Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


problem!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

14.06.2002. 18:49

Postovani!
Molim vas za savjet.Imam sesticu na kojoj je bio napravljen most sa peticom kao privjeskom.U medjuvremenu nesrecom sam izgubila cetvorku .Moj stomatolog mi je savjetovao da izvadim stari most i napravim novi sa sesticom i trojkom kao nosacem.Medjutim,izvadivsi most otkrilo se rendgenskim snimkom da je sestici bio napunjen samo jedan kanal.Trenutno lijecim tu sesticu.
Jedan kanal je potpuno suh, dok je drugi uporno pod sekretom.Receno mi je da je to vec kronican proces ali ga nastavljamo lijeciti.
Sada, stomatolog je dao kao rijesenje napuniti kanal makar nije potpuno suh-da li da prihvatim tu soluciju?
Sto ako se most napravi na sestici kao nosacu? Dali je moguce napraviti most sa sesticom kao nosacem i peticom i cetvorkom kao privjescima?li je moguce napravit most sa trojkom kao nosacem ,a cetvorkom kao privjeskom? Sto ostaje kao rijesenje ako tu sesticu koja je jedina ostala gore moram izvaditi, jer trenutno mi nedostaju cetvorka i petica.A ako brusim trojku i sestica pocne stvarati probleme (ko se uspije spasiti)?
Molim vas pomozite jer vise nikom ne vjerujem,a potrebno je naci kvalitetno rijesenje.
Unaprijed hvala!

Dr.sc. Silvana Jukić

17.06.2002. 16:40

Most sa privjescima u Vašem slučaju ne bih nikako preporučila. Privjesci su kompromisna riješenja a u slučaju gdje nedostaju dva zuba jedan do drugog nikako ne dolazi u obzir.
Moja preporuka je da se napravi liječenje šestice do kraja. Ako Vaš stomatolog ne uspijeva izliječiti zub možda bi pregled speciijaliste endodonta (s uputnicom) mogao pomoći riješavanju problema.
Za trajno rješenje tj. most, zub bi trebao biti bez simptoma - bezbolan, a na rtg- snimci nakon šest mjeseci, proces, ukoliko postoji, bi se trebao povući, a ako se sada na snimci ne uočava ne bi se trebao pojaviti. U međuvremenu se može napraviti privremeni most da niste čitavo vrijeme bez nadomjestka.