Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pilula za dan poslije - Hitno


Autor Poruka

korisnica

11.02.2007. 23:25

Poštovani,

11.2. oko 5 sati ujutro imala sam spolni odnos,bez zaštite,ali partner nije svršio u meni, no ja svejedno želim biti sto posto sigurna i htjela bih uzeti pilulu za dan poslije. Možete li mi, molim vas, reći gdje ju mogu nabaviti, da li bih to mogla u Klaićevoj bolnici (iako imam 20 godina) ili se moram nekome drugom obratiti? I koliko nakon spolonog odnosa ima smisla uzeti pilulu?

Unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.02.2007. 17:20

Hitnu kontracepciju ima smisla uzeti do 72 sata iza odnosa. Trebate se javiti svom primarnom ginekologu koji će vam ju prepisati

jely

26.02.2007. 23:40

Poštovani!Molim Vas da mi pomognete jer sam očajna.Naime,prošli mjesec sam počela piti kontracepcijske pilule (Logest) i kad sam završila sa prvom kutijom nisam počela opet piti (a trebala sam početi u petak).Prije 24 sata imala sam spolni odnos i dečko je penetrirao u mene.Zanima me može li se "pilula za dan poslije" kupiti bez recepta budući da nemam ginekologa u Zagrebu (jer sam studentica,a kod studentskog su mi rekli da ne primaju nove pacijente)i ponestaje mi vremena i mogu li što učiniti ako počnem Logest danas piti - s 3 dana zakašnjenja.
Unaprijed Vam zahvaljujem!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

27.02.2007. 08:40

Ako Logest imate doma on može poslužiti kao hitna kontracepcija, samo morate popiti 5 tableta odmah, a 5 za 12 sati. Inače u Hr ne postoji registrirana hitna kontracepcija kao takva pa se ne može kupiti ni sa ni bez recepta nego improviziramo sa kontraceptivima na tržištu - zato vam nijedna apoteka ne bi dala tablete jer bez recepta ne znaju što trebaju dati. Također, ne i bilo nikakvog smisla da počnete piti Logest sa 3 dana zakašnjenja, nakon odnosa. Prije odnosa pa sa kondomom 2 tjedna da.

jely

27.02.2007. 18:05

Puno Vam hvala,još me samo zanima hoću li novu kutiju Logesta početi piti prvog dana menstruacije?
Lijep pozdrav

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.02.2007. 00:20

Da, ove tablete što vam ostanu nakon hitne kontracepcije bacite, a novu kutiju započnite prvog dana slijedeće menstruacije. I nađite si ginekologa u Zagrebu, ne morate ići u studentsku, možete kod bilo koga tko ima mjesta.

jelenka

11.06.2007. 10:25

u subotu sam imala spolni odnos oko 22 sata, koristili smo kondom al je nekako skliznio i sad me strah,do sad sam uzimala yasmin pilule ali sam napravila pauzu 3 mjeseca i pauza još traje. u ljekarni sam tražila pilulu 7 sata poslej al su mi rekli da trabam do ginekologa al ga nemam u zg. molim pomoć
hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

11.06.2007. 21:55

Vaše pitanje je malo nejasno - ja vam ne mogu preko interneta napisati recept. Ili se prijavite kod nekog primarnog ginekologa i zamolite ga recept, ili odite privatnom ginekologu. U svakom slučaju požurite jer imate na raspolaganju samo 72 sata nakon odnosa.

romina

11.06.2007. 22:00

Poštovani!
Imala sam spolni odnos sa deckom i pukao nam je kondom.To smo primjetili kad je vec bilo kasno.Popila sam 3 pilule Triqular 6 sati nakon odnosa,te jos 3 nakon 12 sati.To je bilo prije 8 dana i ja jos uvijek nisam dobila menstruaciju pa me zanima,kad bi ona trebala doci?Tj. sta se menstruacija nebi trebala dobiti par dana nakon uzimanja pilula? Ne osjecam nikakve predmenstrualne simptome pa me strah da mozda ovaj nacin uzimanja pilula za dan poslije nije uspio...Molim vas za pomoc.Kad bi trebala nastupiti sljedeca menstruacija nakon uzimanja pilula?Menstruacija mi je do sada bila uredna i trebala mi je poceti prije 4 dana.,ali jos nista. Hvala unaprijed.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

11.06.2007. 23:05

Malo ste pobrkali pojmove. Nije isto hitna kontracepcija i obična kontracepcija, tako da što vrijedi za jedno ne vrijedi za drugo. Isto tako, mojom računicom hitnu kontracepciju ste popili 4 dana prije nego ste trebali dobiti menstruaciju. Ako su vam menstruacije redovite, to je bilo posve nepotrebno, jer je ovulacija davno prošla. S time ste malo odgodili menstruaciju, ali vjerujem da ćete ju dobiti svaki čas. Ukoliko se bojite, kupite urinski test na trudnoću i testirajte se pa ćete znati.

zabrinuti mali

25.06.2007. 20:45

molim vas recite mi problem je ovakav cura mi je u 13-om tjednu trudnoće doživjela spontani pobačaj...i 17.05 je obavljena kiretaža...njezin ginekolog i specijalist su joj nakon mjerec dana rekli da može imati normalno spolne odnose..međutim sinoć oko 1 sat poslije ponoći se dogodilo da je meni prilikom odnosa pukao kondom...ja san odmah prekinuo spolni odnos..ali me opet strah da je ipak malo spermija završilo u njenom spolovilu...danas smo išli kupit tabletu za dan poslije..ali nas je u ljekarni neugodno razočaralo...rekli su nam da te tablete treba čeka jer ih oni nemaju i da pođemo kod njenog ginekologa da joj ih prepiše na recept...nije mi jasno da ih treba naručit i čekat...kao da je to stvar za koju se ima vremena....no međutim ode je jedan drugi problem...cura mi u zadnje vrijeme svako par dana..samo malo krvari po par kapi...a prije 2 dana je imala stvarno obilno krvarenje koje je trajalo samo taj dan i bolilo je popriličito...a sutra dan nije više bilo krvarenja..njen ginekolog joj je rekao da je sve to uredu..i da je to normalno...ali mi sad neznamo šta da mislimo dali je ona dobila menstruaciju ili nije...jer neznamo šta bi to krvarenje moglo značit....mene sad zanima dali ona može zatrudnit...i šta da radimo...znamo da 6 mjeseci nikako nebi smjela zatrudnit...al stvarno smo pazili prilikom odnosa...al jednostavno nemamo sreće i taj kondom je pukao....pomozite molim vas nisan cilu noć zaspao....Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

25.06.2007. 22:30

Au, malo ste konfuzni, vidi se da niste cijelu noć spavali, ali lijepo da se brinete za djevojku.
Prvo, mislim da vam hitna kontracepcija niti ne treba budući ste odmah prekinuli odnos (pretpostavljam prije svršavanja). Nije ni pametno da ju sada pije obzirom joj se tijelo još nije oporavilo od šoka kiretaže, s tim čudnim krvarenjima.
Drugo, čudna krvarenja su vjerojatno od kiretaže naovamo? Ako da, to je normalno, tim više što je ginekolog pregledom to i potvrdio.
Treće, mentruacija se očekuje oko 4-6 tjedana nakon kiretaže. Prema tome, ovo jače krvarenje koje spominjete ja bih računala kao menstruaciju.
I četvrto, hitnu kontracepciju ne treba naručivati, ali se treba savjetovati s doktorom, zato vam treba recept. Ilegalno ih je izdavati bez recepta jer to nisu bonboni.

zabrinuti mali

26.06.2007. 12:25

je istina je da mi je sve u glavi malo zbrkano...odnos sam prekinuo odmah...ali kondom je pukao u trenutku dok sam svršavao...vjerojatno zato jer sam ga loše namjestio i ostalo je malo zraka na vrhu...tako da ja ipak mislim da sam ipak malo ejakulirao u nju...onda znači recimo ovako to obilno krvarenje bi trebalo uzeti kao menstruaciju....e sad ako je to menstruacija bila dan ili dva prije odnosa dali može zatrudnit...isto tako me zanima ako to nije bila menstruacija...dali joj je prošao taj ciklus kad bi mogla zatrudnit...jer meni cura govori da po njoj nema razloga za brigu jer kad se događa tako obilno krvarenje..da vanka izlazi i jajna stanica (nemojte se smijat ako san krivo napisa..jer znam da izlazi nešto vanka)...bez obzira bilo to krvarenje u vidu menstruacije ili ne....a kada jajna stanica izadje da je potrebno neko vrijeme da se stvori nova....ali opet spermiji mogu živit 3 dana...znam da gnjavim i da san konfuzan...al razumite me nije ni nama muškima lako....hvala vam na odgovrima...e da ipak će meni sutra djevojka poć do ginekologa pa da vidi šta i kako...

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

26.06.2007. 13:55

To je najpametnije, da ona ode ginekologu koji će onda utvrditi koja je bila faza ciklusa kad se ovo desilo i da li je mogla ostati trudna ili ne. Ja vam to nažalost ne mogu reći, u takvim situacijama nepravilnih krvarenja pomaže samo ultrazvuk.
A inače, kad žena ima redovne cikluse, može zatrudniti samo na ovulaciju, koja je oko sredine ciklusa (dakle 14-ti dan od prvog dana krvarenja). Ovo sa izlaženjem jajne stanice u vrijeme krvarenja jest malo smiješno happy pa nemojte previše računati s tim. Mislim da je za vašu djevojku najpametnije da koristi kontracepcijske tablete ovih 6 mjeseci, tako ćete izbjeći silnu brigu.

zabrinuti mali

26.06.2007. 20:25

evo djevojka mi je bez obzira na vaš prvi odgovor odlučila poći na ginekološki pregled...i njezin ginekolog je rekao isto što i vi...da u ovom slučaju nema šanse da ostane trudna...jer se ti ciklusi i to sve unutra nije ustalilo i smirilo...tako da nema razloga za brigu...a ovo kad može zatrudnit kad su redovni ciklusi...to znam...plodni i neplodni dani...ode je bija problem što nije sve sada ustaljeno....no polako kod ovakvih stvari treba bit oprezan...
Pa moja je djevojka prije koristila pilule..u zadnje vrijeme ih nije koristila...i sada ih je mislila ponovo koristit...međutim neke su tu nejasne stvari...specijalist koji je obavio kiretažu joj je rekao da nakon mjesec dana počme koristit pilule....njezin ginekolog joj je rekao da će joj propisat pilule nakon prve menstruacije...da bi joj danas rekla da joj ih jošp nemože prepisat jer se ciklus nije ustalija...a to znači da još bar iduća 2-3 miseca neće moć pit pilule...neznam nije mi jasno zašto...a i zašto doktori sami sebi proturječe...pa jedan savjetuje jedno a drugi savjetuje drugo i onda opet mjenja mišljenje....

e da moram još spomenut jednu stvar...jadna moja cura...žaj mi je puno radi svih ovih događaja šta se događaju njoj...evo danas joj je ginekolog otkrio nekakvu vodenu cistu na maternici...navodno to nije opasno jer da se to pojavi nakon kiretaže u dosta slučajeva i da to samo pukne...dali možete napisat par stvari o tome i dali je to opasno

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

26.06.2007. 22:40

Vodena cista može biti samo na jajniku, i nije opasna - vjerojatno je nastala zbog naglog prestanka trudnoće i nestat će sama od sebe. Nemojte brinuti.

hedera

01.07.2007. 22:05

poštovani,
prošli mjesec sam bila kod ginekologa i prepisao mi je triquilar. zadnju menstruaciju sam imala 17. 6. te sam trebala početi da tabletama idući ciklus. dečko i ja smo imali spolni odnos danas 1.7. , ali mu je kondom pukao. kako sam trenutno izvan mjesta stanovanja i ne mogu do svoga ginekologa zanima me da li je moguće početi koristiti triquilar kao pilulu za dan poslije.
ako jeste koliko tableta i kada?
da li samo nastaviti sa započetom kutijom ili prekinuti nakon određene doze?
puno hvala na odgovoru.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

02.07.2007. 00:10

Možete popiti tri srednje tablete odmah, tri za 12 sati. Pod srednje mislim one koje se piju u sredini, ne znam točno koje su boje (sadrže 40 mcg estradiola i 75 mcg levonorgestrela).

hedera

02.07.2007. 09:30

zanima me još da li nakon tih 6 tableta (tri odmah i tri nakon dvanaset sati) nastaviti sa kutijom do kraja ili čekati menstruaciju pa onda početi redovno sa novim pakovanjem?
hvala unaprijed.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

02.07.2007. 12:25

Ostatak kutije baciti, a novu započeti sa prvim danom menstruacije.