Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4274 | Broj poruka: 50336

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Progesterooon


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Minamina1234

04.01.2022. 23:35

Postovanje doktore. Zbog potpunog izostanka menstruacija koje traju vec duze vrijeme, ginekolog me je poslao na vadjenje svih hormona. Vadila sam 3 dan ciklusa. S tim da sam 3 dan ciklusa vadila i progesteron jer je on tako rekao. Sad ne znam da li ce analize biti validne. Znam da se vadi poslije ovulacije (ali ja ih nemam) da li je pogresno postupio ?

Ivo Balenović, dr. med.

05.01.2022. 09:50

Poštovana, vrijednosti hormona će biti vjerodostojne. Progesteron se određuje nakon ovulacije - da se utvrdi da li je do nje i došlo. Prije ovulacije vrijednost progesterona su niske.

Minamina1234

05.01.2022. 09:50

Jos da se nadovezem, menstruacija je izazvana duphastonima da bih mogla izvaditi hormone. Danas bi trebali da stignu nalazi ali par dana necu moci do svog ginekologa pa cu pisati vama da mi pojasnite.

Minamina1234

05.01.2022. 09:50

Doktore. Evo moji nalazi. Imam 27 godina, iza sebe trudnocu koja je nazalost zavrsila ab. Sada sam u braku 4 mjeseca i pokusavam ostati trudna. ESTRADIOL 73,4 pmol
PROGESTERON 0,88 nmol/L
FSH 9, 48 IU/L
LH 2, 43 IU/L
PROLAKTIN 297 mlU/L
TESTOSTERON 1,18 nmol/L
AMH 1,43 ng/ml
Da li je moguce da ostanem u drugom stanju prema ovim nalazima ?

Minamina1234

05.01.2022. 10:25

Zaboravila sam napisati AMH 1,46 ng/mL ref.vrijednost (0,17-7,37)

Minamina1234

05.01.2022. 10:25

Opet pogrijesih. Izvinjavam se puno AMH 1,43 ng/ml ref.vrijednost (0,17-7,37)

Ivo Balenović, dr. med.

05.01.2022. 11:00

Poštovana, nalazi su u granici normale i prema njima možete ostati u drugom stanju.

Minamina1234

06.01.2022. 12:35

Puno vam hvala doktore na odgovorima. Danas sam bila i kod svog ginekologa koji je zadovoljan rezultatima, i koji je gledao na ultrazvuku moje jajnike koji kako kaze izgledaju dobro, ni malo iscrpljeno. I rekao mi je kao i vi, da mogu da ostanem u drugom stanju bez problema. Eh jedini je problem stitnjaca. T4 i T3 uredni a TSH je 7,47. I tek se sad utvrdilo da je to razlog mojih izostavljenih menstruacija. Poslao me je internisti da dobijem terapiju i snizim stitnu zlijezdu. I da cu poslije toga ponovo poceti dobijati normalne cikluse. A vama puno hvala sto ste uvijek tu da odgovorite. Svako dobro

Minamina1234

06.01.2022. 19:25

I samo me zanima, mada mi je vec potvrdjeno ali nije na odmet jos jedno misljenje. Kad rijesim problem sa stitnom da li ce mi se menstruacije i ovulacije vratiti u normalu i moci cu ostati u drugom stanju ?

Minamina1234

06.01.2022. 21:05

T3 i T4 su mi normalne vrijednosti a TSH je 7,47.
Da li je moguce sa terapijom smanjiti visoku stitnjacu ? Iako se dovede u normalu hocu li moci ostati u drugom stanju ?

Ivo Balenović, dr. med.

07.01.2022. 10:30

Terapijom će se sniziti povišene vrijednosti TSH, i moći ćete ostvariti trudnoću.

Minamina1234

12.01.2022. 14:35

Postovani, dok cekam da odem internisti zbog stitnjace. Zanima me da li je moguce da povisen THS moze blokirati menstrualne cikluse ? T3 I T4 su mi normalne vrijednosti, samo je TSH dosta povisen. S obzirom da planiram trudnocu sto nazalost ne uspijeva, nadam se da cu terapijom sniziti tu visoku vrijednost. Ali i dalje se bojim da li cu moci ostati u drugom stanju.

Minamina1234

12.01.2022. 14:35

I koliko je normalna granica THS-a za začeće ? Moj je trenutno 7,47

Ivo Balenović, dr. med.

13.01.2022. 12:00

Kada se normaliziraju vrijednosti hormona nema razloga da ne bi ostali u drugom stanju. Vaši su hormoni štitnjače u normali, ali povišeni TSH govori da hipofiza pojačano radi ('muči se') da bi ih održala u normali.

Minamina1234

14.01.2022. 21:30

Moj mi je ginekolog rekao da mi je estradiol "malo" nizak 73,4 pmol.
No nije predavao puno znacaja tome. Kaze malo je nizak ali kao "ok je". Zanima me vase misljenje ?

Ivo Balenović, dr. med.

15.01.2022. 12:00

Vrijednosti estradiola variraju tijekom ciklusa. Vrijednosti FSH su u granici normale, što znači da jajnik uredno radi. Možete ponoviti nalaz.