Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Zub bez živca boli, nije vidljiva upala na snimci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ying Yang

15.03.2021. 22:40

Poštovani,

Zub na kojem je prije više od 15 godina rađeno prvo vađenje živca, a potom i nekoliko naknadnih endodontskih zahvata radi loših punjenja (zadnji prije nekoliko godina) i dalje radi probleme. Posjetila sam 2 stomatologa koji po snimkama ne vide nikakvu upalu na korijenu i nisu sigurni zašto me taj zub boli. Potvrdili su da je zub dobro napunjen i da nebi trebao raditi probleme. Da napomenem zubobolja se javlja najčešće u dvije situacije - kada sam u hladnom prostoru, da li je do disanja hladnog zraka ili nečeg drugog neznam ali tada se javlja bol i pulsiranje u zubu. I kod nekih jačih fizičkih aktivnosti poput trčanja i sl. Te zub boli na dodir, ako kucnem po njemu noktom ili sl. osjeti se lagana bol. Na vrhu uz korijen na mesu osjetim malu kvržicu na dodir. Radi se o jedinici.

Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

21.03.2021. 21:00

Poštovana,

bol na hladno nebi smjela biti povezana sa tim zubom. Ako zub boli na prtisak i osječate da nešto nije u redu i na rtg snimci se ništa ne vidi, postoji mogučnost 3d dijagnostike cbct-om. To bi bio smjer daljnjeg razjašnjavanja situacije.

Ying Yang

01.07.2022. 15:35

Poštovani,

javljam se na žalost i dalje s problemima s tim zubom. Rađena je CBCT snimka na kojoj nije bilo vidnih problema ali je zbog mojih žaljenja na bolove doktor napravio reviziju punjenja prije 5 mj. Nakon popuštanja anestezije nakon revizije nastupili su izuzetno jaki bolovi u zubu koji su trajali 2-3 tjedna. Bila sam na antibioticima i ibuprofenima, bol se širila i do uha. Sada evo nakon 5 mj bol se smanjila ali je i dalje prisutna u zubu kroz cijeli dan. Iako nije toliko snažna kao prvih tjedana od revizije i dalje je sveprisutna i onemogućava mi normalan život. Bol se povećava na dodir zuba, kod bilo kakve fizičke aktivnosti, a bol se također širi i prema uhu, i pritisak i masaža na živac ispod uha kao da malo smanjuje bol. Mogu vam proslijediti CBCT snimak ako biste bili voljni pogledati? Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

04.07.2022. 20:55

Poštovana,

Simptomi koje navodite su vrlo nespecifični. Bol iz jedinice se gotovo nikada ne širi u uho. Također bol koju navodite može biti nekog drugog proijekla. Slobodno mi pošaljite ct, ali smatram da je potrebno napraviti detaljan klinički pregled i eventualno neku dodatnu dijagnostiku kako bi se utvrdilo u čemu je problem.

Spectras

18.10.2022. 16:05

Pozdrav,

imam sličan problem - prošli ponedjeljak počelo je s boli u jedinici gore lijevo (liječeni zub prije 4 godine s potpunom nadogradnjom vidljivog dijela). U utorak sam slikao zub no zubar je rekao kako nema jasnih znakova upale. Ipak, dao mi je Klavocin bid što nije dalo vidljivog efekta jer me počela povremeno tupo boljeti cijela lijeva strana čeljusti. U četvrtak sam dobio Metronidazol što me već nakon treće tablete skinulo s Ibuprofena. Trenutno stanje je OK, bolova nema a zub se još malo osjeti na kuckanje s prednje strane (po griznoj plohi ništa). Od početka nije bilo nikakve otekline, fistule ili nekog sličnog vanjskog pokazatelja. Ostale su mi još tri tablete Metronidazola.
Pitanje je kako dalje? Zubar kaže kako treba pričekati i slikati nakon par mjeseci i predlaže apikotomiju ukoliko nešto pođe po zlu. Nije problem u zahvatu već me zanima da li praksa pokazuje može li se ovako nešto trajno riješiti antibiotikom ? Ako ne, da li je bolje preventivno ići na apikotomiju i riješiti problem prije no što se stvar ponovo razbukta ? Još jedan detalj - vikend prije se popilo dosta toga hladnog i sigurno je nešto toga prošlo i po zubima. Da li je to moglo dovesti do problema ?

Hvala i LP,

Damir

Dean Cekić, dr. med. dent.

21.10.2022. 11:20

Poštovani,

Antibiotik nije trajno riješenje u ovakvim situacijama. Predlažem da slikate CBCT i na taj način dođete do prave dijagnoze.

kat4e_Bubu

26.10.2022. 14:50

Postovani,
Prije tacno jedan mesec, vadila sam sedmicu dolje ljevo. Zub je tesko izvadjen, otekla sam, pila sam antibiotike, rana zarasla itd.. Mene nesto drugo zanima... Prije nekoliko dana, primetila sam da sa strane gde je bio zub, pojavila se neka mala kao kostica... Bila sam kod stomatologa koi je vadio zub, rekao mi je da ta kostica se zove lamina, ili zubna gredica, ili bukalna kostica (ne znam kako se pravilno izrazio), i da se ta kostica vremenom resorbirati ili razdrobiti tj da to nije nista strashno. Sa pincetom je skrshio mali djelic, ali ima jos neki ostanati djelic. Bila sam danas opet, stomatolog mi je rekao isto ko i prosli put. Mene zanima dali je to tacno sto mi je rekao, dali da sacekam da to sve zaraste ili sta da radim?
Oprostite na greskama pri izrazavanju, ali nije mi materni jezik.
Hvala unaprijed!

Dean Cekić, dr. med. dent.

26.10.2022. 18:30

Poštovana,

pričekajte, smo će se resorbirati.

NS28

02.02.2023. 12:10

Poštovani,
neki dan sam posjetio stomatologa, rađena mi je revizija gornje lijeve 4. i mijenjana plomba na 5. nakon dva dana osjetio sam bol u prednjem zubu 1.,bol je prošla nakon jedan dan i kao da ništa nije bilo.
Nakon 5 dana, odnosno jučer sam opet posjetio stomatologa te mi je na toj strani rađen ispun na 6. i 7., ti zubi me ne bole nego opet osjetim blagu bol u jedinici, ne boli me na zagriz niti na toplo ili hladno već je zub osjetljiv na dodir usnama ili prijelaz prstom, većinski jedan brid zuba, inače zubi su mi dosta zbijeni taj zub malo iskrivljen još od kako je izrastao,ali nikad nisam imao problema sa tim zubom.
Zanima me što napraviti?
Unaprijed hvala na odgovoru,
Lijep pozdrav

Dean Cekić, dr. med. dent.

04.02.2023. 22:45

Poštovani,

po meni je najbolje riješenje da o istom obavijestite svog stomatologa.