Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pocetak uzimanja pilula


Autor Poruka

nessie09

31.08.2013. 03:10

Postovana,

htjela bih poceti po prvi put uzimati kontracepcijske pilule. Mjesecnice mi nisu uvijek redovne, cesto znaju kasniti.. inace sam zdrava, jedini problem je ponekad nizak tlak i glavobolje.. kod ginekologa sam bila, papa test je uredan. Posto bih morala cekati dosta dugo za novi termin kod ginekologa, a kroz par dana bih trebala da dobijem mjesecnicu, zanima me koje bi pilule bilo najbolje da pocnem koristiti?

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.08.2013. 13:10

Poštovana to vam ja na ovaj način ne mogu sugerirat.
Dakle potrebna je laboratorijska obrada, kompletan pregled s papa testom, uzv nalaz jajnika, i mnogo ostalih čimbenika
na temelju kojih se odluči koje pilule dati. Vjerujem da će se vaš liječnik odlučiti s obzirom na vašu dob na neke niskodozažne.

anazpu

20.12.2021. 10:35

Poštovani,

10ak godina sam pila OHK, zadnjih nekoliko godina zbog ublažavanja obilnih krvarenja zbog kojih mi je krvna slika bila loša čak i nakon oralne primjene meljeza. Prestala sam prošle godine krajem proljeća. Prvih nekoliko menstruacija su bile potpuno uredne, ali s vremenom su postajale sve oskudnije pri čemu je u zadnje vrijeme bilo teško odrediti prvi dan krvarenja jer bi se (najčeće ujutro) javio samo iscjedak s jedva primjetnim tragovima krvi ili svijetlo rozi iscjedak. Nakon toga bi se isto ponavljalo još nekoliko dana te bi oko 4. dana nastupilo neko krvarenje koje je i dalje bilo prilično oskudno i trajalo bi dan, najviše dva te bi nakon toga nastavio taj iscjedak s tragovima krvi ili neki smeđi iscjedak, a sve zajedno bi trajalo oko 8 dana od čega bih 6 dana mogla korostiti dnevne uloške ili nikakve uopće.

Na ginekološkom pregledu (UZV, PAPA) se sve pokazalo urednim, kao i detaljne pretrage krvi i spolnih hormona.
Odlučila sam ponovno započeti s OHK i prepisane su mi ponovno Lindynette 30 koje sam zadnje pila prije pauze uz uputu da ih počnem piti prvi dan menstruacije i dodatno pročitam upute.

U srijedu, 1.12. sam ujutro uočila spomenuti iscjedak te tražila savjet liječnika - trebam li uzeti 1. tabletu taj dan ili pričekati. Savjet je bio da pričekam "pravo" krvarenje, međutim ono nije dolazilo, a u nedjelju je iscjedak bio dosta krvaviji te sam ja popila tabletu (računajući da je to ili 5. ili 1. dan krvarenja). Nakon toga se taj blago krvavi iscjedak nastavlja gotovo svaki dan, vidljiv jednom ili više puta dnevno pri mokrenju.

Nakon što sam popila 11 tableta, savjet liječnika je bio da prestanem piti, pričekam "pravo" krvarenje i prvi dan krvarenja počnem piti novu kutiju. Ja to nisam napravila zbog straha od trudnoće (iako sam imala zaštićeni spolni odnos) te sam sinoć popila 15. tabletu.

Sada sam malo zabrinuta zbog oprečnih savjeta mog liječnika (koji je meni novi) i savjeta koje sam pročitala ovdje i zapravo ne znam bi li ranije prestala piti i popila 1. tabletu novog blistera odmah kada (ako?! ) krene "pravo" krvarenje, ili bih popila ovaj blister do kraja i napravila normalnu pauzu od sedam dana, ili nešto između...

Možete li, molim Vas, dati svoje mišljenje o situaciji.

Srdačan pozdrav, i unaprijed hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

20.12.2021. 15:05

Poštovana, možda je najbolje da što prije krenete 'iz početka'. Dakle, prestanite s uzimanjem tableta do pravog krvarenja. Kada ono nastupi počnite s prvom tabletom.

anazpu

20.12.2021. 17:40

Poštovani,

možete li mi, molim Vas, ukratko objasniti svoj odgovor?

Zašto bi to bilo najbolje (u temi "Važne informacike o kontracepciji - obavezno pročitati" dr. Dmitorvić je kao odgovor na pitanje "Kako se piju pilule?" napisala: "Može se početi i bilo koji drugi dan, ali onda dva tjedna treba koristiti dodatnu zaštitu."blunk?

Kako će takav prekid i ponovni početak utjecati na učinak tableta, odnosno zaštitu?
Hoće li prema Vašem iskustvu i mišljenju doći do krvarenja 2.-3. dan po prestanku uzimanja tableta ili u vrijeme kada bi krvarenje krenulo da nisam niti počela piti tablete?

Zaista sam zbunjena jer ovakve upute do sada nikad nisam dobila, a kao što sam rekla 10ak godina sam uzimala OHK prema uputama bivšeg liječnika.

Hvala još jednom!

Ivo Balenović, dr. med.

20.12.2021. 19:35

To je moje mišljenje (obzirom na opisanu situaciju koja je dosta konfuzna). Može se i nastaviti s uzimanjem do kraja blistera, a može se i prekinuti i početi iz početka. U pravilu dva do tri dana nakon zadnje tablete nastupa krvarenje. Ako se tada krene s novim blisterom zaštita nastupa odmah. Kada bih imao uvid u uzv nalaz, bio bi sigurniji u odgovor.

anazpu

20.12.2021. 21:20

Poštovani,

hvala Vam puno na odgovorima!

Lijep podrav!

Ivo Balenović, dr. med.

21.12.2021. 10:50

Nema na čemu.