Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Probijanje kanala korjena prilikom endodoncije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kokolino0

02.02.2023. 12:10

Postovani, prilikom ciscenja kanala korjena zuba zubarica je morala koristiti strojno probijanje jer je kanal bio zacepljen. Vise puta je busila i provjeravala dokle je dosla, medjutim na kraju kad je stigla do kraja isprala je kanal hipokloridom sto je momentalno uzrokovalo izrazito jaku bol u cijeloj polovici glave, oka i samog zuba. Nakon toga je zub privremeno zatvoren i stavljeno je sredstvo za dezinfekciju da djeluje 7 dana. Bol se bez analgetika nije smirila i nakon pola sata mi je krenila kao krv iz nosa, ali nekako rijetka tekucina smedje boje, i s mirisom hipoklorida. Zanima me da li zubarica probila kanal korjena i mozda dotakla sinuse i koliko je to ozbiljna situacija s obzirom na krvarenje iz nosa koje jos uvijek nastaje kad idem ispuhati nos. Bol jos uvijek osjećam (12 sati nakon posjeta zubaru) ali je pod kontrolom analgetika. Samo da napomenem da sam prije 5 dana popila punu dozu klavocina radi drugog zuba kojem se isto cistio korijen. Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

04.02.2023. 22:45

Poštovana,

po svemu što opisujete, evidentno ja da je prisutna komunikacija vrha korijena zuba i maxilarnog sinusa. Te da je sinus ispran hipokloritom. Ona što Vam preporučujem je da ne ispuhujete nos nekoliko tjedana. U slučaju začepljena koristite kapi za nos.

Kokolino0

06.02.2023. 12:45

Hvala vam na odgovoru.