Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

ozut

12.04.2007. 12:25

Poštovanje!
Prvo pakovanjeYasmina počela sam piti prvi dan ciklusa ("nakon prve kapi krvi"; prvi put uzimam oralne kontraceptive). Menstruacija traje već osmi dan, najprije je bila vrlo oskudna a sad je to smeđi iscjedak. Mene osim toga muči što cijelo to vrijeme imam nagon na povračanje i mučninu. Da li je to normalno?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.04.2007. 13:25

Molim da pročitate prethodne postove, ne samo o Yasminu nego o svim kontraceptivima, dosta ćete naučiti. Krvarenje jest produženo zbog Yasmina, i to vas ne treba zabrinjavati, a nagon na povraćanje je nuspojava. Predlažem da mijenjate vrijeme kad pijete tablete, probajte iza ručka, iza večere, natašte i sl, možda mučnina prestane.

ozut

13.04.2007. 15:05

Poštovana doktorice,
pročitala sam ja i prijašnje postove i upute i nuspojave uzimanja yasmina, i mnoge druge članke u vezi s time, ali su mi ta mučnina i nagon na povračanje tako izraženi da mi jednostavno ne daju da normalno funkcioniram. Do te mjere da mi i pogled na hranu uzrokuje gađenje. Zato sam se pitala je li to normalno do te mjere.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.04.2007. 22:50

Pa u toj mjeri nije baš normalno. Popijte kutiju do kraja, probajte mijenjati vrijeme uzimanja, a ako ne bude ništa bolje u pauzi odlučite da li odustajete ili ćete mu dati šansu još koji mjesec. Može se i promijeniti kontraceptiv, to nekad pomogne.

mela

28.04.2007. 02:05

počela sam piti yasmin tablete i pila sam ih 21 dan.zadnju tabletu sam popila u četvrtak naveče.i napravila sam pauzu od sedam dana i osmi dan u petak sam počela piti drugo pakovanje,da li mi možete odgovoriti da li sam ispravno počela piti drugo pokovanje.hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.04.2007. 10:55

Jeste, ne brinite

ozut

22.05.2007. 13:50

poštovana doktorice,
evo pri kraju sam druge kutije yasmin tableta ali su mi i dalje prisutne nuspojave poput mučnine i nagona na povračanje. Sada me muči i pospanost te razdražljivost i loše funkcioniram. Dakle po vašem savjetu dala sam šansu još jednoj kutiji, promjenila vrijeme uzimanja (pokušala sam ujutro, navečer, natašte, na pun želudac) ali ništa se nije promjenilo. Moje je pitanje da li ja na svoju ruku, bez pregleda, odnosno uz vaš savjet mogu promjeniti tablete i priječi na neke druge. Bila sam na pregledu prije 2,5 mj. i sve je bilo ok, krvna slika u redu, 35 godina, 2 poroda, nisam sklona upalama ni cistama, uglavnom nemam problema, obilna i bolna krvarenja (bolne ovulacij), uiklus 28 dana (krvarenje 5 dana).
Što mi vi preporučate?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.05.2007. 16:05

Možete bez pregleda uzeti drugi kontraceptiv, ali nisam sigurna da će vam ga dati u ljekarni, ne bi smjeli bez recepta. Ja bih vam preporučila Triquilar (koji je po sastavu i tipu tableta vrlo različit od Yasmina) ili Logest (koji ima trećinu manje hormona od Yasmina), jedan od ta dva vjerojatno će vam odgovarati.

laura1

24.05.2007. 13:15

evo pišem ponovno,imam još jedno pitanje vezano za yasmin tablete. nakon što sam nastavila piti drugu kutiju bez pauze jer sam prethodno u prijelazu sa drugog na treći tjedan zaboravila popiti jednu tabletu, javilo mi se točkasto krvarenje, i trajalo kako ste rekli sve do kraja kutije, međutim danas je drugi dan pauze i krvarenje još traje, prvi dan pauze je bilo jako oskudno, skoro ništa, ali danas imam i blage simptome pms pa sad više neznam dali je to menstruacija koja se nastavila na točkasto krvarenje, i ima li razloga za brigu, ili je tako sve ok?
hvala puno

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

24.05.2007. 17:55

Je, to sad računajte pod menstruaciju. Iza ovog, kad počnete novu kutiju, krvarenje će stati - možda i ranije

ozut

24.05.2007. 22:30

Poštovana doktorice
Liječnik mi je telefonski kratko rekao da mogu probati uzeti cilest, vi logest ili triquilar. U čemu je razlika?
sad sam pak totalno zbunjena i u nedoumici što uzeti a da o tome ne znam ništa, osnosno znam samo iskustva žena sa raznih foruma.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

24.05.2007. 23:20

Ne brinite, potpuno je svejedno koji uzmete jer ne možemo znati kako ćete na neki reagirati dok ne probate. Dakle, sva 3 su jako različita (Cilest doduše najmanje) od Yasmina, pa izaberite po cijeni happy

bubamara28

26.10.2007. 22:20

Postovanje!
Imam dosta problema s pristevima ali samo na podrucju celjusti i po vratu. Kozmeticarka kaze da su akne a dermatolog da su to obicni pristevi. Naime, to nisu upaljeni pristevi vec kao suhi tvrdi loj koji se natalozio u zlijezdama. Dermatolog mi je prepisao neke antibiotike ali mi to nije pomoglo. Nakon toga dao mi jos i neke tablete (Geomicin), ni to nije pomoglo. Prije godinu dana dermatolog mi je prepisao Diana 35, pila sam ih 6 mj. i koza se potpuno ocistila i konacno postala zdrava. Prestala sam ih piti s obzirom da mi se stanje poboljsalo , medjutim nakon pauze od 7 mj.stanje se opet pogorsalo. Danas sam bila kod ginekologa i prepisala mi Yaasmin tablete jer kaze imaju manje hormona i stetnosti od Diana 35 .

Koje su najbolje tablete po Vasem misljenju za rjesenje mog problema s obzirom da tablete ne pijem zbog zastite.
Hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

27.10.2007. 11:15

Najbolje su one koje riješe problem, naravno happy
Iskreno, kako je vama Diane već jednom pomogao, ja bih vam vjerojatno prepisala njih opet, pogotovo zato jer idu na recept, a vi ih i uzimate kao terapiju. Ovo da su štetnije od Yasmina je glupost.

jelena-85

09.11.2007. 20:30

Poštovana doktorice!
Već 6 godina uzimam oralnu kontracepciju. Prvo sam uzimala Triquilar, zatim Stediril m, a zadnje tri godine uzimam Cilest. Tijekom cijelog razdoblja imam problema s gljivicama koje jednostavno ne prolaze (posljedica nisko doziranih kontraceptiva). Prema savjetu ginekologinje prešla sam na Yasmin koji još nisam počela uzimati. S obzirom da je i Yasmin nisko doziran, zanima me Vaše mišljenje da li postoji mogućnost da se od ovih tableta neće opet javljati gljivične infekcije?
Zahvaljujem.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.11.2007. 21:25

Gljivične infekcije su češće kod visoko nego kod nisko doziranih kontraceptiva. Kako ste očito skloni tome, nekako nažalost sumnjam da će promjena jednog niskodoziranog u drugi niskodozirani kontraceptiv pomoći.

pupkico

09.11.2007. 21:25

Poštovani,
nedavno sam prvi put posjetila genikologa i ultrazvuk je pokazao da na oba jajnika sadržan nešto veci broj nezrelih folikula. Preporučena mi je oralna kontracepcija yasmin. Molila bih vas da mi malo pojasnite nalaz i što to točno znaci? (koliko je ozbiljno?) Dali trebam i koliko dugo moram koristiti kontracepciju?
Unaprijed hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.11.2007. 23:05

Iz ovog što ste napisali nije lako zaključivati. Moguće je vaš doktor zaključio da imate sindrom policističnih jajnika, ali za to bi morali imati i neredovite menstruacije. U svakom slučaju slijedeći put pitajte sve što vas zanima doktora koji vas je pregledao, jer jedino on može odgovoriti na pitanje zašto vam je nešto prepisao.

jelena-85

10.11.2007. 11:10

poštovana doktorice!
malo ste me zbunili odgovorom...naime na stranici poliklinike Harni piše da su gljivične infekcije problem kod nisko doziranih oralnih kontraceptiva i da bi se trebali davati nešto više dozirani preparati (50 mikrogramski) da bi se to izbjeglo, a Vi ste mi rekli obratno...tako da više ne znam što je točno...u svakom slučaju zahvaljujem na odgovoru. također bi me zanimalo kada će biti dostupne Yasminelle kontracepcijeske pilule?
Lijepi pozdrav!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.11.2007. 14:25

Ako govorite engleski, upišite "oral contraceptives and yeast infection" u Google pa pročitajte.
Za Yasminelle nemam saznanja kada će biti dostupne na našem tržištu. Vjerojatno ne brzo, obzirom ionako imamo samo 6 vrsta tableta odobrenih.