Kontaktne leće


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 160

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64


strabizam i lece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

antonija

29.11.2005. 10:13

Imam 25 g., a nosim naocale od druge godine zivota. Sa 14 sam uzela polutvrde lece, dipotrija mi je u godinu dana spala sa +4.75 na +3.75 na jednom oku, na drugom je ostala oko 4.5, (uz to jos imam astigmatizam i strabizam), ali kako mi je jednom oku leca strasno smetala prestala sam ih nositi. Sad mi je dipotrije +2.75 na jednom i +2.5 na drugom oku. S obzirom da mi posao ukljucuje gledanje u monitor bar 8 sati dnevno i s obzirom da me zbog toga oci znaju strasno peci, preporucene su mi lece. Postoje li mekane lece koje bi bile prilagodjene mojoj dipotriji, strabizmu i astigmatizmu i bi li mi kao takve vise odgovarale s obzirom na moj posao?

Imam jos jedno pitanje: Rodjena sam kao nedonosce i provela 26 dana u inkubatoru i receno mi je da su mi i dioptrija i strabizam najvjerovatnije posljedica inkubatora (u obitelji ima samo slucajeva kratkovidnih,ako se izuzme staracka dalekovidnost), i kroz djetinjstvo mi je stvorilo mnoge komplekse, pa me zanima da li je moguce da moje dijete nasljedi starbizam ?
Unaprijed hvala

dr. Dean Šarić

05.12.2005. 15:55

Cijenjena,
Vaš se vid definitivno može korigirati mekanim lećama, a što se tiče strabizma moguće je da Vaše dijete naslijedi slične probleme stoga bi ga trebao pregledati stabolog do druge godine života, a u koliko je strabizam vidljiv najbolje odmah.

Jelena7

16.02.2015. 12:10

Poštovani doktore,

Od rođenja nosim naočale, zbog strabizma. Operaciju strabizma obavila sam dosta kasno sa 22 godine, sve je to krivica mog doktora kod kojeg sam tada išla kao dijete on je stvar pokušavao ,,spasiti'' vježbama koje nisu davale nikakav pomak i tako se sve vrtilo u krug. Stvar na lijevom oku se je popravila, ali desno mi je kako mi je tada doktor objasnio nije moglo do kraja napraviti pošto se takva operacija radi djeci do 15ete godine života, a i desno oko je bježalo vertikalno, pa je sa 8 stupnjava , spušteno na 2 stupnja.
Moja dioptrija sadašnja je : V o. dex. : cc + 0,50 Dsph = + 2,0 Dcyl os 90 = 1,0
V o. sin : cc + 0,50 Dsph = + 1,25 Dcyl os 85 = 1,0
S obzirom da radim posao gdje mi ponekad naočale znaju zasmetati, zanima me da li ja s tom dioptrijom i strabizmom na desnom oku mogu nositi meke leće ?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru !!

Jelena7

16.02.2015. 12:15

Imam još jedno pitanje, po čemu se biraju leće, koje su namjenje za korištenje mjesečno, 6mjesečno ili godišnje, da li to ide po dioptriji ili ? Hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

21.02.2015. 14:05

U Vašem slučaju nošenje naočala u odnosu na kontaktne leće ima svojih prednosti u funkcionalnom pogledu. To ne znači da ne bi trebali pokušati s nošenjem kontaktnih leća koje u početku možete ograničiti samo na situacije u kojima Vam naočale najviše smetaju. Važno je da napravite kvalitetan pregled za leće s edukacijom o njihovom stavljanju i održavanju. Na pregledu će se najbolje procjeniti i objasniti koje leće i način nošenja bi Vam najbolje odgovarali.

Jelena7

22.02.2015. 12:55

Poštovani doktore, hvala Vam na odgovoru !!
Bila sam na pregledu za kontaktne leće i ODBIJENA SAM !! Napravila mi se samo procjena dioptrije koja je ista kao što sam Vam napisala, znači ništa se nije promjenilo.. Daljni pregled nije mi se ni radio.. Doktor je rekao da nisam kandidat za leće jer imam + dioptriju i uz to da mi je visok cilindar, neka se bolje držim naočala. Ja sam naravno, objasnila doktoru da ja ne planiram lećama zamjenit naočale , samo bi ih htjela u određenim situacijama gdje skidam naočale, a da opet imam oči zaštićene nečim..
Rekao mi je na to : Da ako sam spremna na polutvrde leće , a to mi je kao komad stakla u oku , oni će meni naručiti polutvrde leće s mojom dioptrijom, i ako ja njih ne budem mogla nositi , ja njih svejedno moram platiti !!
Nikakva edukacija mi nije spomenuta, niti ono što sam čula od drugih ljudi , da prije nošenja bilo kojih leća pacijenti isprobavaju leće približne dioptrije da se vidi da li mogu imati nešto takvo u oku, i tek onda da se radi narudžba !!
Možete li mi to pojasniti ? Da li se stvarno kod polutvdih leća radi narudžba odgovarajućih, bez dodatnog isprobavanja sličnih ??
Hvala Vam još jednom !!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

23.02.2015. 17:30

Dioptriju koju ste naveli moguće je korigirati i polutvrdim i mekanim lećama. Mekane leće možete nositi povremeno, dok se polutvrde leće preporučuje nositi svaki dan zbog potrebe za privikavanjem. Polutvrde leće se u pravilu ordiniraju nakon što se isproba jedna ili više probnih leća. Na taj način ćete i sami prije narudžbe moći odlučiti hoćete li se moći priviknuti na iste ili ne.

Jelena7

02.03.2015. 15:35

Hvala doktore na odgovorima, puno ste mi pomogli !! Nadam se da ću u skoroj budućnosti moći posjetiti Vašu polukliniku !! happy

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

06.03.2015. 15:45

Nema na čemu, bit će mi drago.

Jelena7

17.05.2015. 22:05

Poštovani doktore,

Da ne otvaram novu temu, pisat ću ovdje !! Nije mi jasna jedna stvar, a to sam s vremenom vidjela da su neki pisali o tome.
Već sam pisala na imam cilindar koji mi je u PLUSU, kao i dioptrija... a sve meke leće cilindri se vode u minusu, polutvrde leće nebi zasad ni pokušavala nositi.
Mene zanima: Kako ja s plus cilindrom i dioprijom , mogu dobiti meke leće sa minus cilindrom ??
Hvala još jednom !!!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

25.05.2015. 01:20

Svaku pojedinu dioptriju cilindra moguće je prikazati na dva načina, s cilindrom u plusu i s cilindrom u minusu. Ovisno o potrebi, navedeni preračun napravit će Vam oftalmolog ili optičar.

Jelena7

28.05.2015. 18:30

Hvala Vam puno !!! Zakazala sam termin kod Vas u Opto centru, po preporuci mnogih koji su bili zadovoljni...

kleopatra5544

29.07.2015. 10:05

Pozdrav !

imam problema s vidom, naočale "nosim" već 5 godina, dioptrija na samom početku je bila o,5 samo na lijevom oku, naočale nisam nosila baš, nakon dvije godine mi je dioptrija o,75 na oba oka, ja sam tražila leče ali doktorica mi ne želi dati pošto smatra da imam malu dioptriju za leče, a naočale ne nosim, a vid mi je sve gori, razmišljala sam i o laserskom skidanju dioptrije, pošto me brine što će s vremenom biti sve gore i gore, a meni naočale smetaju. probala bi opet tražiti leče... inače mi oči izgledaju dosta umorno i otečeno, vjerojatno zbog toga što ne nosim naočale, za sada koristim Visine kapi da mi oči ne izgledaju umorno...

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

05.08.2015. 16:35

Pitanje nije baš vezano uz “strabizam i leće” no probat ću Vam ovdje odgovoriti. Ako naočale nosite većinu vremena, ima smisla pokušati i s nošenjem kontaknih leća. Imajte na umu da je preporučeno vrijeme nošenja kontaktnih leća 8 do 10 sati dnevno. Osobno tako malene dioptrije laserski korigiram samo iznimno jer će Vam koristiti kad jednom nastupi staračka dalekovidnost.

Za početak napravite kvalitetan pregled za kontaktne leće na kojem će se utvrditi eventualno postojanje i mogući uzrok sindroma suhog oka (pogledajte istoimeni centar na Cybermedu) te propisati vrsta leća koja najbolje odgovara Vašim očima. Standardne Visine kapi sadrže i tvar koja sužava krvne žile spojnice što Vas na dugi rok može učiniti ovisnima o njima. Ukoliko Vam ih nije propisala Vaša doktorica, preporučio bih Vam kapanje drugih vrsta umjetnih suza, posebno ako ih kapate duže vrijeme.