Kontaktne leće


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 160

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64


alternativa lećama?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

karlo

30.10.2005. 23:51

Poštovani,
kako među forumima za pacijente nisam naišao na onaj u kojem bi došao do odgovora iz područja oftalmologije, ovaj mi se učinio najbliži istom pa sam svoje pitanje odlučio smjestiti upravo ovdje. Naime, moj problem je dioptrija (-0.75, -1) koja doduše nije baš prevelika, ali dovoljna da mi pričinja poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju. Naočale imam, ali se s njima jako nelagodno osjećam i ne volim ih nositi. Čak imam osjećaj naprezanja očiju, pa i glavobolju kad ih duže vremena koristim, tako da ih, iskreno, maksimalno izbjegavam. Leće nisam nikad nosio, razmišljam o tome da pokušam, ali... Trenutno me najviše zaokuplja način liječenja o kojem sam čuo različita mišljenja pa ne znam u što i kome da vjerujem: radi se o prirodnoj okulistici, načinu skidanja dioprije vježbama očnih mišića (koji sudjeluju u akomodaciji promjenom oblika i duljine očne jabučice). Navodno je to vrlo uspješan način liječenja pa me čudi kako se o tome više ne govori i kako se time ne bavi veći broj oftalmologa (kao jedan od logičnih odgovora na to pitanje sam se nameće učinak takve terapije širokih razmjera na proizvodnju i prodaju očnih pomagala!). Ako je to zbilja istina, ako se vlastitim trudom može postići izlječenje ili barem znatno poboljšanje ja sam i više nego spreman u tome sudjelovati pa i platiti koliko treba (nije jeftino, ali je jeftinije od npr. laserske operacije) da to postignem. Ono što bih htio ovdje saznati jest da li je takvo liječenje zbilja učinkovito i ima li znanstvenu osnovu. Molio bih čak ako ima netko tko je poduzeo takav tretman da mi malo opiše svoja iskustva i tako mi olakša donošenje odluke. Unaprijed hvala!

dr. Dean Šarić

15.11.2005. 16:16

Cijenjeni,
Tkaozvana "prirodna" metoda skidanja dioptrija vježbanjem podvala je kojoj ne treba vjerovati. U Kabinetu za leće gdje radim niz ljudi pokušali su tom metodom "skidati" dioptriju no nikome još nije uspjelo.
Suvremena medicina ne traži nužno objašnjenje kako pojedina metoda "liječi", već je dovoljno u znanstveno kontroliranim uvjetima pokazati učinak. Do danas tzv "vježbanje" vida sa ciljem skidanja dioptrija nije pokazalo učinkovitost.
Razlog je logičan. Kod na primjer kratkovidnosti najčešće se radi o oku koje je nešto "dulje" odnosno većeg promera nego normalno. Ne postoji niti je logična metoda vježbanja koja bi fizički smanjila oko. Stoga ne nasjedajte onima koji vas uvjeravaju u učinkovitost, odnosno ako već želite probati inzistirajte da platite nakon što se dioptrija "smanji". Uvjeravam Vas da nećete potrošiti niti Kunu.
dr Dean Šarić