Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.07.2015. 09:45

I klindamicin je jedna od opcija. Iako, točna terapija se može odrediti samo na pregledu. Možete i promijeniti dermatologa. Liječenje akni je dugotrjano, mijenja se ovisno o stanju i nema brzih rješenja.

Malenavk

20.07.2015. 23:25

Poštovani!

Da li mi možete preporučiti neku kremu ili losion za flekice tj. tamne mrlje na koži od posljedica prištića!? Najviše ih imam po rukama i leđima. I koji je zapravo uzrok ostajanju ožiljaka i mrlja, osim naravno diranja samog prištića!? Naime, dešavalo mi se da uopće ne diram prištiće, a poslije toga samo ostane kao tamnija fleka tj. ožiljak! Da li su hormoni mogući uzrok!?

Hvala unaprijed!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.07.2015. 10:00

Nije riječ o hormonalnih uzrocima, već o postupalnim pigmentacijama. One su česte kod akni. Tijekom ljetnih mjeseci treba uzbjegavati izlaganje suncu jer ih to može pojačati. S vremenom će se smanjivati, a na jesen dolazi u obzir da se javite dermatologu koji će preporučiti liječenje ako je potrebno.

MohrColumb

21.07.2015. 22:05

Postovanje
95 sam godiste i u dobi od 15-19 sam imao probleme sa aknama i otprilike sam ih se rijesio.Problem mi stvaraju mali pristici(bubuljice) koje se znaju javiti na licu nekada u veoma malom broju nekada cak i do dvadeset najcesce oko donjeg dijela brade ispod usni ,prehranom pokusavam da ih se rijesim ,bio bih zahvalan na Vasem savjetu.
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.07.2015. 09:25

Najvjerojatnije je riječ o aknama. Najvjerojatnije bi bila dovoljna lokalna terapija (u obliku krema, gela i sl.). Za točnu terapiju bi bio potreban dermatološki pregled.

Gule

25.07.2015. 20:55

Poštovani doktore,

imam 27 godina i bio sam kod dermatologa te mi je odstranjen uzorak. U nalazu piše ovako:'' Materija je isječak kože 1x0,5cm gdje se na površininalazi sneđa kupolasta tvorba promjera 0,3cm u području koje se histološki u dermisu nalaze gnijezda pravilnih,dijelm pigmentiranih nevus stanica. Promjena je odstranjena u cijelosti.
Patološko-anatomska dijagnoza Naevus naevocellularis intradermali.
Klinička dijagnoza: Fibroma multiplex, Neurofibromatosis. . .
E sada ja toga imam po trbuhu i leđima i zanima me kako se toga riješiti, doktorica mi je rekla da nije ništa opasno, al ja bih se htio toga riješiti jer ponekad po vrućinama zna jako svrbiti,a i nije mi baš oku ugodno za vidjeti. cijenim bilo kakvu pomoć.
Hvala Vam unaprijed na odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.07.2015. 03:30

Riječ je o normalnom madežu. Takve madeži ne zahtjevaju odstranjenje iz medicinskih razloga.

hipericin

27.07.2015. 22:35

Pozdrav!

Zanima me gdje mogu nabaviti glikolnu kiselinu za kućnu upotrebu, i do kojeg je postotka preporučljivo samo korištenje?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.07.2015. 00:40

Ne znam gdje se može nabaviti. Nije preporučljiva kućna upotreba.

Svetlana015

28.07.2015. 22:10

Postovani,
Koliko iznosi optimalno vreme nakon upotrebe Roaccutana , da bi se zapocelo sa hemijskim pilinzima?

Pozdrav,

Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.07.2015. 23:55

Ovisi koji kemijski peelig (površinski ili dublji), ali otprilike 6 mjeseci.

Svetlana015

29.07.2015. 10:05

Hvala puno na brzom odgovoru

Dermatolog nije precizirao na koju vrstu pilinga misli.
Sa Roaccutanom je zavrseno 09.07. a hemijski piling savetuje od oktobra.
Kako god opet je malo, samo 3 meseca.
U medjuvremenu je dala hladne obloge od Zalfije, Ichtiol mixturu uvece/ mesec dana/ i Bioderma krem preko dana.
Inace rezultati nakon terapije Roaccutanom su odlicni. Doza je bila 95mg/kg u toku 6 meseci.
Ostale su sitne crvene tackice na pojednim mestima i retki sitni oziljci.
Ono sto brine moju cerku jeste crvenilo celog lica koje se javlja povremeno kao reakcija najcesce na neku neprijatnu situaciju, pojacanu fizicku aktivnost...i onda je naravno u strahu da pilinzi ne pojacaju to crvenilo.

Srdacan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.07.2015. 21:10

Onaj tko će raditi peeling, preuzet će na sebe i odgovornost (zajedno s Vama).

Svetlana015

29.07.2015. 21:20

Postovani,
Tacno tako..
Dok ne probamo necemo znati kako deluje

Hvala puno na odgovorima

Srdacno

Silvia04

06.08.2015. 11:15

Poštovani,

Već 10 godina vodim bitku sa aknama i prištićima. Prije 5-6 godina bila sam kod dermatologa (dijagnoza: acne vulgaris facei) te isprobala razno razne kreme, losione i slično kroz 3 godine (većinom linije LRP i Avenae, SRS losion, Dercome clear, eritromicinske i klindamicinske losione itd.-nikad mi nije dan nikakav oralni antibiotik jer uvijek je bilo "a probat ćemo još ovo prije"blunk.

Do poboljšanja je došlo nakon što sam počela piti yaz (zbog kontracepcije, inače ginekološki pregledi uredni) te sam prestala ići kod dermatologa (koji mi je na zadnjoj kontroli rekao da je stanje sasvim u redu-iako za mene nije bilo te da ne moram više dolaziti osim ako se drastično pogorša). I dalje su mi se pojavljivali prištići, ali mnogo manje i nije bilo zabrinjavajuće.
Prije 7 mjeseci sam sa yaza prešla na adexu i neko vrijeme (2-3 mjeseca) mi je lice bilo relativno čisto, međutim, u 5.mjesecu su se akne počele vraćati. Prvenstveno na obrazima, bradi i vratu te su veoma bolne, a lice mi je jako masno. Prvo sam to pripisala stresu, međutim i dalje mi se to ne povlači. Od tada ponovno koristim Dercome clear, aknet te triacneal kremu i effaclar duo, a lice cijelo vrijeme umivam sa effaclar gelom. Probala sam i sa čišćenjima lica koji ne donose baš neke rezultate.

Namjeravam ponovno otići dermatologu - vjerojatno na Šalatu, te me zanima što mogu od pretraga učiniti prije nego odem do njega (s obzirom da se duže čeka (bar koliko se od prije sjećam), možda bih mogla doći već sa nekim nalazima-endokrinologa npr.?). Nadalje, mogu li odmah tražiti neki antibiotik jer se ne želim vraćati na ponovno isprobavanje krema koje mi možda donesu rezultate nakon 2-3 godine (a s obzirom na to koliko dugo vodim bitku sa time, stvarno mi treba nešto što će dati neke rezultate).

Unaprijed hvala na odgovoru.

Lijepi pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.08.2015. 16:40

Bilo bi dobro da obavite UZV jajnika kod ginekologa i pregled endokrinologa, te kompletnu krvnu sliku i jetrene probe. Po onome što ste napisali, trebat će Vam oralni antibiotici, najbolje tetraciklini (npr. doksiciklin).

hipericin

17.08.2015. 18:20

Da li bi što pomogao vitamin A od Solgara u borbi protiv mitesera i akni?

Lp,

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.08.2015. 09:30

Možda.

blanka1

26.08.2015. 21:25

Poštovan,
inače imam veoma čist ten bez prištića iako imam t zonu što znači da se u PMS-u zna stvoriti par njih, dermatologica mi je preporučila korištenje effaclar preparata ali nakon 2 dana prištići jesu isušeni ali je nastalo par novih doduše manjih, ne znam da li bi trebala nastaviti sa ovom terapijom ili ipak da prestanem jer me strah da mi se koža ne pogorša ali ako će ipak biti bolje nakon dužeg korištenja spremna sam se žrtvovati 2 tjedna dok se lice skroz ne iščisti. Molim Vas za savjet jer usitinu ne znam kako da nastavim, čula sam dobre preporuke za ovaj prozvod i voljela bi da mi očisti ten do kraja ali me strah mogućeg pogoršanja
Hvala na pažnji!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.08.2015. 10:00

Možete nastaviti s terapijom još nekoliko tjedana.

Nazad
1 ... 11 12 13 14 15 16 ... 19
Naprijed