Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2660

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


plak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

KRISTINA

01.03.2002. 12:08

TIJEKOM TRECE TRUDNOCE NA SVIM ZUBIMA MI SE POJAVIO PLAK .ZANIMA ME KAKO GA MOGU UKLONITI

Dr.sc. Silvana Jukić

03.03.2002. 13:29

Plak je nakupina mekih ljepljivih masa na zubima ili zubnom mesu. Sastoji se od ostataka hrane, odumrlih stanica usne šupljine, bakterija i sline. Zbog vrlo velikog broja bakterija koje stvaraju kiseline ispod plaka nastaje karijes. Također, plak uzrokuje upalu zubnog mesa i nastanak parodontnih bolesti. Dakle, na duge staze plak uopće nije bezazlen.

Naslage se mogu ukloniti mehanički ili jednostavno rečeno četkicom i zubnom pastom te zubnom svilom.

Pojačano nakupljanje plaka u trudnoći može biti povezano s hormonalnim promjenama koja utječu na sastav sline ili možda manjom pažnjom koje buduće majke obraćaju na svoje zube jer su tada zaokupljene brigom o trudnoći i budućem potomstvu.

Za uklanjanje naslaga preporučam Vam pojačanu higijenu usne šupljine i zuba. Četkica koju koristite ne smije biti starija od tri mjeseca (idelno ne od jednog mjeseca), srednje tvrda (oznaka medium) ili tvrda (hard). Većina zubih pasta danas na tržištu zadovoljava, međutim provjerite kada kupujete d li sadržava fluor. Taj element štiti od nastanka karijesa i smanjuje nastanak plaka. Zube treba prati iza svakog jela, no ako to niste u mogućnosti treba ih prati temeljito navečer iza zadnjeg jela i ujutro nakon doručka, barem pet minuta. Zubnu svilu treba koristiti svaku večer kako bi se uklonile naslage na postranim plohama do kojih četkica ne doseže. Zube treba prati kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubnim plohama ne zaboravljajući pritom niti jedno područje: obrazne plohe, grizne plohe, plohe koje gledaju prema jeziku i one koje obično ne zaboravljamo, prednje plohe prednjih zubi.
Da bi ste bili sigurni da ste plak uklonili u potpunosti i da bi ste uočili mjesta koja slabije održavate, možete u ljekarnama nabaviti tabletice za prikazivanje plaka (plak-revelatori) koje nakon pranja zuba razgrizete u ustima, potom isperete usta. Sva ona područja koja su ostala crveno obojana su podrčja s plakom i njih treba temeljitije prati.
Ukoliko ni nakon svih ovih postupaka imate još problema, moguće je da se zubni plak mineralizirao tj. da se pretvorio u zubni kamenac kojeg treba mehanički ukloniti Vaš stomatolog.