Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 894 | Broj poruka: 2635

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


gangrena, antibiotici, operacija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

diana

04.06.2005. 17:53

Imam 40 godina i gangrenu zuba koju je pokusao lijeciti stomatolog u Hrvatskoj, dok sam bila na godisnjem odmoru. Morala sam se vratiti u Njemacku gdje mi je stomalog kaze da bez operacije nista ne moze. Do tada moram piti antibiotike koje lose podnosim. (trebam li) Prilikom operacije ce eventualno trebati nekakvo punjenje zuba koje je skupo, a moze i do nekakvih ostecenja nerva doci. Sto mi savjetujete?

Dr. sc. Silvana Jukić, dr. stom.

05.06.2005. 18:24

Ne mogu nasluti sve detalje iz vaseg opisa, ali cu Vam pokusati pomoci premda ne znam da li je taj zub već bio napunjen pa nije povoljno reagirao, da li su prohodni korijenski kanali i jos detalja koji su vazni za prognozu i uspijesnost lijecenja bez operacije. Ne znam ni za koliko vremena Vam je zakazana operacija. Ukoliko do operacije ima dosta vremena, u najmanju ruku je neobično čitavo vrijeme piti antibiotike. Ukoliko je zub smješten blizu tijeka većeg snopa zivca (ovisi o vrsti zuba) moze se u tijeku operacije oštetiti s trajnijim posljedicama.
Da ste moj pacijent ja bih pokusala zub nakon utvrdivanja prohodnosti kanala, dobrog odredivanja duljine te cicscenja i sirenja kanala napuniti te ukoliko nema reakcija zub snimiti nakon 6 mjeseci. Tek tada ili ako simptomi nastupe zub bih poslala na operaciju tj. apikotomiju. Savjetujevam VAm da potražite savjet jos jednog stomatologa po mogućnosti specijalista za endodonciju - liječenje korijenskih kanala. Tek ako on utvrdi da se zub moze spasiti jedino apikotomijom prihvatite operativni zahvat.

natasa

16.06.2005. 15:31

Poštovana,

nadovezala bih se na temu te bih iznijela svoje čudjenje. Jučer sam bila kod zubara te sam (samoinicijativno) donijela rentgensku panoramsku snimku.

Zubar mi je rekao da na jednom mjestu imam kronični gangrenski proces i da se tu ne može ništa. Pitala sam što dalje - rekao je ništa.

Taj zub ima plombu, ali se ne sjećam da je bilo ikakvog dugotrajnog liječenja od prije.

Imam stalne upale grla tako da počinjem misliti da je to jedno s drugim povezano. Strah me je da ne dodje do posljedica za druge organe. Zub me ne boli.

Jeli moguće da to tako stoji?

Drugi problem je što imam zub koji "osjećam" i boli me, ali zubar tvrdi da nema karijesa niti da se na rentgen snimci niti pod plavim svjetlom išta vidi. Zub reagira na hladno, čak i na dodir jezikom.

Molim Vas mišljenje.

Dr. sc. Silvana Jukić, dr. stom.

06.07.2005. 22:10

Ponovila bih savjet iz prvog odgovora: trazite savjet jos jednog stomatologa - endodonta koji sigurno neće odgovoriti da se nista ne moze napraviti u slučaju procesa. To je u najmanju ruku neetično jer svaku upalni proces u organizmu treba rijesavati. Ako se radi o zubu tada se on lijeci, ako ne ide na konzervativno lijecenje, tada se zub operira ili vadi, ovisno o polozaju i vaznosti zuba.

Sto se tice reakcije zuba na hladno a "nista se ne vidi na rtg i pod svijetlom" tu se moze raditi o skrivenom karijesu koji ne mora biti vidljiv na rtg-u. Osim karijesa bol na hladno može biti posljedica ispuna koji ne brtvi kako treba i propušta ili preosjetljivih zubnih vratova. Ukoliko postoji ispun na tom zubu preporučila bih njegovu zamjenu, a ako se utvrdi da su problem preosjetljivi zubni vratovi tada je terapija različita ovisno o uzroku.

ivaziva

06.11.2010. 12:55

Iznad dvojke imam cistu koja je liječena tako što mi je rađeno čišćenje i punjenje, te odmah stavljena plomba. Nakon nekoliko sati zub je počeo pulsirati i dan nakon sam počela piti antibiotike Medazol metronidazolum međutim bol pulsirajuća je i dalje prisutna, nakon dva dana točnije 48 h uzimanja antibiotika. Pijem voltaren za ublaživanje boli ali jako kratko traje.Što da radim?

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.11.2010. 18:40

Čekajte te koristite analgetike po potrebi.
Bol bi se trebala smanjivati iz dana u dan i najčešće prođe prođe u 7 dana.
Uz medazol obično u kombinaciji ide i amoxsicilin kako bi se pokrio cijeli moguči bakterijski spektar.
Ako ste jako natečeni u području vrha korijena, moguće je napraviti inciziju te tako ubrzati proces oporavka.

amra1988

23.07.2011. 14:15

Molila bih vas za savjet.Skoro sam vadila zivac i zuba jedinice imala sam jaku upalu i stomatolog mi je poceo cistiti tak da je za par dana pocrnio i ja sam stavila navlaku preko njega.medjutim sada mi se iznad desne javila gutica koja me boli na dodir, zubar mi je rekao da je to od inekcije date u kost,a drugi zubar mi je rekao da je gnoj i da trebam operacijski to rijesiti.

Dean Cekić, dr. med. dent.

01.08.2011. 10:25

Poštovana,

Mislim da se ne radi o komplikaciji anestezije.
Predlažem Vam da potražite treće mišljenje.

bramaged

09.09.2011. 20:50

Molio bih Vas za savjet, odnosno mišljenje. Prije neka 2 tjedna na iza gornje jedinice na nepcu mi se stvorila upala i nastala gnojna vrecica. Taj zub mi je bezivotan vec duze vrijeme, vise od 10 godina i to je nastalo uslijed pada sto je rezultiralo lomom. Do sada nije bilo nikakvih problema i nije bio lijecen. Nakon par dana bolne natecenosti, zubrica mi je pokusala buseci zub otvoriti vrecicu da iscuri sve, ali to nije uspjelo pa se posluzila skalpelom i pripisala mi Klavocin. Nakon par dana zub je dodatno ciscen nekakvim iglama i privremeno zatvoren, ali je nakon 2 dana bol ponovno nastala, na što me zubarica upozorila da bi se moglo dogoditi. Tek nakon što je zub ponovno otvoren bol je prestala i tada mi je pripisala Medazol. Sada, nekoliko dana kasnije, zub je ponovno privremeno zatvoren i pulsirajuca bol se lagano vraca, na sto me također upozorila kao posljedicu plinova nastalih od bakterija koji stvaraju pritisak i također je rekla da bi oporavak mogao trajati i 3 mjeseca. Je li pametno da zub stoji otvoren (s obzirom da kada je zatvoren bol se stalno vraca i nemoguce je svakodnevno piti tablete za bolove vise puta)? Sto bi bio najbolji sljedeci potez? Hvala.

Dean Cekić, dr. med. dent.

12.09.2011. 10:40

Poštovani,

Po današnjim standardima struke, zub se ostavlja otvorenim vrlo rijetko, kao kratkoročno privremeno rješenje.
Potrebno je proširiti korijenski kanal, dezinficirati endodontski sustav, te hermetički napuniti korijenski kanal.
Upala na vrhu korijena koju navodite, će proći sama kada se za to postignu uvjeti.

PacijentZG

13.09.2011. 13:30

Imam problem sličan ovima gore opisanima.
Na šestici gore lijevo se prije neke 2 godine pojavila gangrena, pa je rađeno čišćenje i širenje kanala.
Nakon nekoliko mjeseci liječenja, zub je bio zatvoren i izdržao je tako nekih godinu dana, ali su se problemi opet javili prije nekih šest mjeseci.
Novo čišćenje i širenje kanala, nažalost, nije izdržao i pukao je dva puta u posljednjih nekoliko mjeseci i ne može se više spasiti, već taj ostatak treba vaditi. Budući da je, kako se po rentgenskom snimku čini, korijen u sinusu, morat ću na oralnu kirurgiju. Dijagnoza na uputnici je: "akutna upala apikalnog periodonta pulparnog porijekla".
Budući da je moja stomatologinja trenutno na godišnjem odmoru, pa ne mogu tražiti njen savjet, molim Vas da mi preporučite što učiniti.
Naime, za manje od 2 tjedna putujem avionom u inozemstvo i ostajem tamo dvije godine. Je li uputno ići prije leta avionom na vađenje zuba čiji je korijen vjerojatno u sinusu? Je li situacija hitna, ili mogu pričekati nekoliko tjedana te zub izvaditi u inozemstvu? Trebam li se bojati infekcije ako ne odem odmah na vađenje zuba? Trenutno ne osjećam nikakvu bol, oticanje, ili zadah.
Najljepša hvala za bilo kakav savjet.

Dean Cekić, dr. med. dent.

21.09.2011. 11:00

Poštovani,

Teško mi je dati pravi savjet, jer jedan i drugi pristup imaju moguće komplikacije.
Mislim da bi Vam svaki oralni kirurg, nakon vađenja korjena koji je u sinusu, napravio adekvatnu obradu rane da ista može preživjeti let avionom, bez nekih dodatnih problema.
Ja bih na Vašem mjestu zub izvadio prije puta.

PacijentZG

23.09.2011. 10:45

Najljepša hvala na odgovoru. Sada, nažalost, više nemam vremena za operaciju (putujem u utorak ujutro). Za sad nema boli ni oticanja, pa se nadam da neće biti komplikacija bar još tih nekoliko dana.

bubasarba

16.05.2013. 12:55

Poštovani prije par dana mi je ustanovljeno da imam gangrenu na gornjoj desnoj jedinici. Zub je otvoren i svaki put mi cisti i stavlja lijek,bol je prestala alki je sada bol presla na gornju sedmicu koja je svakako za vadjenja.Mene zanima da li to moze biti neka reflexna bol koja se s jedinie prenosi na sedmicu il je jednostavno zub zbog kvara jer je za vadjenje pod upalom.Doktorica jednostavno svaki put izbjegava da mi pogleda taj zub a bolovi su nesnosljivi.Unaprijed hvala

JerkyAndrea

18.05.2013. 17:05

Postovana
Ja isto imam problem pa ako mi mozete odgovoriti
imam 15 godina i uskoro idem vaditi zubni živac jer mi je zub skroz ''loš''
Boli li to vađenje živca i što je uopće to?

Klapaucius54321

11.01.2014. 23:20

Poštovani,
vec mjesec dana imam povisenu temperaturu i jos razne simptome poput naticanja i crvenila u licu,a zadnja dva dana su mi pocela "zariti koljena"...nalaz krvi i mokrace je uredan,vadit cu jos antitijela stitnjace jer je tsh povisen,te evo danas osjecam neki neugodni okus u ustima,nocu se probudim u znoju ...ta temp bude do 37,5 i ja ju nicim ne spustam...mama mi kaze da je moguce da je to od zuba koji mi je poceo udarat u zglobove...narucena sam za 2 dana u zubara...imam jednu gornju sedmicu kojoj je izvaden zivac ima mozda 2 godine ,malo manje i zub je ostao otvoren jer nisam dosla na termin,nekako sam se navikla na njega.On je dosta potamnio i sjecam se da mi je pri pocetku cijele ove afere s temp "zasmetao " par dana na zagriz i na neki nacin bolio,mada bez zivca...
Zanima me bi li trebala traziti neki snimak zuba od stomatologice i bi li smijela primit ikakve injekciju ako ne znam sto mi je ?
Unaprijed hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

25.03.2014. 09:15

Poštovana,

Mislim da se netrebate brinuti o poslu koji spada u domenu liječnika.
Na Vama je da izaberete liječnika kojem vjerujete, te da se onda prepustite njegovom stručnom mišljenju.

sanja017

14.05.2014. 23:35

Poštovani,trebam savjet...
Prije nekoliko dana počela me biliti donja šestica ( pokvarena) i buduci da je bio vikend do ponedjeljka sam natekla,doktor mi je dao amoksicilin i medazol tablete (oboje 3x1) , međutim evo vec treci dan oteklina nije splasnula i boli i dalje, imam gnojnu kesicu koja je dosta velika, neznam dali je to vec trebalo splasnuti ili bi se ta kesica trebala probušiti. Hvala unaprijed

Dean Cekić, dr. med. dent.

19.05.2014. 14:50

Poštovana,

Bilo bi dobro da posjetite stomatologa, kako bi se vidjelo dali je potrebno napraviti inciziju gnojnog sadržaja.

julijanna

29.05.2014. 14:40

Imam 31 godinu i vise problema sa zubima.
Prvi problem: Prije 9 godina imala sam operaciju zuba (gornja jedinica desno). Tri godine poslije operacije povremeno bi iznad nje izbacila fistula. Tada sam trazila savjet od stomatologa koji mi je rekao da se to vise ne smije otvarati, niti bilo sto raditi, tako da i nisam poduzela nista. Fistula se pojavljivala povremeno, svakih tri do cetiri mjeseca, ponekad i rijedje. Sa zubom nisam imala problema u smislu bolova i sl. Zadnjih mjesec dana desila mi se jaka upala desni. Otisla sam stomatologu koji mi je rekao da imam zubni dzep na dva zuba i da se to treba sanirati, kao i kamenac u donjoj vilici.
Nakon sto se upala smirila (pila sam antibiotik), iznad jedinice je opet izbacila fistula, ali i jos jedna puno manja izmedju desne dvojke i ocnjaka. Je li moguce da se infekcija sa jedinice prenijela na zube do nje? Moze li se nakon toliko vremena raditi korijensko lijecenje jedinice (s obzirom da je vec operirana) i po potrebi dvojke (koja je lijecena nekada davno)? Ponekad osjetim blagi bol u dvojki, koji brzo prestane.
Kako se saniraju zubni dzepovi?
Planiram za par dana uraditi RTG snimak ova tri zuba, pa otici stomatologu, ali zelim cuti vase misljenje? Unaprijed hvala na odgovoru. Srdacan pozdrav