Re: Alergija ili astma?

Poštovani dr. Richter!

Molim Vaše stručno mišljenje. Imam 37 godina. Alergijski rinitis imam zadnjih 12 godina. Istovremeno s alergijskim rinitisom počela sam osjećati povremene teškoće s disanjem koje subjektivno mogu opisati kao teškoću pri udahu na način da ne mogu udahnuti "do kraja" i povećanu potrebu za zrakom.
Tegobe vezane uz teško disanje su se povećavale u razdoblju od 6 -9. mjeseca posebice za vlažnog vremena. Počele su s učestalošću od jedne smetnje u mjesec dana i napredovale do svakodnevnih smetnji koje me onemogućuju u normalnom životu i radu.
Simptome sam ispočetka pripisivala strahu, no s obzirom da je nastupilo svakogodišnje pogoršanje, obratila sam se liječniku.
U listopadu 2008. godine pregledana sam na Jordanovcu kod dr. Grle. Citiram zaključak: Spirometrija: nalaz upućuje na opstrukciju na razini malih dišnih putova FEV1 111% PEF 99%, FEF 50%73%; Difuzija: uredna 108% KCO 76%; FeNO: nalaz uredan 5,9 ppb.
U studenom 2008. godine izveden test provokacije metakolinom koji je isto tako iščitala dr. Grle i on je bio negativan. ZAključeno je da ipak astma nije uzrok teškoća s disanjem, već je prisutan samo alergijski rinitis i dr. Grle je propisala Nasonex sprej. Od tada se simptomi teškog udaha svejedno povećavaju.
Prisutni su svaki dan tijekom 6-9 mjeseca u najtežem obliku (nemogućnost dubljeg udaha, nemogućnost pričanja jer mi pri svakoj rečenici nestaje zraka, nestanak zraka kod smijanja, te naposlijetku osjećaj spazma, itd.), te u lakšem obliku tijekom zime.
Od 2008. do 2012. godine ordiniran mi je povremeno Nasonex sprej i Singular tablete 10 mg.
Od lipnja 2012. godine pulmologinja u Puli dr. Lebeničnik zbog progresivnih smetnji propisala mi je Seretide disk 100 i Singular, te od rujna Seretide disk 250 i SIngulair. koje sam koristila do kraja 2012. godine uz minimalno poboljšanje.
Ponovno pogoršanje stanja nastupilo je u drugoj polovini lipnja 2013. godine te mi je sada prepisan Alvesco 160 2 puta po dva udaha i dalje Singular tablete.
Najnovija spirometrija: FEV1 119.6 PEF 101,8% MEF75 105,3% MEF50 86,4% i MEF25 74,1%.

Molim Vas za mišljenje mogu li Vam ovi podaci ukazati na dijagnozu astme? Pulmologinja u Puli me od 2011. godine vodi kao astmatičara, međutim čudi se mojem neodgovaranju na lijekove, minimalnom poboljšanju pri uzimanju ventolina, negativnom metakolinskom testu iz kraja 2008. godine i normalnom zvuku disanja u trenu kada subjektivno osjećam tegobe gušenja.

Hvala Vam puno
Sunčica Mustač