Kontaktne leće


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 160

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64


Mutan vid s kontaktnim lećama u boji


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ninabella

23.08.2014. 14:40

Poštovani,

nosim kontaktne leće već 5 godina(dioptrija -2 na oba oka) pa sam odlučila prijeći na kontaktne leće u boji pošto ja imam smeđu boju očiju. Trenutne bezbojne leće su marke Proclear CooperVision BC 8.6 , DIA 14.2. Kupila sam TopVue Color u plavoj boji BC 8.50 , promjera 14.20. Problem je nastao kada sam stavila obje leće u oči i primijetila da vidim mutno. Dakle, dioptrija je u redu, nisam naopako stavila leće već mi obojeni dio leće djelomično prelazi preko zjenice, kao da mi veličina leće ne odgovara. Je li moguće da je problem u promjeru, proizvođaču leće ili to znači da ne mogu nositi leće u boji? Sumnjam da je problem u promjeru pošto su prijašnje leće bile marke Air Optix Aqua BC 8.60 i promjera 14.20.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

26.08.2014. 23:05

Ukoliko želite sigurno nositi leće i narednih 5, 10 ili više godina, preporučio bih da ne radite eksperimente s Vašim očima i vidom. Najbolje rješenje je napraviti pregled na kojem će se provjeriti Vaš vid, kvaliteta suznog filma, stanje i zakrivljenost površine oka, postojanje eventualnih znakova promjena na rožnici zbog smanjene dostupnosti kisika ili prekomjernog nošenja leća itd.

Osim osnovnih parametara kontaktnih leća koje ste naveli postoje i razlike u dizajnu i vrsti materijala. Kod leća u boji posebnu pažnju treba obratiti na kvalitetu i postojanost boja te vjerojatnu smanjenu propusnost kisika koja može smanjiti vrijeme nošenja. U dogovoru s kontaktologom najbolje ćete odlučiti koja vrsta leća i režim nošenja i održavanja će biti najbolji za Vaše oko.