Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcijske pilule


Autor Poruka

Bellaaa

17.06.2019. 20:30

Poštovana,
Pijem Daylla tablete, jučer sa popila drugu placebo tabletu odnosno 23. tabletu u kutiji. Zanima me da li moram nastavit piti placebo tablete do kraja pa tek onda početi piti novu kutiju ili danas početi sa novom kutijom jer je danas počelo krvarenje. Malo me zbunilo zato što sam ih prvi put počela piti 1. dana mjesečnice, a sad bi tek trebala na drugu kutiju.
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

18.06.2019. 09:55

Poštovana, tablete uzimajte kontinuirano bez obzira na krvarenje. Dakle potrošite placebo do kraja (7 tableta) pa nastavite s novom kutijom.

Barbara84

28.06.2019. 22:15

Postovanje. Zbog migrena s aurom mi je preporuceno od strane ginekologa da mogu piti mini pilulu. E sad ja zivim u njemackoj i malo mi teze zbog jezika pitati sve sta me zanima. Ja pijem plilule tek 4 dana a primjetila sam da se pocinjem nakupljati vodom. Dali je to prolazno? Dok se organizam ne navikne ili? Isto tako prije sam znala piti zelenu glinu koja mi je super za detoksikaciju pa me zanima dali je smijem piti i sada dok uzimam kontracepciju? Tj dali bi zelena glina kontracepciju umanjila?

Ivo Balenović, dr. med.

29.06.2019. 12:05

Poštovana, zelena glina neće umanjiti djelotvornost kontracepcije. Što se nakupljanja vode tiče savjetujem da smanjite unos soli, a višak pokušate izbaciti prirodnim putem (znojenjem) kroz tjelovježbu.

Barbara84

29.06.2019. 22:20

Oprostite na smetnji, samo još nešto. U trudnicama sam uvijek imala nizak šećer. Sad par dana kako pijem pilule primjetila sam iste simptome.. dali je to ko traindikacija za uzimanje pilule? Inače mi je šećer uredan. Normalnih vrijednosti. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

29.06.2019. 22:45

Nizak šećer nije kontraindikacija za tablete. Ukoliko imate simptome hipoglikemije savjetujem da uradite test opterećenja glukozom.

Barbara84

04.08.2019. 11:55

Pozz. Pijem mini pilule trenutno sam na drugoj kutiji. No vec nekih 2tj osjecam bolove na podrucju zeluca. U zlicici koja ide lagano na lijevo ispod rebra.. Zanima me dali je moguce da je to od pilula? Nikad nisam imala problem s zelucem ni nista slicno.Bolovi su konstantni. Nema veze dali sam jela ili nisam, bol je stalno lagano prisutna. Dali da se jos strpim jer kazu da zreba cekati 3 do 6 mj da se organozam prilagodi ili da prestanrm piti.. Ja to nazivam boli ali vise je osjecaj kao zarenje.hvala

Ivo Balenović, dr. med.

04.08.2019. 17:35

Poštovana, bol koju opisujete teško da je povezana s pilulama. Prema simptomima moguće se radi o želučanim tegobama - gastritis. Savjetujem pregled..

xtexa

19.08.2019. 09:05

Poštovani,

već dvije godine pijem pilule Adrienne. Sve je počelo od jedne zaboravljene tablete gdje sam morala prema uputama baciti placebo tablete i početi piti novo pakiranje. Od tada, evo već 2-3 mjeseca suhoća vagine je konstantna, i povremeno se javlja i candida. Svaki put u vrijeme menstruacije javlja mi se osip na mjestu uloška, a nikad prije nisam imala probleme s time. Ginekolog mi je prepisao gel za suhoću rodnice (nije mi baš ugodno svaki puta prije odnosa utiskivati si gel u vaginu) i kreme za rješavanje osipa. Razmišljam da prestanem piti pilule, ali opet zadnji put dok sam napravila pauzu dok sam još bila na drugim pilulama, nisam dobila menstruaciju pola godine. Nisam sigurna što bi bilo najpametnije učiniti, molim Vas za mišljenje.

Unaprijed hvala i lijepi pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

19.08.2019. 15:45

Poštovana, možda da uradite pauzu od nekoliko mjeseci. Tada ćete vidjeti reakciju organizma. Na tablete se uvijek možete vratiti.

Maree955

24.08.2019. 11:50

Postovani,

Greskom sam krenula sa tabletama dan ranije (umesto u sredu, pocela sam u utorak). To sam malopre primetila da ce mi faliti jedna. Da li da nastavim sa jos jednom kutijom ili da redovno napravim pauzu?

Hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

24.08.2019. 16:00

Poštovana, napravite uobičajenu pauzu. Ništa se neće desiti i zaštita nije umanjena.

Dora55

01.09.2019. 19:25

Poštovani gospodine doktore, pijem kontracepcijske pilule Zoely. Uz to kao zaštitu s dugogodišnjim partnerom koristim i kondom. Zanima me kolika je pouzdanost samo pilula Zoely, bez kondoma. Naročito me zanima kako je tijekom plodnih dana, tj. je li tada i kondom preporučljiv. Pijem pilule kako je propisano i idem na redovite ginekološke preglede.
Rado bih čula Vaše mišljenje o ovome. Puno hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

02.09.2019. 17:30

Poštovana, ukoliko pilule uzimate redovito zaštita je gotovo 100% sigurna. Kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule ne dolazi do ovulacije i time je spriječena trudnoća. Dakle, ne postoje plodni dani. Kondom nije potreban kao dodatna zaštita.

ketty3

21.01.2020. 16:50

Poštovani, zanima me vaše mišljenje, naime prije tjedan dana bila sam kod svog ginekologa i objasnila mu probleme, smeđi iscjedak par dana prije menstruacije, bolne ovulacije, akne.... sve upućuje na hormonalnu neravnotežu. On mi je preporučio ponovno kontracepcijske tablete ovaj put Softine. Prije nekih 6 godina koristila sam Lindynette 20 oko godinu dana i morala sam prestati zbog pogoršanja nalaza krvi i ostalih fizičkih i psihičkih tegoba koje su mi zadavale. Kasnije su se moje menstruacije promijenile za što krivim jednom dijelom i njih jer kao tinejdžerica nisam imala apsolutno nikakvih problema ginekološkog dijela. Zanima me biste li mi vi također preporučili uzimanje tih Softina? Postoji li koji drugi način za dovođenje hormona u ravnotežu a da nisu kontracepcijske tablete? Drugačiji način uzimanja hormona? Imam 25 god. Hvala unaprijed, Lp

Ivo Balenović, dr. med.

21.01.2020. 17:05

Poštovana, prema svemu što ste naveli kontracepcijske tablete su odgovarajuća terapija. Kada se stanje popravi možete prekinuti s uzimanjem. Za hormonsku ravnotežu od velike je važnosti idealna tjelesna težina, stoga se kod žena koje imaju višak kilograma preporuča tjelovježba. Gubitak od samo nekoliko kilograma može uspostaviti normalnu hormonsku ravnotežu.

Winter1995

21.01.2020. 20:35

Zadnja menstruacija mi je bila od 01.Januara i trajala do 7.Januara. Momak i ja smo imali odnos 12 januara ujutro.S tim da ja imam jako neredovite mjesecnice,s tim da mi stoji u kalendaru da su mi ne plodni dani a plodni tek poslije 20og(ciklus 38 dana) ne uvijek neredovan.

U toku odnosa decko je imao kondom,i prilikom ejakulacije(pola u kondom),je izvadio penis a prilikom vadjenja kondom je spao na vrh penisa.ostatak je van.

Ja sam u strahu 2 sata nakon odnosa popila EllaOne tabletu tacnije u pola 9 ujutro. Problem mi je jer sam povratila oko 16.00 casova. Sutradan su bile dvije tackice krvi samo.

Moje pitanje je da li postoji ikakva mogucnost trudnoce?

Ivo Balenović, dr. med.

22.01.2020. 11:20

Poštovana, tabletu ste uzeli na vrijeme i ona uspjela apsorbirati u potpunosti. Oskudno krvarenje je posljedica tablete.

ketty3

22.01.2020. 12:05

Poštovani, hvala na odgovoru.
Što se tiče težine nemam problema s time, 160 cm, 56 kg. Nemam ni policistične jajnike. Zbog toga mi nije jasan hormonalni disbalans.
Znači vi biste mi isto preporučili uzimanje Softina? Nisam previše čula za njih pa ne znam koliko su sigurne za primjenu, kakva je doza hormona? Jesu li među boljima? Nema baš puno literature o njima. Preporučujete li ih vi svojim pacijenticama?
Ono što još želim spomenuti su i migrene koje najčešće imam u vrijeme ciklusa ili malo nakon ciklusa što isto pretpostavljam da je zbog hormona. Smijem li unatoč tome uzimati navedenu vrstu terapije s obzirom da se često spominje negativna povezanost migrena i primjena kontraceptiva.
Uz pozdrave,
K

Winter1995

22.01.2020. 15:15

Postovani,
Nakon 2 dana od odnosa sam uradila LH trakice i negativne su.
Pa da li postoji mogucnost trudnoce, uz ovo sve sto sam navela u prethodnom postu?

Hvala unaprijed