Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4021 | Broj poruka: 47216

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


prelazak s jedne kontracepcije na drugu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

31.03.2019. 14:00

Poštovana, bolje je da preskočite pauzu nego da ne uzmete 5 tableta.

dalija20

02.04.2019. 19:30

Poštovani, koristila sam Lyndinette 20 tri godine i ovaj mjesec me doktorica prebacila na Yaz. Zadnju pilulu Lyndinetta sam popila 27.03., a menstruaciju dobila 31.03. Zbog nesporazuma sa doktoricom, nisam uzela prvu Yaz pilulu na prvi dan menstruacije, nego danas 02.04. Zanima me je li se zaštita umanjila i postoji li mogućnost za trudnoću ako sam zadnji nezaštićeni spolni odnos imala 31.03.?
Hvala Vam unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

03.04.2019. 10:30

Poštovana, mogućnost trudnoće je samo teorija (gotovo ravna nuli). Nema razloga za brigu.

Martina.tina112

05.04.2019. 00:55

Postovani. Prijelazim sa naelia tableta koje su 24 + 4 placebo na adexa koje su 21 + 7 dana pauze. U uputstvima mi nije bas jasno opisano kako da prijedem sa naelia na adexa. Zeljela bih dobiti menstruaciju kao potvrdu da nisam trudna pa onda prijeci na adexu. Nebih zeljela baciti te neaktivne tablete od naelie i odgoditi menstruaciju. Moje pitanje je da li da popijem 4 placebo tablete od naelie i onda krenem na adexu ili sa prvim danom menstruacije koja inace dolazi na trecoj placebo tableti krenem na adexu? Ili bas moram odgoditi menstruaciju i odmah prijeci na adexu. I koliko se trebam onda dodatno stiti? Hvala i lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

05.04.2019. 10:10

Poštovana, možete uzeti naelia placebo tablete, a zatim početi s adexom. Zaštita neće biti umanjena.

anamarija345

04.05.2019. 10:35

Poštovani, molima bih Vas za savjet. Pilule Logest pijem već 5 godina, krvni nalazi su u redu, ginekolog me poslao i na uzv grudi koji je također u redu te je doktor savjetovao da mogu nastaviti piti pilule. Međutim, u zadnjih par mjeseci javljaju mi se nuspojave koje prije nisu bile toliko izražene. Stalno je prisutna nadutost, okolina je primjetila promjene raspoloženja, potpun gubitak volje za spolnim odnosom te bezvoljnost te ponekad smeđi iscjedak. Savjetujete li promjenu pilula i preporučujete li neke pilule kojima bih ih mogla zamjeniti? Svakako ću se konzultirati sa svojim ginekologom, ali zanima me Vaše mišljenje. Unaprijed hvala!
Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

04.05.2019. 23:00

Poštovana, navedene smetnje moguće su nuspojave tableta. Razmislite o pauzi od nekoliko mjeseci u kojoj bi se uspostavila fiziološka hormonska ravnoteža. Uvijek možete ponovno početi s nekim od kontraceptiva.

anamarija345

05.05.2019. 22:15

Hvala Vam na odgovoru! Koliko mjeseci preporučujete da traje pauza?

anamarija345

05.05.2019. 22:20

Poštovani, hvala Vam! Koliko dugo bi pauza trebala trajati? Mislite li da promjena pilula ne bi pomogla, tj. da bih na svim pilulama imala iste nuspojave?
Hvala Vam na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

06.05.2019. 11:20

Poštovana, možete pokušati s promjenom pilula, ali nema garancije da će se smetnje povući. Ukoliko bi smetnje ostale i na novim kontraceptivima pokušajte s pauzom od dva do tri mjeseca.

anamarija345

19.05.2019. 22:55

Poštovani, hvala Vam!
Odlučila sam napraviti pauzu od 2 mjeseca. Ovaj mjesec sam popila sve tablete i sad sam u pauzi, u pauzi nisam imala odnose bez zastite, no dok sam pila tablete jesam. Mogu li sad samo ne poceti piti tablete iz nove kutije i nastaviti koristiti kondom za zastitu od nezeljene trudnoće ili savjetujete da popijem jos jednu kutiju u kojoj necu imati nezasticene odnose pa da ih onda prestanem piti.

Unaprijed hvala!
Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

20.05.2019. 09:40

Poštovana, nema potrebe za još jednom kutijom. Na dalje koristite zaštitu kondomom.

Ichbin

26.05.2019. 20:50

Postovani morak Vas opet nesto pitati. Pisala sam Vam da sam tacno godinu dana pila yasmin. Od nuspojava sam imala samo probojmo krvarenje u prvom mjesecu. Na yasminu su mi menstruacije trajale 6 ili 7 dana bile blago obilne, a takve su bile i prije ohk s tim sto nisam imala jake bolove kao prije. Povremeno bih osjetila slabije grceve koji si brzo samo od sebe prolazili. Yasmin sam prije 2 mj zamijenila s adexom bas zbog menstruacije i vec drugi ciklus menstruacija je ista kao i i na yasminu. U cemu bi mogao biti problem i trebam li mijenjati opet tablete? Na adexi niaam imala bas nikakvih nuspojava osim ovo s menstruacijom. Vise od godinu papa test pokazuje upalu i hiperkeratozu i na svakom pise da se upala sanira, a moj ginekolog je govorio da ne treba terapija. Papa test bih trebala dobiti za nekoliko dana i uraditi uzv koji nisam radila od kako pijem ohk. Takodjer zbog porodicne amneze na dvt koje biste mi tablete preporucili da imaju neutralnije djelovanje na zgrusavanje i koje bi mogle rijesiti ovaj problem s menstruacijom? Do sada nisam imala problema sa zgrusavjem, pijem aspirin i nalazi koagulacije su u granicama.

Ivo Balenović, dr. med.

27.05.2019. 11:40

Poštovana, sve korisnice oralne kontracepcije imaju blago povišen rizik tromboze. Svi kontraceptivi smanjuju obilnost krvarenja. Ne može se unaprijed znati kako će koji organizam reagirati na određeni kontraceptiv. Što se papa testa tiče važno je da nema promjena u smislu CIN-a. Reaktivne promjene povezane s upalom normalan su odgovor stanica na mikroorganizme koji su prisutni u rodnici.

mmari93

10.09.2019. 14:20

Poštovani,
Već nekoliko meseci pijem diane zbog akni ali želim sada da se vratim na lindynette jer sa njima nisam imala smetnji koje imam sa diane. Pošto su lindynette slabije od diane, da li moram da koristim dodatnu zaštitu u početku ili ne?

Zahvaljujem unapred na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

10.09.2019. 15:30

Poštovana, nije potrebna dodatna zaštita. Kontracepcijska učinkovitost ne slabi promjenom pilula.