Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcijske pilule.


Autor Poruka

logomiki

20.11.2013. 15:10

Poštovani,

Ukoliko je neko imalo spontani pobacaj (prije 5 godina), da li moze da pocne da koriti kontracepcijske pilule Yaz i da li je to preporučljivo? Pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.11.2013. 21:15

Može. Nema veze sa pobačajem pred 5 g. Preporučljivo je.

lela21

04.01.2017. 20:45

poštovani, 5 dana sam uzimala Duphaston nakon cega sam 27.12 dobila menstruaciju te sam isti dan pocela sa uzimanjem kontracepcija (softnille). mjesecnica mi je zavrsila 1.12. tjekom odnosa 2.12 primjetila sam rozi iscjedakk i malo krvarenje koje je odma drugi dan zavrsilo( vjerojatno jos od menstruacije) sve je bilo normalno do danas kada sam opet primjetila neki iscjedak odnosno lagano krvarenje. da li je to povezano sa kontracepcijama posto sam ih tek sada pocela uzimati ili nesto drugo? bila sam kod ginekologa prije 2 tjedna te je bilo sve u najboljem redu i papa test uredan. unaprijed hvala

dora_s

05.01.2017. 10:55

Postovani!
Pijem pilule yaz i sa deckom ne prakticiram prekinuti snosaj, pa me zanimalo samo kolko je bitno da se pilule piju svaki dan u isto vrijeme? Pod tim ne mislim da jedan dan pijem ujutro drugi dan navecer, nego sam si ovaj mjesec odredila da cu piti u 1;30 popodne a par puta tijekom mjeseca mi se dogodilo da bi popila npr oko 3,3:30 , i decko bi uvijek u mene.. tako da me samo zanima jel postoji nekakva mogucnost trudnoce radi toga,sve sam popila ni jednu nisam preskocila...
hvala happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.01.2017. 21:05

Lela radi se o spoting krvarenju uz pilule. Nastavite dalje s uzimanjem.

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.01.2017. 21:05

Dora takve oscilacije su dozvoljene i nisu problem.

Nana992

07.01.2017. 20:55

Postovani muci me sljedeca situacija. Naime pijem pilule logest vec 7 mj. I kako sam prosli mj trebala dobiti 27.12 savjetovala sam se sa svojim ginekologom da odgodim tu mjesecnicu jer sam isla na put. Rekla je da nema problema da samo nastavim piti sljedecu kutiju kontracepcije i da m nece doci. Medjutim ona je dosla zadnji dan zadnje tablete tog mjeseca znaci 26.12 sam pocela krvariti i jos uvijek nije stalo krvarenje. Znaci trenutno sam na 12-toj piluli drugog pakovanja i krvarenje je i dalje tu. Nije obilno vec kao spoting krvarenje. Uz sve to prije par dana sam osjetila jako probadanje u maternici i oba jajnika te je to krvarenje pocelo imati neugodan miris. Otisla sam na pregled te po pregledu ginekologinja je rekla kako nema nikakvih znakova zbog kojih bi me trebalo boljeti. Te mi je rekla da pilule popijem do kraja. Mene vec izludjuje to krvarenje jer ne izgleda kao da ce stati a za 9 dana kad ih prestanem piti doci ce normalna menstruacija koja traje po 5 dana. Kad sve to zbrojimo krvarenje ce trajati skoro cijelih mj dana. Bolovi se i dalje javljaju u mahovima kratki i umjereno jaki te se pogorsavaju kod dizanja teskih stvari. Zabrinuta sam jer neznam zasto ovo toliko traje i zasto me zapravo boli ako ginekologinja misli da nema razloga za bol. Ovo je sada nesto sto psihicki izludjuje pa bih voljela drugo misljenje. Pomisljala sam prestati odmah sada sa pilulama no nisam sigurna sto ce se desiti ako ih prestanem piti prije kraja pakiranja. Odnose sam imala u trenutcima kada je izgledalo kao da je krvarenje stalo no naravno ponovno se javilo nakon odnosa. Molim vas za bilo kakav savjet.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.01.2017. 21:40

Mišljenja sam kao i vaša doktorica. Nastavite do kraja blistera unatoč spotingu.

vagavaga

11.01.2017. 22:40

Postovanje. Nedavno sam se prikljucila forumu tako da nisam sigurna da li je ovakvo pitanje postavljeno, tako da oprostite ako jeste. Koristim Migrogynon oralnu kontracepciju po prvi put. Sutra dakle, 12.01.2017. počinjenjem sa pilulama iz trece sedmice. ono sto me zanima jeste da sam kao terapiju dobila Hiramicin koji po upustvu nalaže oprez jer umanjuju učinak oralnih kontraceptiva. Molim vas da mi odgovorite koliko dugo bih trebala koristiti prezervativ kao dodatnu zastitu, dakle da li samo tokom ovog menistrualnog ciklusa ili i da prezervativ prakticiram i prvih sedam dana narednog menistrualnog ciklusa. Unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.01.2017. 11:00

Tijekom korištenja antibiotika koristite dodatnu zaštitu.

vagavaga

13.01.2017. 20:20

Hvala vam na konkretnom i brzom odgovoru. Imala bih sada drugo pitanje a tiče se općenito kontracepcijskih pilula. Naime ineresira me da li preparati koji uticu na ubrzanje metabolizam organizma i varenje koji imaju za cilj smanjnje tjelesne težine, utiču na oralnu kontracepciju, tačnije da li se bez rizika da smanje učinak kontraceptiva, ti preparati mogu redovito koristiti. Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.01.2017. 23:55

Napišite generička imena preparata konkretno.

emma1234

14.01.2017. 15:20

Poštovani,

ginekolog mi je prepisao Yaz pilule te mi je danas 18. dan uzimanja pilula. Već s prvim danom krenule su lagane glavobolje, ali u zadnjih 7 dana su neizdržive te se samo malo smanjuju s uzimanjem tableta protiv bolova. Smijem li prekinuti uzimanje pilula usred ciklusa jer su glavobolje neizdržive (rijetko kad prije sam ih imala)?

Unaprijed hvala

vagavaga

14.01.2017. 15:50

ovdje vam šaljem ono što je proizvodjač sam napisao u pogledu sastava preparata, jer se radi o biljnom preparatu. Fabricki naziv je Citrolinea Max
Opis proizvoda
Dodatak ishrani sa hromom, karnitinom, fenilalaninom, holinom, inozitolom i metioninom sa esktraktom gorke pomorandže, najnovijim pronalaskom u istraživanjima koja se bave smanjenjem telesne težine.

Proizvod se koristi ukoliko želite da postignete smanjenje težine na prirodan i uravnotežen način bez sporednih efekata; može se koristiti i slučaju nadimanja stomaka, zadržavanja tečnosti, akumuliranja masti u jetri i postojanja celulita. Zajedničko dejstvo njegovih komponenti omogućava mršavljenje uklanjanjem suvišne masti, poboljšavajući otpornost na umor i pospešujući smanjenje telesne mase na račun smanjenja masnih naslaga.

GORKA POMORANDŽA: Termogeni efekat, mobiliše masti sa mesta gde je nataložena pospešujući njihovu metaboličku razgradnju i termogenezu; povećava fizičke sposobnosti; ubrzava gubitak telesne težine topljenjem masnih naslaga u organizmu.

BIOFLAVONOIDI: Antioksidans, razvija osnovnu ulogu u zaštiti i očuvanju tkiva; smanjuje crevnu apsorpciju masti

L-KARNITIN: energetski, transportne aminokiseline pospešuju proizvodnju ćelijske energije prenoseći masne kiseline unutar mitohondrija gde se vrši njihovo sagorevanje

HROM: anabolično, utiče na sintezu proteina; pospešuje insulinsko dejstvo kontrolišući nivo glukoze u krvi; sprečava srčane bolesti, normalizujući nivoe holesterola LDL i triglicerida u krvi

L-FENILALANIN: neuromodulator, potiskuje osećaj gladi; kao prekursor kateholamina može sprečiti razvoj depresije koja je česta kod frustrirajućih dijetetskih režima ishrane

HOLIN, INOZITOL i METIONIN: lipotropne supstance, Antioksidanti, sprečavaju prekomernu akumulaciju masti u jetri; poboljšava prenošenje, asimilaciju i transformaciju holesterola u ćelijama; Metionin razvija hepatoprotektivno dejstvo neutrališući slobodne radikale koji nastaju kao rezultat pogrešnog načina ishrane; poboljšava procese detoksikacije u jetri.

JAVANSKI ČAJ, BREZA: diuretici, korisni su kod zadržavanja tečnosti u organizmu i pojave otoka; koadjuvansi kod tretmana celulita jer pospešuju eliminaciju toksina odgovornih za zadržavanje tečnosti i formiranja karakterističnih čvorića tj. izgleda pomorandžine kore.

MORAČ: karminativ (olakšava varenje), spazmolitik, stimulacija gastrointestinalne fukcije, prirodni lek protiv nadimanja stomaka, gasova, osećaja težine u stomaku.

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.01.2017. 16:50

Ema smijete.

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.01.2017. 16:50

Vagavaga navedeni preparat ne utječe na djelotvornost kontracepcije.

emma1234

14.01.2017. 17:50

Hvala vam , hoće li to poremetiti rad hormona i mogu li očekivati menstruaciju u očekivano vrijeme kao i s pilulama?

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.01.2017. 21:05

To ne znam. Zasigurno vam ovaj preparat neće regulirati ciklus.

emma1234

14.01.2017. 21:35

Koji preparat? Moje se pitanje odnosilo na prestanak uzimanja Yaza usred ciklusa.

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.01.2017. 12:45

Prestanite s uzimanjem ako imate glavobolje.