Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

annie696

13.11.2007. 20:45

jučer sam popila zadnju tabletu drugog pakovanja yasmina! nakon prvog pakovanja u pauzi od 7 dana nisam dobila menstruaciju! cula sam se sa doktoricom i ona je rekla da su to sve nuspojave i da je uredu! s obzirom da sam u tih 7 dana imala mucnine i vrtoglavice! 8. dan sam nastavila sa drugim pakovanjem i jucer zavrsila! danas mi se opet javila vrtoglavica, te s njome i nagon na povracanje! dali je uredu? dali postoji mogucnost trudnoce, i jesu li zbilja te tablete pouzdane? pila sam ih redovno i po propisu! sto ako menstruacija ni u ovoj pauzi nedodje?
hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.11.2007. 21:37

Molim nemojte pisati uskličnike iza svake rečenice, tekst vam je zbog toga nečitak, a i stvara se dojam da vičete i paničarite.
Predlažem da napravite test na trudnoću iz prvog jutarnjeg urina. Ukoliko je negativan sve je u redu, ali svejedno posjetite ginekologa da se vidi zašto ne krvarite.

ravna

14.11.2007. 10:05

Ako se mogu ubaciti,ne volim taj način na koji nam doktorica odgovara,kao da smo tu kokoši.Ako joj se ne da nek joj nađu adekvatnu zamjenu.Znam i ja da u takvim slučajevima treba doktoru,ali čemu nas onda zavaravaju ti portali

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.11.2007. 11:00

Odgovor na topiku Ravna - Nakon uzimanja Triquilara.

haris0311

25.11.2007. 18:30

Bok. pijem yasmin jedno 10 dana i javlja mi se skoro svaki dan u isto vrijeme proljev. to bude sat vremena otprilike nego sto trebam piti sljedecu a pijem je u 18h. malo se reguliram prehranom ali bas ne pomaze. od toga dehidriram i gubim apetit. molim vas pomozite, ne bih ih voljela prestat pit jer imam jako neredovite i bolne cikluse. unaprijed hvala, s postovanjem.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

25.11.2007. 18:45

Oralna kontracepcija može izazvati gastrointestinalne teškoće, ali obično je riječ o mučnini - proljev i povraćanje se obično sami smire za par dana. Vjerujem da vam proljev stvara problem, i mislim da je jedino što možete pokušati je promijeniti vrijeme u koje uzimate tablete. Znači umjesto u 18, sutra popijte tabletu u 8 ujutro, pa dalje isto u 8 ujutro, možda pomogne. Svakako popijte ovu kutiju do kraja, bez obzira na proljev, a poslije odlučite što dalje.

ksara

25.11.2007. 22:50

Postovana,

jucer navecer sam popila prvu tabletu Yasmina, s time da mi je to prvi puta da koristim te kontr. tablete. Inace nemam nuspojave na bilo koje tablete koje popijem, ali sinoc me 40-ak min nakon te prve popijene tablete zahvatio snazan svrbez koze. Prvo malo u grlu, a zatim jak svrbez ruku, koji se dalje sirio na podrucje brade, vrata, cijelih ruku, leda i ostalih dijelova tijela. Sva sam bila jako otekla, a uzasan svrbez je trajao skoro sat vremena. Poslije je sve bilo u redu, ali ja uskoro trebam popiti i drugu tabletu iz pakiranja, jer ne zalim imat propuste i zelim se zastit od trudnoce. Zanima me da li smijem popiti i piti dalje Yasmin? Hoce li opet tijelo reagirat, i smijem li uopce piti tablete ako imam nuspojave? Svoju gin. ne mogu kontaktirat do sutra, jer je vikend, a ja sam zabrinuta.
Inace sam pretprosli mjesec po prvi put pila Triquilar na svoju ruku, bez savjetovanja s lijecnikom, i nije bilo vecih problema osim lagane mucnine. Nakon toga sam ovaj 11.mj.uzela pauzu kako bih obavila ginekoloski pregled, nakon kojeg mi je ginekologinja odmah propisala Yasmin, pa mi nije bilo jasno zasto sam se odvazila ne pregled kad krvnu sliku gin.uopce nije trazila da napravim prije recepta, te mi je receno da "recept mogu dobit svakako."

Molim Vas komentar na sve ovo, i uputu da li da popijem drugu tabletu, te sto da radim ako trebam popit tabletu, ako opet dode do nuspojava?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

26.11.2007. 10:55

Nemojte piti drugu tabletu! Nadam se da ne kasnim s odgovorom. Imali ste što zvuči kao prilično ozbiljna alergijska reakcija na Yasmin, i slijedeća tableta bi to mogla samo pogoršati.
Pokušajte se sjetiti da li ste u isto vrijeme u usta unijeli nešto drugo - drugu tabletu ili neobičnu hranu, koje bi onda mogli biti krivac za reakciju. Ako niste, ja vam se bez alergijskog testiranja ne bih usudila dati nijedan drugi kontraceptiv.

zbunjena0001

27.11.2007. 09:40

Bok! Mene zanima da li je normalno ovo sto mi se dogadja.Bila sam kod ginekologa,sve mi je u redu bilo,propisao mi je Yasmin tablete.Ciklus mi inace traje 28, 29 dana.Yasmin sam pocela piti prvi dan kad sam dobila 1.11. i trajala mi je menstruacija umjesto uobicajenih 6 dana,trajala 8 dana, s tim da je 6., 7., i 8. dan bio nekakav smedji iscjedak.Sljedecu menstruaciju sam dobila 24.11.Da li je normalno da mi je toliko uranila menstruacija ili to treba tako biti i kad trebam piti sljedecu tabletu?Bez obzira na sve piti 21 dan pa 7 dana pauze pa opet ili sta?Nadam se da cu uspjet dobit odgovor na vrijeme, happy HVALA!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

27.11.2007. 10:55

Pa kako ne bi dobili odgovor na vrijeme! Sve je normalno što vam se događa. Mentruacija vam je bila produžena jer ste počeli piti tablete. Prvi ciklus uzimanja kontraceptiva je normalno kraći jer ste tabletu počeli piti prvi dan. Daljnji ciklusi bit će vam 28 dana jer ćete nakon zadnje tablete praviti pauzu 7 dana.

toni

09.01.2008. 17:50

Pozdravljam sve u tijeku e-komunikacije, posebno doktoricu koja Nam odgovara i umiruje psihu... Ja koristim Yasmin od 10/2007, znači popila sam 2 kutije i prošli mjesec sam zaboravila započet piti. Računala sam preskočit ću dok mi dođe menstruacija i sa prvim danom iste počet piti novu paletu. Međutim, 28 dana je prošlo u petak (04.01.) tada sam trebala počet piti novo pakiranje, ali menstruacije NEMA. Sada sam na sto čuda. Mislim da nisam trudna jer smo koristili prezervative, ali nikad ne reci nikad. Što da radim? moje je pitanje da kranem uzimat novo pakiranje ili da još čekam pa sa prvim danom... U ginekologa sam naručena 30.01., ali do tada? Zadnja menstruacija mi je bila 07.12.
Zahvaljujem

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.01.2008. 18:15

Morate napraviti test na trudnoću. Ako su vam menstruacije i prije bile neredovite onda ovo nije čudno, ali prije krvarenja nikako nemojte počimati novu kutiju.

toni

10.01.2008. 13:45

Jedno općenito pitanje, da li postoji kakav kemijski pripravak ili tableta koja se u ranom stadiju začeća može primjenit za izazivanje spontanog pobačaja? Ako mogu molit malo opširniji odgovor na ovu temu jer smatram da mnoge zanima upravo ovakav tip odgovora. Znam da postoje oni tzv. savjeti od davnina; tipa topla kupka, napor i sl. Da li postoji kakva kombinacija hormonskih tableta, koktel ili...???
Naravno, razumjet ću ako Vaša doktorska etika ne dozvoljava ovakvu vrstu odgovora ili ako se možemo izraziti savjeta. Shvaćam da bi to bio odgovor na moje pitanje općeg poznavanja struke, nikako savjet!
Zahvalna

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.01.2008. 15:25

Pitanje je sasvim na mjestu, nema ništa lošeg u njemu - samo što nema puno veze sa naslovom teme!
Nema se tu što opširno pisati - da, postoji takav pripravak, zove se mifepriston, i u većini zemalja svijeta odobren je za rani namjerni pobačaj. Kod nas nije odobren uopće, tako da vam znanje ne može previše koristiti.

jelena-85

10.01.2008. 19:50

Poštovana doktorice!
Uzimam Yasminelle i nakon svih silnih isprobanih oralnih kontraceptiva ove su jedine koje mi ne uzrokuju candidu. Ali, imam jako smanjen libido ili točnije nemam ga uopće. Zanima me da li je to samo prolazna pojava ili (zbog vrlo niske razine hormona) je to nešto neizbježno, te se neće popraviti ni nakon 3-4 mj?

Hvala unaprijed.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.01.2008. 23:45

Uistinu ne znam, vidjet ćete. Iz mog iskustva libido obično ostaje loš, ali kod vas možda bude drugačije.

jelena-85

12.01.2008. 03:15

Poštovana doktorice!

zanima me da li postoje kontracepcijske pilule koje sadrže 0,020 mg etinilestradiola i norgestimat?
naime, ovo moje pitanje se nadovezuje na moje pitanje o smanjenom libidu. s obzirom da sam uzimala trinovum, triquilar, stediril m i cilest te s nijedinima nisam imala smanjen libido (osim yasmina i yasminellea) pretpostavljam da se radi o progesteronskoj komponenti koja mi kod yasmina ne odgovara. što bi vi preporučili u ovom slučaju? napominjem da od svih tableta koje sadrže više od 0,020 mg etinilestradiola dobivam candidu.

Unaprijed zahvaljujem.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.01.2008. 11:30

Dobro ste zaključili, moguće je riječ o gestagenoj komponenti. Pilula koje sadrže norgestimat ima puno na svjetskim tržištima, ali ne znam da postoje ovakvi ultra nisko dozirani (najbliže je ortho Cyclen Lo sa 25 mcg etinil estradiola.
Ali postoje Mircette, Alesse, Aviane, Lessina, Levlite, Lybrel, možda još koji. Ne znam kako ih nabaviti jer ih na našem tržištu nema. Vjerojatno najlakše sa privatnim receptom pa preko privatne apoteke. Napominjem da su ova imena koja sam vam navela sa američkog tržišta. Na europskom se te tablete moguće zovu nekako drugačije, ali ne mogu ih znati sve happy. Međutim, to u ljekarni ne bi trebalo predtavljati problem, oni bi morali imati listu uporednih naslova - vama je svejedno kako se zovu, bitno da su niskodozirane i bez drospirenona.

claudia

12.01.2008. 16:20

pijem pilule yasmine i sve je ok. čak sam izgubila par kilograma čemu ničem drugom pripisati osim pilulama jer nisam baš pazila na hranu. ali, libido mi se izgubio. nema ga. sve je super sa dečkom, ali ja nemam osjećaj za seks. niti kada sam sama, niti s njim, niti kada gledam tv. jednostavno nema tog osjećaja. a prije je što se toga tiče sve bilo u najboljem redu. osjećam se bezveze i ne znam šta da radim! da ih mijenjam? a bojim se da ću od drugih pilula imati druge nuspojave...

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.01.2008. 20:40

Ja bih ih mijenjala - sa drugim nuspojavama ćete se boriti ako ih bude.