Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


srednji zubić


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

10.07.2002. 10:09

Moj mladji sin ima 5 i pol godina i prije mjesec dana počeo mu je rasti srednji zubić (izmedju jedinica, gore). Općenito, gornji zubi su mu jako loši - odlaze na očigled. Donji nisu loši. Prva dva zuba dobio je s dva i pol mjeseca, i tako svaki slijedeći mjesec - s deset mjeseci imao je deset zubića. S godinu dana je odbacio bočicu potpuno, dok dudicu nikad nije imao. Slatkiše baš niti ne jede (više voli hrenovku nego čokoladu) i redovito peremo zube, od kad ih je dobio.
Budući da sa starijim sinom idem redovno na kontrolu kod ortodontice radi aparatića koji nosi (zubi su mu izvrsni, i mliječni i sada stalni, samo ima manju čeljust), tako je i ortodontica primjetila tu izraslinu izmedju gornjih jedinica. Naručila nas je da sa RTG snimkom gornje čeljusti dodjemo najesen, pa će s obzirom na snimku odlučiti kako dalje (vadjenje tog zuba, ev. drugih, aparatić...).
Ima već dva stalna zuba (dolje, obje jedinice) i već se dvojčica dolje klima...
Molim Vas više informacija o "srednjem zubiću" koji je izrastao mom sinu. U obitelji niti s jedne strane nemamo takav slučaj, a čula sam da takav zub može izrasti i odrasloj osobi. Kakav je to zub i kako nastaje? Kakve su moguće posljedice?
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

Dr.sc. Silvana Jukić

11.07.2002. 22:41

Srednji zub ili meziodens je prekrobrojan zub u središnjoj lilniji gornje čeljusti, a nekad ih može biti dva i više. Nastaje u fazi stvaranja zubnih zametaka, može izrasti u zubni niz a ponekad ostaje u čeljusti, ili iznikne u kasnijoj dobi. Oblikom može biti isti kao i ostali gornji sjekutići ili biti nepravilnog oblika. Najčešće su konični. Osim što estetski ugrožava najuočljiviji dio zubnog niza, može smetati preostalim zubima u njihovom pravilnom smještaju u čeljusti pa se najčešće uklanja vađenjem ili kirurškim zahvatom.