Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pilula za dan poslije - najčešća pitanja


Autor Poruka

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.10.2008. 08:20

Poštovane korisnice foruma,

Uistinu nemam ni vremena ni volje stalno odgovarati na ista pitanja. Želja mi je smanjiti ponavljanje pitanja i učiniti vaše snalaženje preglednijim. Ukoliko imate pitanje o hitnoj kontracepciji, molim prvo pročitajte ove odgovore na najčešće postavljana pitanja, a pitajte samo ako odgovora na vaše pitanje nema.

Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije, day-after pill) se uzima nakon što imate nezaštićeni spolni odnos u vrijeme ovulacije. Riječ je o velikoj količini hormona, i nije ju pametno uzimati olako. Zato, VAN OVULACIJE NIJE POTREBNO uzimati hitnu kontracepciju, bez obzira da li je kondom skliznuo ili pukao, da li je bio odnos bez kondoma, prekinuti odnos ili potpuno nezaštićeni odnos sa ejakulacijom. Naravno, ne možete biti apsolutno sigurne kad vam je ovulacija, ali molim probajte koristiti zdrav razum a isključiti paniku.

Ciklus se računa od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije. Ovulacija je trenutak kada jajnik izbaci jajnu stanicu, koja u slijedeća 24 sata može bit oplođena. Jajna stanica živi 24 sata, spermiji do 3 dana, i ta 4 dana su JEDINO vrijeme tijekom mjeseca kada žena može zanijeti. Zato izvan tog vremena nije potrebno uzimati hitnu kontracepciju. U žena koje imaju redovne cikluse, ovulacija prilično pouzdano nastupa 14 dana prije slijedećeg krvarenja (znači, 28-dnevni ciklus – oko 14-og dana, 32-dnevni ciklus – oko 18-og dana, 25-dnevni ciklus – oko 11-og dana; itd...). Shodno tome, dani kad TREBA uzeti hitnu kontracepciju su 11-16-ti (28-dnevni ciklus), 15-20-ti (32-dnevni ciklus), 8-13-ti (25-dnevni ciklus), itd... Molim dajte si truda i računajte same. Žene koje nemaju redovne menstruacije na ovo ne mogu računati, i trebaju uzeti hitnu kontracepciju bez obzira na dan ciklusa kad se odnos bez zaštite dogodio (osim prvih 10-tak dana ciklusa).

U Hrvatskoj, pilule se NE MOGU dobiti bez recepta koji piše ginekolog ili liječnik opće prakse, iako će vam ih u pojedinim ljekarnama dati (međutim, to je protuzakonito). Također, u Hrvatskoj nije registrirana hitna kontracepcija, pa improviziramo sa pilulama na tržištu.

Sve pilule mogu se koristiti kao hitna kontracepcija. Također, sve se koriste jednako: prvu dozu potrebno je popiti unutar 72 sata od odnosa, a drugu nakon 12 sati. Doze:
• Diane 35 – 3 + 3 tablete
• Yasmin – 3 + 3 tablete
• Cilest – 3 + 3 tablete
• Logest 5 + 5 tableta
• Triquilar, bijele tablete – 3 + 3 tablete
• Trinovum, bijele tablete – 3 + 3 tablete
• Stediril – m – 3 + 3 tablete
• Stediril – d – 2 + 2 tablete

Nakon što popijete tu dozu, ostatak kutije se BACA, ne pije do kraja. Nova kutija, ukoliko ćete ju uzimati, počinje se sa prvim danom slijedeće menstruacije. Ukoliko povratite u roku od dva sata od uzimanja pilula, one se neće apsorbirati i treba ih popiti ponovo. Ukoliko imate proljev u roku od 4 sata nakon uzimanja tableta, također se neće apsorbirati i popijte ponovo.

Ukoliko pijete redovnu kontracepciju, na nju NE MOŽETE uzimati hitnu kontracepciju, jednostavno nije tako predviđeno jer je redovna kontracepcija garancija da nećete zanijeti. Kod uzimanja redovne kontracepcije nema plodnih dana, jer kontracepcija sprečava ovulaciju. Također, uz redovnu kontracepciju ne trebate koristiti kondom niti prekinuti odnos, i zaštićeni ste od prvog do zadnjeg dana uzimanja, uključujući i pauze.

Iza uzimanja hitne kontracepcije normalno je osjećati nuspojave – nadutost, mučninu, napetost i bolove u grudima, imati drugačiju menstruaciju – to NISU znaci trudnoće.

Nakon hitne kontracepcije neizvjesno je kad će doći slijedeća menstruacija, ali svakako negdje u uobičajeno doba (plus minus par dana), ne neposredno iza uzimanja hitne kontracepcije. Molim da me ne bombardirate pitanjima da li ste trudni zato što je menstruacija zakasnila, jer ja to ne mogu znati. U ljekarni kupite urinski test na trudnoću, napravite ga na prvi jutarnji urin, i znat ćete. Nakon što prođe 14 dana od inkriminirajućeg odnosa, ti testovi su 100% pouzdani.

Uspješnost hitne kontracepcije je oko 96%. Znači, uz odnos točno na ovulaciju šansa da se zatrudni i uz uzimanje hitne kontracepcije je 4%. Ja ne mogu znati da li ćete baš vi biti u tih 4% kod kojih hitna kontracepcija neće djelovati.

I zapamtite: nije lako ostati trudan, čim pređete tridesetu to će vam potvrditi puno vaših prijatelja koji pokušavaju. U dvije godine koliko odgovaram na vaša pitanja još se nije javio nitko tko je ostao trudan pod kontraceptivom. Zato, bez bezrazložne panike, i molim ne spamajte ovaj topik, jer više neću odgovarati na pitanja koja su pokrivena ovim tekstom. Hvala.

Cybermed Info

21.03.2011. 21:55

U međuvremenu je u Republici Hrvatskoj registrirana prva tableta za hitnu kontracepciju.

O njoj možete više saznati u tekstovima:

Prva "pilula za dan poslije" stigla u Hrvatsku
http://www.cybermed.hr/vijesti/pr...ula_za_dan_poslije_stigla_u_hrvatsku

Prva tableta za hitnu kontracepciju na hrvatskom tržištu
http://www.cybermed.hr/clanci/prv...u_kontracepciju_na_hrvatskom_trzistu

Isto tako možete pogledati edukativni video klip - Hitna kontracepcja
http://www.cybermed.hr/video/gine...a_i_opstetricija/hitna_kontracepcija

drsk

27.11.2011. 17:20

postovana doktorice! ja i djevojka smo imali nocas oko 3 sata spolni odnos pri cemu je pukao kondom pocetak zadnje mjesecnice joj je bila u proslu subotu! zelili bi da uzme pilulu za dan poslije! pa me zanima kako se moze doci do tih pilula a s obzirom da nema svog ginekologa i da nemamo bas puno vremena!

Natalija Beljo, dr. med.

27.11.2011. 22:05

Možete se javiti na ginekolgiju u bolnicu i moliti ih da napišu recept.

noella

30.11.2011. 20:35

sto je s yaz pilulama? koliku kolicinu bih trebala popiti u roku 72 sata? molim vas sto prije odgovor,panicarim :/

Natalija Beljo, dr. med.

30.11.2011. 21:05

Ne možet ih popiti jer postoji Escapella ( unutar 72) ili ELLA one ( 120 sati od odnosa). Njih savjetujem radi jednostavnije primjene , manje nus pojave ( mučnine i povračanja) i sigurnije su .

nijemenilako

01.01.2012. 18:20

molila bih vas kada bi mi sto prije pomogli!,sinoc me decko prvi puta prstenjacio i u jednom trenutku me jako zaboljelo,i kada sam dosla doma primjetila sam nekoliko točkica krvi na gaćicama...danas osjecam neugodan osjecaj dolje,a i muci me nesto...decko je cijelo vrijeme vukao moju ruku prema svom spolovilu no mislim da ga nije dirao,no dali je moguce zatrudnjeti ako prenese minimalnu kolicinu sperme prstom? nemam se kome drugom obratiti molim vas po,mozite :$ mozda je ta neugodnost posljedica moje sumnje,neznam..

Natalija Beljo, dr. med.

01.01.2012. 23:20

Bol posljedica "načina odnosa" i niste mogli ostati trudni.

Matea123

06.01.2012. 21:25

Postovani,

ne znam u koju tocnu temu postaviti pitanje pa cu ovdje posto mislim da je povezano.

5. dan ciklusa sam imala spolni odnos u kojem je doslo do puknuca kondoma. Iako sam svjesna da je sansa za trudnocu minimalna odlucila sam se za hitnu kontracepciju. 8.dan ciklusa otisla sam kod ginekologa koji mi je dao tablete (ne znam tocno kako se zovu 3+3 bijele), usput napravila papa test i saznala da imam spustenu maternicu. Inace, imam 22g, bavim se zadnje tri godine trbusnim plesom (Treninzi dvaput tjedno). Od tog dana imam stalne bolove u zdjelici i donjem dijelu ledja koji su sve jaci svaki dan. Danas mi je 17. dan ciklusa i imam krvav iscjedak, zapravo imam sve simptome kao da sam dobila menstruaciju osim obilnog krvarenja.
Inace ciklus mi traje 28-30 dana i zadnjih godinu dana mi je bio uredan te imam HPV no papa test mi je uredan.

Ne znam da li je ovaj iscjedak i bolovi povezan sa spustenom maternicom ili hitnom kontracepcijom? Sto napravit?

Natalija Beljo, dr. med.

07.01.2012. 13:10

To je izazvano krvrenje od hitne kontracepcije.

11Iva55

16.01.2012. 10:50

Poštovana doktorice,

Zadnja menstruacija mi je počela 8.1. Prije par sati smo partner i ja imali nezaštićeni spolni odnos i nismo sigurni da li je došlo do prijevremenog izbacivanja sjemena. Ciklus mi nije bas u potpunosti uredan (nekada bude 28 dana, nekada 29 a nekada 30 dana) pa me zanima da li je potrebno uzeti hitnu kontracepciju. Unaprijed hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

17.01.2012. 23:30

Popijte Escapellu.

Ane25

19.01.2012. 22:45

Postovana Dr. zabrinuta sam zadnju mjesecnicu sam imala 19.12.2011 koja traje 5 do 6 dana ,moj ciklus je 25-27 dana .imala sam ne zasticen odnos za vrijeme neplodnih dana kako sam ja izracunala 9.01.2012 , pred mjesecnicu 5 dana ,a posto ja i moj decko nismo bili sigurni ,ja sam odlucila da popijem pilulu dan poslije(vikela) ,popila sam je unutar 72 sata ,postoji li mogucnost da sam poremetila sa pilulom mjesecnicu jer jos nisam dobila,proslo je 7 dana kako sam ju popila,mjesecnice nema?hvala

Natalija Beljo, dr. med.

21.01.2012. 16:00

Unutar 7-10 dana nastupa krvarenje tako da još samo malo i doći će.

tamaraas

06.02.2012. 23:55

Pozdrav.
Danas 06.02.2012 sam imala odnos sa deckom i pukao je kondom.Zadnju menstruacija je pocela 18.01.2012 inace mi bude tano za 28dana stim da mi je samo jednom u poralnila 2dana a mozda 2 puta je kanila oko 3-5 dana.Otprilike 2 sata nakon odnosa sam uzela tabletu vikela,ali tacno 3 sata nakon uzimanja sam imala proljev,sad me zanima dali treba opet da pijem jer ovde pise da treba al se ne spominju te tablete,a i u receptu od tableta proljev se nije spominjao.molim vas da mi odgovrite jako sam zabrinuta

tamaraas

06.02.2012. 23:55

i mozete li mi saomo reci da li se i ona treba piti vise puta ili samo jedna koliko se i dobije u kutiji.

Natalija Beljo, dr. med.

07.02.2012. 22:55

Prošlo je tri sata tako da je to ok i pije se samo jedna.

visokapeta

22.02.2012. 14:15

Pozdrav. Molim Vas za hitan odgovor. Naime, prije 6 dana sam imala odnos sa deckom, nismo sigurni da li je uspio izvaditi prije izlaska sperme. Medjutim, nisam na vrijeme uzela pilulu za dan poslije a jutros sam osjetila grceve u donjem dijelu stomaka. Inace racunajuci po ciklusima, to su mi bili plodni dani. Zanima me da li postoji nacin da sprijecim trudnocu (ako je nastala), nekim sredstvom kao sto je hitna kontracepcija, ali nesto sto djeluje i malo kasnije... Molim Vas ako znate neki nacin pomozite. Unaprijed hvala.

Natalija Beljo, dr. med.

23.02.2012. 22:15

Nažalost ništa ne možete popiti nakon 6 dana.

Cyber_Lithium

24.02.2012. 12:05

Pozdrav!
Imam jedno pitanje. Naime uzimam oralnu kontracepciju Lindynette 20.
Uzimam ih vec 6 mjeseci i ovaj tjedan mi se prvi puta dogodilo da sam zaboravila popiti jednu pilulu. Zakasnila sam vise od 12 sati, ali sam odmah iduci dan popila 2, zaboravljenu i onu predviđenu za taj dan. Ali 4 dana nakon toga imala sam odnos bez dodatne zastite. Zanima kolika je zapravo šansa da ostanem trudna i dali se na ovu moju korištenu kontracepciju uopce smije uzeti pilula za dan poslije i dali to ima smisla?
Nakon pilule sto sam zaboravila popiti u pakovanju je ostalo vise od 10 pilula.