Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


ponovo pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mia

14.04.2002. 10:18

Vec sam postavila pitanje u vezi vadjenja zivca i tamnjenja zuba....puno hvala na odgovoru...Jos imam jedno pitanje..Otisla sam i uradjen mi je zahvat na toj jedinici...Jutro poslije se budim sa strasnim bolom,i s obzirom da je to gornja jedinica ,imam osjecaj da me boli sve do nosa....Zub je strasno osjetljiv i na naj manji dodir....za 7 dana moram opet kod doktora ,ali da li je normalno da toliko boli ?Doktor mi je rekao da izvadim sama vatu iz zuba ako me bude bolio....Da li da jos pricekam,mozda ce se bol smiriti....hvala na odgovorima M.

Dr.sc. Silvana Jukić

14.04.2002. 16:16

Bol nakon endodontskog liječenja je moguća komplikacija. Probajte s analgetikom (Voltaren Rapid npr.).
Iako je i u slučaju kad je sve napravljeno kako treba, bol i osjetljivost na zagriz moguća nekoliko dana iza postupka, ipak mi se u Vašem slučaju ne sviđa činjenica da Vam je doktor rekao "da si izvadite vaticu". To znači da zub nije zatvorio privremenim ispunom. Otvoren zub bez privremenog ispuna ostavlja se vrlo rijetko u slučaju jake otekline ili sekrecije iz kanala koja se ne može zaustaviti. Otvoren zub je put bakterijama iz usne šupljine kroz kanal u kost oko zuba!
U svakom slučaju ako se bol ne smiri pod analgetikom i nakon vađenja vatice obratite se svom stomatologu. Ukoliko on nije u stanju riješiti Vaš problem, zatražite uputnicu za specijalistu endodonta. Ako živite u Zagrebu (ne znam od kuda ste) možete se javiti na Zavod za bolesti zubi.
Preporučam Vam da nakon završenog liječenja zatražite uputnicu za rendgensku snimku tog zuba iz koje Vaš stomatolog može procijeniti uspješnost liječenje. Često kanali se ne popune kako treba (ne do kraja) pa takav zub iako nema simptoma, može razviti proces u kosti.