Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


zubne erozije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

amra

25.02.2002. 16:06

Na svim zubima mi se povlace desni tako da poprilican dio korijena ostaje otkriven. Na nekim zubima su ta mjesta jako osjetljiva na dodir i promjene toplo/hladno. Rekli su mi da se radi o eroziji i da je uzrok iz organizma, a ne mahanicki jer je zahvatilo sve zube. Molim vas da mi detaljnije objasnite o cemu se radi, koliko je ovo stanje opasno i kako da tretiram nastali problem. Hvala

Dr.sc. Silvana Jukić

01.03.2002. 22:01

Pod erozijom obično podrazumijevamo gubitak tvrdih zubnih tkiva, cakline i dentina uzrokovano kiselinama. Kiseline mogu potjecati iz hrane (voće, povrće) kiselih pića ili okoliša (npr. kod radnika u tvornicama akumulatora). Kod ljudi koji često povraćaju ili imaju tzv. regurgitaciju tj. podizanje kiseline, kiseline iz organizma mogu uzrokovati erozije.
Simptomi koje ste opisali više odgovaraju parodontnoj bolesti nego eroziji, premda parodontna bolest tj. povlačenje zubnog mesa olakšava djelovanje kiselina i nastanak erozija. Svakako preporučam posjet paradontologu što prije je moguće, jer parodontna bolest se najčešće može zaustaviti ili izliječiti ako se uklone uzorci. Specijalisti parodontolozi se u Zagrebu nalaze u Stomatološkoj poliklinici u Perkovčevoj ulici ili na Stomatološkom fakultetu u Gundulićevoj 5. Nakon pregleda parodontologa, može se kombinirano liječiti i preosjetljivost zubnih vratova.