kanali jos davnije punjeni. Moj stomatolog mi savjetuje reviziju punjenja kod spec. endodoncije. Revizija je obavljena 19.08. Dr. je bio jako zadovoljan obavljenim poslom. Sljedeće jutro desna strana lica strasno otekla, a zatim kreću i bolovi. Otok na licu jako tvrd, vruć na dodir i bolan. Moj stomatolog propisuje Klavocin 2x1 i Medazol 3x1. Danas je 4. dan antibiotika, ali stanje je još loše i prisutni su veliki bolovi. Stomatolog danas obavio inciziju i drenažu kroz zubno meso. Mogu li vam poslati malu sliku zuba prije i poslije punjenja kanala da mi date svoje mišljenje? Kontrolni rtg radim za 6 mjeseci. Unaprijed hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

26.08.2019. 19:10

Poštovana,

slobodno mi pošaljite snimku, ali po Vašem opisu sve se dešava tipično i u skladu sa normalnim razvojem događaja.