Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aglaja

10.03.2015. 21:20

Postovani,

Imam 25 godina i od pocetka puberteta imam problematicnu kozu. Ne radi se o pravim aknama, u pitanju su pristici i miteseri. Prije nekoliko mjeseci sam nakon 2,5 godine prestala koristiti Microgynon 30. Sama pilula mi nije pomogla odrzati lice cistim, jer sam tu i tamo imala problema s kozom (pred menstruaciju uglavnom), ali otkako sam je prestala uzimati stanje se mnogo pogorsalo i sad skoro stalno imam pristice. Pojavljuju se uglavnom po celu i dekolteu. Za sve ovo vrijeme nisam uspjela naci odgovarajuci preparat kojim bih mogla kontrolisati pojavu pristica. Ono sto mi je pomoglo je 5%-tni benzoil peroksid, no prije nekoliko mjeseci mi se razvila alergija na njeg (nepodnosljiv svrab i crvenilo svuda po licu i oko ociju, iako sam ga iskjucivo nanosila na pristice). Vise ga ne koristim, no sad vise nemam nikakvog rjesenja. Mnogo pazim na higijenu lica, ne koristim cesto sminku, zdravo se hranim i fizicki sam aktivna. Da li je dermatoloski pregled neophodan ili biste mi mogli preporuciti neki preparat koji mogu kupiti u apoteci?

Hvala Vam unaprijed.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.03.2015. 10:10

Mislim da je potrebno da obavite dermatološki pregled, jer se samo na njemu može propisati odgovarajuća terapija za Vaše trenutno stanje. Nažalost, nema nekog preparata koji će Vam brzo, učinkovito i trajno rješiti problem. Možda bi kod Vas došla u obzir kombinacija antibiotika na usta (npr. doksiciklin) i neke lokalne terapije.

rock555

20.05.2015. 17:35

Postovani,

Trenutno sam u fazi puberteta i imam problema sa aknama,u pitanju je blazi oblik akni na licu,i malo veci na ledjima i gornjem dijelu ruku.Najvjerovatnije je genetski jer mi je i otac imao akne(ali sada ima odlicnu kozu,ali on nije imao problema sa aknama na ledjima vec tezi oblik na licu).Zanima me da li postoje neki antibiotici(da nije Roaccutane) koji mi mogu pomoci u borbi sa aknama iako imam genetsku predispoziciju i da terapija ne traje toliko dugo kao sa Roaccutanom?

Hvala unaprijed.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.05.2015. 00:45

Postoje. To su antibiotici iz skupine tetraciklnina npr. doksiciklin koji se uzima 8-12 tjedana.

rock555

21.05.2015. 17:25

Hvala puno na odgovoru,znaci iako je moj otac ih se rijesio tek sa nekih dvadesetak godina(on nije koristio tablete nikad),ja imam sanse da izlijecim akne ili barem ublazim?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.05.2015. 01:55

Akne će proći. A kada će to biti se ne može reći sada. Uz liječenje sigurno brže i uz manje posljedica (ožiljci).

littlestar31

26.05.2015. 22:25

postovani,

zadnjih mjesec dana imam par sitnih, bijelih pristica oko usana. Mozete li mi reci koje preparate bi mogla koristiti kako bi se rijesila pristica i je li odlazak dermatologu neophodan?

lp

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.05.2015. 10:25

Takv "prištići" oko usana mogu, ali i ne moraju biti akne te bih preporučio odlazak dermatologu. Preko računala se ne može dati primjerena terapija.

ivana.ds

28.05.2015. 12:50

Poštovani,

s prištićima se borim 8 godina. Išla sam kod dermatologa u 10. mj prošle godine te sam pila doksiciklin mjesec dana i prije otprilike mjesec i pol dana prestala koristiti dercome clear i klindamicin. Sada su mi se opet počeli pojavljivati upalni prištići. Ne znam jel zbog sunca ili zbog prestanka korištenja svih preparata. Bila sam kod ginekologa prije godinu dana koji mi je rekao da nemam cista. Sada planiram ponovno ići na jedan pregled budući da imam 23 godine i još uvijek prišitće. Koji bi mogao biti razlog ponovnog izbijanja prištića ako nije hormonalni uzimajući u obzir godine? Inače imam masnu kožu s proširenim porama.

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

Lijep pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.05.2015. 13:45

Akne mogu potrajati i do 30. godine života te nije čudno da ih imate s 23 godine. Akne nisu isključivo hormonski uvjetovana bolest. Trebat će Vam ponovo uvesti neku od metoda liječenja.

kleopatra5544

11.06.2015. 23:20

ovako, već jako dugo se borim s aknama oko 4 godine.. probala sam sa svim živim kremama itd.. pila sam pilule prvo diane, pa belaru godinu i nešto, ali učinka nije bilo... mislim da mi sad jedino preostaju Rocauttane, idem za mjesec dana na kontrolu pa ću pitat dermatologa za mišljenje, samo me strah zbog razno raznih nuspojava, zanima me jesu jako štetne i jel mogu bit opasne po zdravlje ili život?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.06.2015. 13:35

Roaccutane (izotretinoin) ima brojne nuspojave, ali one nisu opasne po život i prestaju nakon uzimanja kapsula. Prije uzimanja morate izvaditi KKS,DKS, jetrene probe i lipidogram. Najvažnije da uizimate hormansku kontracepciju za vrijeme uzimanja lijeka i 3 mjeseca nakon prestanka uzimanja jer je lijek teratogen (može izazvati malformacije ploda kao ostanete trudni)

kleopatra5544

14.06.2015. 01:10

znači uz Roccautane se uzimaju i pilule??

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.06.2015. 10:40

Da, obavezno.

smilealways11

16.06.2015. 00:05

Poštovani,
imam 21 godinu i prije godinu i pol počele su mi izbijati akne po obrazima i to doslovno preko noći. U pubertetu nisam imala problema (jedno kratko razdoblje bili su prisutni sitni pristici, akne ne). Međutim prije tih godinu i pol počela sam dobivati mnogo zatvoreni komedoni i tu i tamo pokoji crveni pristic. Par dana bude ok i onda se opet stvori par novih pa oni prođu i ostane crvenkasta fleka i onda opet dođu novi i tako u krug. Dermatologica mi je prepisala bioderma sebium global kremu koju sam koristila oko mjesec dana, međutim zatezala me i ljustila mi se koza od nje te mi je prepisala effaclar duo koju sam koristila 2 mjeseca, ali nije bilo pomaka. Jedino su crvene flekice brze prolazile. Zatvoreni komedoni se nakon istiskivanja stalno vraćaju, možda 15 dana bude uredu i onda opet dođu. I da,desna strana lica uvijek je gora o lijeve ( i kada ne diram lice i kada stalno mijenjam jastučnice i ručnike). Hormone i jajnike sam kontrolirala i oni su u redu. Da li mogu jos koje nalaze uraditi da iskljucim mogucnost da akne dolaze zbog nekog unutarnjeg poremecaja ? Molila bi vas za vase misljenje što da dalje isprobam. Hvala unaprijed happy

kleopatra5544

17.06.2015. 02:05

pošto uzimam antidepresive hoću moći uz to uzimati i Roccautane i pilule ?? zadnji put su mi prekinuli terapiju sa antidepresivima pa sam počela hormonalnu terapiju... mislila sam da uz Roccautane ne idu pilule, mene je iskreno strah i pilula, a i Roccautana, možda još više pilula zato što se svašta priča o njima, ali to je očito jedino riješenje za moj problem kod akni...

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.06.2015. 02:15

Od pretraga mislim da ne treba ništa dodatno raditi. Akne često nemaju "unutarnji izgled". Od terapije bi vjerojatno trebala neka malo intenzivnija terapija (ako imate mnogo zatvorenih komedona bez uplanih promjena onda dolaze u obzir lokalni retinoidi). Naravno, tu terapiju bi trebao propisati dermatolog.

rock555

27.06.2015. 21:15

Postovani,bio sam kod dermatologa prije par sedmica prvi put,dermatolog mi je prepisao eracid 500 mg 2x na dan ,sona kremu,dr pasha sapun za akne i tecni puder sa sumporom.Poslije 7 dana koriscenja,akne na licu su skoro nestale ali na ledjima je stanje bilo isto,na sljedecoj kontroli dermatolog mi je iskljucio eracid i ubacio klindamicin losion.Ali kada sam prestao da koristim eracid akne su se pocele vracati,moje pitanje je da li je to normalno ili treba da odem kod dermatologa prije zakazanog termina(kontrole)? Hvala unaprijed

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.06.2015. 23:05

Kada se završi terapija s antibiotikom, može doći do pogoršanja. Javite se ranije na kontrolu.

Jodo

01.07.2015. 23:20

Poštovanje, imam 16 godina i od svoje 10 godine uočila sam pojavu prištića. Na početku je to bilo isključivo samo u području čela i ne tako često. Stanje se pogoršalo, naročito kada sam krenula u srednju školu. Nisam previše brinila jer ipak sam u toj fazi života kada su pristići prihvatljivi. Ipak doktor mi je prije dvije godine preporučio otopinu s klindamicinom i dercome clear i to sam koristila. (Kako sam doznala ne baš pravilno.) Svakako mi je lice bilo čistije, ali uz to i jako suho te se počelo ljuštiti. (Ne znam da li je to zbog krivog korištenja.) Stoga sam prestala i nisam posvečivala toliku pažnju. Nekoliko puta sam posjetila dermatologa, ali uzaludno. Sada imam prištiće gotovo po cijelom licu. Ne mogu reći da je jako loše i da mi je hitno potrebna pomoć, ali željela bih promjenu. Sada ih imam na čelu i to su većinom bijeli sitniji pristici. Takoder i na području obraza i u blizini uha no razlikuju se, više su nalik miteserima, ne znam kako bih to objasnila.

U zadnje vrijeme ne stavljam nikake preparate, samo blagu termalnu vodicu. I zbilja mi se sviđa kako izgleda moja koža. Nije niti jako masna niti suha, ali upotrebom preparata to se promijeni. Samo su mi prštići problem i stoga želim riješenje, a bojim se da ga bas i neću dobiti od strane svojih dermatologa. Kakvo je vaše mišljenje? Da li se trebam iznova vratiti klindamicinu?

Nazad
1 ... 10 11 12 13 14 15 ... 19
Naprijed