Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PROBLEMI SA ŠTITNJAČOM DJETETA OD 11,5 GOD.


Autor Poruka

mamatanja

08.10.2011. 15:45

Poštovani, javljam Vam se još uvijek pod utiskom nalaza endokrinologa i dijagnoze koja je postavljena mom 11,5 god.sinu.Zbog sumnje na neproporcionalan rast šaka i stopala da bismo mirno spavali odveli smo sina na pregled kod endokrin. i dr je uočila da ima povećanu štitnjaču i dala ga na vađenje krvi. Jučer su nam došli nalazi koji glase: fT4 17,1 pmol/l , TSH 3,24 mIJ/l, TPO 23,06, TGA 1886 IJ/ml i postavljena je slijedeća dijagnoza: Razina hormona štitnjače i TSH je uredna uz POZITIVNA PROTUTIJELA što odgovara EUTIROIDNOM KRONIČNOM LIMFOCITNOM TIREOIDITISU. Naručen je na UZV štitnjače za mjesec dana i tada bi trebali dobiti objašnjenje cijele priče. Moram priznati da sam zabrinuta jer surfajući internetom došli smo do nekog objašnjenja da je u pitanju neka autoimuna bolest odnosno da njegov imunosustav proizvodi antitijela koja poništavaju rad štitnjače.....Moram napomenuti da se prvi put susrečem sa bilo kakvim problemima sa štitnjačom i da u obitelji nema nikoga tko je imao takvih problema.Jako je važno spomenuti da je sin pacijent u bolnici Srbrnjak sa dijagnozom alergijske astme i da se tamo redovito kontrolira i uzima propisane lijekove.Molim Vas za objašnjenje dijagnoze te otkud sad to odjednom, bez simptoma ili bilo kakvih promjena koje bi eventualno ukazivale na probleme sa štitnjačom....Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!Tanja

Tomislav Novosel, dr. med.

15.04.2012. 22:20

Poštovana Mamatanja,

Vaš sin ima stanje u kojem organizam u jednom trenutku života počinje stvarati protutijela na stanice štitnjače koje može i ne mora odmah uzrokovati poremečaj rada štitnjače. To nije ozbiljno stanje te nije potrebno raditi paniku. Protutijela koja su prisutna djeluju na stimulaciju stanica štitnjače i postoji vjerojatno da će u nekom periodu života Vašeg djeteta biti potrebna terapija. Kada se to može očekivati teško je reči. U svakom slučaju potrebne su redovite kontrole te se prema nalazima hormona bude propisala eventualna terapija.