Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lindynette 20


Autor Poruka

newyork

26.06.2012. 15:05

Poštovana,

pijem Lindynette 20 od listopada 2011. Problem je što zadnja dva mjeseca, u lipnju i svibnju, krvarenje počinje znatno prije (oko 4-5 dana) nego što popijem 21. pilulu. Inače je krvarenje počinjalo uglavnom drugi dan nakon prestanka uzimanja. U zadnje vrijeme mi to krvarenje traje sve skupa oko 10 dana, iako pijem tablete redovito, i s pravilnom pauzom. Kad bi mi se to događalo, nisam nastavljala odmah s novom kutijom, nego sam napravila pauzu od tih 7 dana. Ginekologica, tj sestra, tvrdi da je sve ok, ali mislim da se ovo ne bi trebalo događati. Također, imam problema i sa suhoćom rodnice. Koji je Vaš savijet? Ovo su mi prve kontracepcijske pilule, i stvarno nisam imala nikakvih drugih neugodnih nuspojava.

Nataša Šemnički, dr. med.

27.06.2012. 12:05

newyork ,

javite se ginekologu radi konverzije na Lindynette 30 ili započeti piti jasmin tbl jer oboje imaju nešto višu dozu estrogena pa bi trebalo spriječiti preuranjeno krvarenje.
Pijte i folnu kis.

L.p.

superflaj

27.06.2012. 14:50

poštovana doktorice, već tjedan dana imam crijevne smetnje, tj mekanu komadićastu stolicu, pročitala sam u uputama da ako u roku od 2sata od popijene pilule ne moram na wc da je sve ok, danaas trebam popiti 12-tu pilulu,16.ti dan od prošle menstruacije i ne koristim drugu zaštitu (osim prekinutog snošaja ali znam da to nije baš pouzdano) pa me zanima da li sam zaštićena i ako nisam što bi trebala učiniti po pitanju uzimanja pilula, pauze, sljedečeg pakovanja.Ovo mi je 6.mjesec uzimanja Lindynette 20 i proljev nije posljedica uzimanja pilula. zahvaljujem unaprijed

Nataša Šemnički, dr. med.

28.06.2012. 12:15

superflaj ,

pijte tablete u redovno vrijeme ali se ipak dodatno štitite kondomom do slijdeće kutije.

L.p.

newyork

29.06.2012. 13:45

zahvaljujem na odgovoru. iz kojeg razloga folnu kiselinu?

LP

Nataša Šemnički, dr. med.

01.07.2012. 15:25

newyork,

dugotrajnije uzimanje kontracepcije snižuje u organizmu razinu fon kis koja je bitna za funkcioniranje većine stanica u našem tijelu.
Simptomi su onda vrlo različiti ...

L.p.

Jejo

02.07.2012. 15:35

Poštovana doktorice,

pijem Lindynette 20 već nekoliko mjeseci zbog policističnih jajnika. Inače nisam baš oduševljena idejom da pijem tablete, pogotovo ne hormonske i nakon pregleda kod ginekologice dala mi je te tablete zbog manje količine hormona jer sam prije toga jedno vrijeme pila Cilest od kojeg sam odustala jer mi je bio prejak. Imam nekih nedoumica pa Vas molim za savjet. Pitala bih svoju ginekologicu ali kod nje se samo razgovor naplaćuje pa mi to baš i nije opcija trenutno. Naime, ja ne želim piti tablete, pogotovo ne hormonske jer imam tek 20 godina i općenito ne volim piti bilo kakve tablete ako baš ne moram. Osim što mi pomažu oko zaštite i što su mi unormalile menstruaciju, tablete me baš i ne oduševljavaju. Osjećam se napuhnuto od njih, grudi mi uvijek naoteknu, dobila sam celulit koji nikad u životu nisam imala jer sam se bavila sportom i primjetila sam da mi tablete otežavaju mršavljenje. Htjela bih skinuti samo 2 kg ali od kad sam na tabletama, što god da radim, kile se ne pomiču niti grama dolje.. Samo gore.
Mene zanima sljedeće: jesu li ti policistični jajnici opasni? Ginekologica mi je rekla da trenutno nisu i da je jedino problem što bi kasnije mogla imati problema oko trudnoće. Mene zanima da li će se moje stanje pogoršavati ako ja prestane piti tablete jer baš nisam oduševljena idejom da ih pijem nekoliko godina i jer ako je jedini problem to s trudnoćom, planiram ih piti tek u kasnijoj dobi kada budem bila blizu planiranja trudnoće, za sad ne. Dakle, zanima me da li ih mogu prestati piti i nastaviti tek kasnije i hoće li to imati isti učinak i jesu li policistični jajnici opasni? Stvarno ne bih željela piti hormonske tablete.. Pogotovo ne sad i ne tako dugo..
Ispričavam se na malo dužem pitanju i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Jejo

02.07.2012. 15:55

Poštovana doktorice,

pijem Lindynette 20 već nekoliko mjeseci zbog policističnih jajnika. Naime, oduvijek sam imala problema s menstruacijom, nikad nije dolazila na vrijeme i nedavno na pregledu kod ginekologice ustanovila je da imam policistične jajnike i propisala mi Lindynette 20 zbog manje razine hormona jer sam prije jedno kratko vrijeme pila Cilest koji mi je bio prejak. Međutim, mene zanima sljedeće: jesu li policistični jajnici opasni? Ginekologica mi je rekla da sami po sebi nisu opasni već da jedino postoji mogućnost da budem imala problema s trudnoćom u budućnosti. Mene zanima da li se to mora liječiti tabletama godinama i da li se to uopće može trajno riješiti? Naime, imam 20 godina i jako sam osjetljiva na sve te tablete i ne volim ih piti, pogotovo ne hormonske i sama pomisao da moram piti hormone dugi niz godina mi se nimalo ne sviđa. Osim što mi pomaže kod zaštite i što su mi unormalile menstruaciju, imam samo probleme zbog njih. Osjećam se napuhnuto cijelo vrijeme, grudi su mi naotečene užasno što me jako iritira i smeta, dobila sam celulit koji nikad u životu nisam imala i što me jako šokiralo i primjetila sam da mi tablete jako otežavaju mršavljenje. Pokušavam skinuti 2 kile i od kad sam na tabletama primjetila sam da šta god radim, kile stoje i ne miču se. Idu samo prema gore.
Dakle, mene zanima da li ja moram sada piti te tablete jer baš nisam oduševljena s time i ne sviđa mi se ideja da ih pijem nekoliko godina i mogu li ih početi piti tek kad budem imala želju za trudnoćom ili se to mora rješavati godinama unaprijed? S obzirom da imam 20 godina i da studiram trenutno mi to nije u planu te ne bih voljela piti te tablete ako ne moram i ako postoji mogućnost da se to rješava kasnije da ih tek tada počnem piti ako nema drugog rješenja.
Ispričavam se na dugačkom pitanju i unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. ( Pišem vam ovo pitanje već 2. put jer imam nekih problema, neće mi objaviti ono što napišem pa ako se pojave dva ista pitanja, ignorirajte)

Nataša Šemnički, dr. med.

02.07.2012. 16:20

Jejo ,

primarno je bitno znati uzrok vaših policističnih jajnika prema nalazu hormonskog statusa te osobne i obiteljske anamneze.
Prema objašnjenju vaše ginekologice pretpostavljam da vi nemate značajnijih tegoba te ako vaše menstruacije dolaze unutar 35-40 dana nije potrebno piti kontracepciju.
Jako je bitno zdravo i uravnoteženo se hraniti jer time dijelujete na ravnotežu hormonskog sustava te unosite i potrebne vitamine i minerale radi produkciju hormona.
Bitna je i tjelovježba radi održavanja uredne kilaže što također uravnotežuje hormone.
Zaključno-presudan je zdrav život.

L.p.

Jejo

02.07.2012. 17:20

Poštovana doktorice,

uzrok policističnih jajnika ne znam jer nisam radila nikakve nalaze niti pretrage ako ste na to mislili, ginekologica mi je samo prema ultrazvuku vidjela jajnike i po tome dala tablete.
A što se tiče samih policističnih jajnika, čitajući forume i razne članke po internetu vidjela sam da oni imaju puno simptoma kao što su npr akne, povećana tjelesna težina, problemi s pretjeranom dlakavošću itd.. Što se tiče svega toga tih problema nemam, tjelesna težina mi je normalna, probleme s aknama nemam (imam prištiće po licu i leđima, ne puno, kao i svaka normalna osoba u pubertetu, bar tako mislim, jedino što sam zbog jajnika počela dobivati pokoji prištić po vratu dolje što kažu da je zbog toga), pretjeranu dlakavost nisam primjetila, nemam problema s time osim što imam malo duže zulufe koje sam naslijedila od svoje majke jer i ona to ima tako da to nisam povezivala s time nikad.
Što se tiče menstruacija, kasnile su uglavnom od tjedan dana pa nekad i to 2 tjedna.. ali najčešće bi to bilo 10-12 dana.. Ali takva je situacija u mojoj obitelji jer moja mama me je uvijek imala problema s time iako nikad nije imala problema s policističnim jajnicima ili bilo što slično tome, ali joj je menstruacija uvijek kasnila i sada kad je u kasnim 40-ima i ista situacija mi je sa sestričnom iz prvog koljena, njoj također kasni jednako kao i meni, otprilike isti broj dana a ona također nema problema s jajnicima i cistama, samo ih ja imam..
Što se tiče prehrane, ne mogu baš reći da se zdravo hranim s obzirom da sam student i ubrzan mi je način života i živim samo s ocem pa sam jako dugo bila na suhoj hrani ali sam se aktivno bavila sportom 9 godina i nakon što sam prestala sam nastavila trčati i baviti se tjelovježbom iako od kad sam počela studirati je to malo teže..
Dakle, na temelju svega što ste mi rekli, da li trebam nastaviti s tabletama? Jer u petak trebam početi s novim pakiranjem a željela bih prestati. I da li će to utjecati kasnije na probleme s trudnoćom i mogu li s takvom terapijom krenuti tek kasnije s obzirom da me ne veseli ideja da pijem hormone nekoliko godina, što stvarno i ne želim?
Hvala.

Nataša Šemnički, dr. med.

04.07.2012. 11:10

Jejo ,

prema svemu navedenom možete hormonske tablete ostaviti za vremena kada će te imati stvarne kliničke tegobe.
Ako ih ne bude možda upće nečete morati piti hormone.
Kada ćete planirati trudnoći tada će se prema postojećem stanju ako bude uopće potrebno ordinirate pretrage i prema njima postupiti.
Sada se opustite, pokušajte unositi što raznovrsniju hranu osobito voće i povrče.

L.p

Jejo

05.07.2012. 10:25

Puno vam hvala na savjetu happy
Možete li mi još samo reći hoću li imati nekakve nuspojave na ili probleme kad ih prestanem piti na početku? Probleme s dolaskom menstruacije i tome slično? Bilo kakvih nuspojava koje bi se mogle pojaviti kad prestanem s njima ili će sve biti normalno?

Nataša Šemnički, dr. med.

05.07.2012. 14:40

Jejo ,

po prestanku uzimanja tableta menstruacija najčešće dolazi u redovno vrijeme ali može doće do izostajanja od nekoliko mjeseci.
U tom slučaju javit će te se ginekologu kako bih vam prepisao Duphaston radi izazivanja krvarenja.
Druge tegobe ovise o stvarnoj problemati vaših jajnika, a rekli ste da ih nema, pa ćete morati na odgovor pričekati kada prestane piti.

L.p.

Lidach27

10.07.2012. 13:25

Postovana,na polovici sam blistera i zaboravila sam popiti jučerašnju tabletu.kako da nastavim korištenje?

Nataša Šemnički, dr. med.

10.07.2012. 15:05

Lidach27,

popijte odmah tabletu i nastavite piti u običeneo vrijema današnju i sve ostale tabte tim režimom.
Koristite zaštitu do kraja do slijedećeg krvrenja.

L.p.

arima

11.07.2012. 18:30

dobar dan

dali ima veze koliko se puta svrši u djevojku tokom jednog dana ako pije naveden kontracepcijske tablete redovno ( u jednom danu se i po 4 puta seksamo ) nemože ostati trudna ako svaki put u nju svršim bez obzira kolko puta u nju svršim tokom jednog dana ili noći ?

hvala happy

larisa123

12.07.2012. 10:20

prošli mjesec jedan dan sam zakasnila sa pilulom sat i pol, i ovaj mjesec sat i 10minuta..to isto veče sam imala odnos i oba puta tijekom odnosa malo krvarila nakon odnosa vise ni kapi..zašto se to dogodi? je su li mi pilule preslabe? te da li je to normalno?

Nataša Šemnički, dr. med.

12.07.2012. 12:40

arima ,

Broj odnosa nema utjecaja na trudnoću osim ako je ipak došlo do ovulacije.
Kontraceptivne tablete blokiraju ovulaciju i to im je jadna od zaštitnih mehanizama za trudnoću.

L.p.

Nataša Šemnički, dr. med.

12.07.2012. 12:40

larisa123 ,

vrlo vjerovatno je sluznica zbog tableta tanka i osijetljiva te pri odnosu prokrvari. To ne umanjuje učinak tableta.
Pijte folnu kis i redovito se kontrolirajte kod ginekologa kako bih se provjerila učinkovitost tableta.

L.p.

larisa123

12.07.2012. 17:25

još samo jedno pitanje..bi li prilikom lažne menstruacije izlazili djelići sluznice maternice? ja ih zaista vidim, kao komadići kože (opne)..

Nazad
1 ... 6 7 8 9 10 11 ... 77
Naprijed