Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nana

13.03.2002. 12:51

Poštovani!
Molim Vas za savjet. Naime, "osjetljiva" sam na izgled svojih zubi i to naročito jedinice i dvojke koje su plombirane još od djetinjstva što se uredno godinama održava. Stomatolog mi ne preporuča eventualno brušenje zubi i stavljanje umjetnih (navlaka) s čime se ja ne slažem jer mislim da bi se na taj način riješila tih kompleksa što se tiče izgleda. Svjesna sam da umjetan zub nije moj vlastit bez obzira na izgled, ali ne mogu više podnositi primjetnu vidljivost plombi na tako "istaknutim" zubima jer mi ni osmjeh više nije spontan pošto me sputava spoznaja o njihovom izgledu. Što mi Vi savjetujete? Da li da ipak porazgovaram sa stomatologom o navlakama ili da mi ostane stanje takovo kakovo jeste bez obzira na vidljivost plombi (vrlo je teško uskladiti boju plombe sa bojom mojih zubi tako da se zaista ti nedostaci primjećuju)?
Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Dr.sc. Silvana Jukić

14.03.2002. 00:03

Djelom se slažem sa Vama da je prirodni zub vrijedniji od protetskog nadomjestka. Međutim pitanje je koliko je zuba i sada prirodno a koliko nadograđeno bijelom plombom. Ukoliko Vas nedostatak estetski jako smeta postoji nekoloko rješenja, koja se razlikuju po kvaliteti, estetici i cijeni. Najjeftinije rješenje je presvlačenje čitavog zuba materijalom za bijele estetske ispune (plombe). Tim postupkom se dobije ujednačena boja čitave prednje plohe zuba. Slijedeće skuplje riješenje koje često izgleda bolje od prethodnog je keramička krunicaa. Estetski savršeno riješenje a cijenom najskuplje je bezmetalna kermička krunica. Ovakve krunice se ne izrađuju u svim stomatološkim ordinacijama.