Kontaktne leće


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 160

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64


smetnje pri nošenju leća


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dunja1120

12.03.2013. 14:05

Poštovani,
otprilike dvije godine nosila sam leće Bausch & Lomb Optima FW,nakon toga su me počele smetati u tom smislu da mi nije bilo jasno gledati s njima i postale su mi "teške" za oči,kao da mi se muti s njima iako bi uzela nove. Prestala sam ih nositi i sada nosim naočale,možete li mi reći zašto se to dogodilo i što da radim? Hvala,LP

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

18.03.2013. 23:20

Naveli ste dva simptoma zbog kojih se često odustaje od nošenja kontaktnih leća. Osjećaj neugode i „težine“ najčešći je razlog odustajanja od nošenja kontaktnih leća. Može biti uzrokovan problemima sa suznim filmom, površinom oka, razvojem netolerancije na mekane leće ili otopine za održavanje itd. Uzroci mutnog i nejasnog vida s lećama su jednako tako brojni: promjena dioptrije, različite promjene na oku i lećama i drugo.

Ukoliko biste još uvijek htjeli nositi leće, preporučujem temeljiti pregled za kontaktne leće na kojem bi se pokušali pronaći uzroci zbog kojih ste prestali nositi leće. Postoji mogućnost da se promjenom u načinu nošenja, njege ili sastava kontaktnih leća omogući ponovno ugodno nošenje leća 8 do 10 sati tijekom dana.

leaibruno

10.09.2015. 21:00

Poštovani,

danas sam obavila pregled za kontaktne leće na kojem sam stavljala i skidala leću iz oka. Nakon toga osjetila sam bol u oku koja je prestala za nekih sat vremena. Da li je to normalna reakcija s obzirom da sam leću stavila u oko po prvi puta i da li će taj osjećaj nestati nakon što se oko privikne?

Unaprijed hvala na odgovoru!

leaibruno

12.09.2015. 10:20

Dodala bih jos da sam nakon par sati nosenja leca primjetila da me desno oko pece, pojacano se proizvodi sekret i na trenutke osjecaj kao da imam nesto ispod kapka. Da li bih trebala otici na pregled i da li to znaci da ne mogu nositi lece?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

16.09.2015. 15:10

Moguće da ste tijekom treninga i edukacije o stavljanju i skidanju kontaktnih leća iziritirali rožnicu oka, što može olakšati nastanak infekcije. Ukoliko osjećaj pečenja i stranog tijela te sekret nisu prestali obavezno se javite na pregled kako bi se propisala adekvatna terapija.
Pečenje i sekret ne smiju biti prisutni tijekom ili nakon nošenja kontaktnih leća.