Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Umnjak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aleksandar123

04.04.2017. 18:35

Poštovani, imam 18 godina i vec oko mesec dana osecam kako mi levi gornji umnjak nepravilno raste. Desni gornji umnjak je normalno poceo sa rastom, ali levi je krenuo u stranu. Nemam bol u uhu, ali konstantno svakog dana osecam kako dotacinje obraz. Ne znam sta da radim, pa sam zeleo vas da pitam za strucno misljenje.
Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

23.05.2017. 12:30

Poštovani,

Mislim da bi trebali posjetiti svog stomatologa, slikati panoramsku snimku svih zuba, kako bi se onda donjela odluka dali se radi o zubu za vađenje.

monn3

04.12.2017. 19:20

Poštovani, desni donji umnak me boli na dodir, na slatko i hladno. Nije do kraja izbio i vecinom je jos pod zubnim mesom. Do sad mi nije stvarao probleme. Možete li mi reci može li to sanirati moj zubar ili cu morati ne neki opsežniji zahvat budući da nije do kraja vani

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.12.2017. 13:55

Potovani/a

Po simptomima koje opisujete radi se o dubokoj karijesnoj leziji na ne izraslom umjnaku.
Mislim da je zub potrebno izvaditi(alveotomija), što je zahvat koji uobičajeno radi oralni kirurg.

Lana4pitanje

15.09.2022. 20:05

Dobar dan, doktore
Imam pitanje.
Naime, prije 3 dana mi se upalilo zubno meso oko donjih umnjaka, i jako me boli pri žvakanju hrane. Imam 25 godina i umnjaci mi odavno rastu, ali jedan dio zuba je izašao, ali drugi manji dio je prekriven mesom, na oba zuba je ista situacija.
Kod stomatologa mogu tek za 15 dana, pa bih Vas pitala, da li navedeno stanje može dovesti do neke posljedice opasne po zdravlje?
Da li bih mogla uraditi nešto sama, npr ispirati nečim, namazati ili slično? Kupiti neki lijek u apoteci? Lp

Dean Cekić, dr. med. dent.

16.09.2022. 12:35

Poštovana,

ono što možete sama napraviti, je kupiti neki oralni antiseptik na bazi clorhexidina i sa njim ispirati usta 2 x dnevno posebno područje umnjaka. Kod jakih upala se ponekad propisuje i antibiotik. Naravno da bi bilo najbolje što prije posijetiti stomatologa.

Loma

28.10.2022. 21:45

Poštovani,
umnjak mi raste ukoso,poceo mi je stvarat probleme jer mi je naoteklo zubno meso i pocela se stvarat upala,istovremeno mi se pocela zatvarat celjust,pijem klavocin ali mi se celjust svakim danom sve vise zatvara,boljim se da se zubi ne stisnu skroz jer vec sad teze jedem,bila sam kod stomatologa ali moram cekat da se upala smiri.Šta da eadim?

Dean Cekić, dr. med. dent.

04.11.2022. 11:50

Poštovana,

ponovo se obratite svom stomatologu. Ako se situacija komplicira, možda Vas je potrebno uputiti oralnom kirurgu.