Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Umnjak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marija

01.03.2002. 14:27

Poštovani,
sa zubima sam imala jako puno problema i rano ostala bez većine zuba, prošla puno muke i pretrpila bolova. Sada imam jedan problem i prvo-jako me strah odlaska zubaru-drugo..što napraviti?
Imam jako pokvaren donji lijevi umnjak. Moj zubar je rekao da ga vrijedi pokušati spasiti-liječio ga (bio prisutan otok izvana-ispod vilice koji nije prolazio) -pa sam prestala dolaziti. Prije kratkog vremena sam opet bila i opet kaže da bi ga spasio. Međutim, taj otok je prisutan već oko 1,5 godinu, natečen mi je donji dio vilice i otok nikada ne prolazi-a zub ne boli. Zadnjih tri tjedna počela me boliti vilica-kost i to prilično jako ali samo kod pokreta vilice, ne mogu niti otvoriti dovoljno usta, problem je kod jela-ne mogu žvakati-a moj zubar i dalje misli da zub valja spašavati. Mene je strah što se s tim zubom događa i što on može prouzročiti kao teže posljedice, liječenjem tog zuba oteklina ne prolazi, najradije bih da se on izvadi-ali opet me strah što je ispod. Ne znam što da radim. Imam 37 godina.
Hvala

Dr.sc. Silvana Jukić

03.03.2002. 13:09

Poštovana,
Vaši simptomi ukazuju na potrebu hitnijeg rješavanja problema. Preporučam posjet specijalistu endodontu (koji se bavi liječenjem korijenskih kanala) koji bi ustanovio postoji li mogućnost liječenja zuba. Ukoliko endodont zaključi da zub nije moguće liječiti (zbog neprohodnosti kanala, opsežnog karijes i sl.) zub bi trebalo što prije izvaditi. Ukoliko nema zapreka liječenju zub se može izliječiti u 1-2 posjeta (najčešće) endodontu i tako sačuvati.

Svakako, što prije posjetite endodnta da ne bi došlo do težih komplikacija. Ako stanujete u Zagrebu to možete obaviti u Stom. poliklinici u Perkovčevoj ulici ili na Stom fakultetu u Gundulićevoj 5, na Zavodu za bolesti zubi.