Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mijana

28.02.2002. 09:04

Molim Vas za odgovor....Imam sve zdrave zube,jedan koji je popravljan....U trudnoci mi se veoma brzo pocela kvariti "gornja jedinica"...Popravljena je ,ali mi je stomatolog rekao da nije siguran da je to neko rijesenje jer kad-tad cu poceti osjecati taj zub i onda ce mi morati "srediti" zivac..Mene interesira da li ce taj zub pocrniti ,nakon vadjenja zivca,da li postoji neki drugi nacin popravke jer mi je i sama pomisao na taman zub uzasna,pogotovo jer se radi o "jedinici"......Pocela sam osjecati ,kao neki slabi bol ili cak nije to ni bol ,samo osjetim da se nesto dogadja u tom zubu...

hvala M.

Dr.sc. Silvana Jukić

01.03.2002. 22:11

Vaš stomatolog je vjerojatno napravio tzv. prekrivanje pulpe, što znači da je pulpa (tj. živac) bila malo otvorena ili skoro otvorena. Taj zahvat je pokušaj spašavanja pulpe no ponekad ne uspije pa se javljaju znakovi upale pulpe. Tada treba naraviti korektno liječenje tj. vađenje živca, čišćenje i širenje korijenskog kanala i punjenje. Ako je postupak napravljen po zakonima struke ne bi trebalo doći do vidljivog tamnjenja zuba. Da bi liječenje bilo dobro provedeno potrebno je napravit rentgensku sliku prije liječenja, tokom liječenja točno odmjeriti dužinu kanala posebnim mjernim uređajem te naraviti rentgensku sliku nakon liječenja za kontrolu punjenja kanala. Ukoliko Vaš stomatolog bude poštovao ove korake,sigurna sam u uspiješan ishod liječenja. Ukoliko tako ne napravi (mnoge ordinacije nisu opremljene uređajem za mjerenje kanala) ishod nije baš zagarantiran. U tom slučaju bi bilo dobro da se obratite specijalistu endodontu.