Neplodnost


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 69 | Broj poruka: 276

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neplodnost


Autor Poruka

Bamby1211

17.02.2013. 13:55

Molim za mišljenje. Imam 23 godine. Dijagnoza primarni sterilitet.
Napravljena obrada: hsg- uredan, brisevi- uredni,
neredovita menstruacija- terapija dulphaston,
hormoni vadjeni 21. dan ciklusa- kažu izostanak ovulacije, muzev spermiogram uredan.
Sta dalje? Dali preporucate terapiju ili sta? Na bebi radimo 2 godine. Hvala

TINA3794

11.03.2013. 11:40

Poštovani,

suprug i ja smo radili pretrage jer ulazimo u postupak potpomognute oplodnje pa bi Vas zamolila da mi protumačite sljedeće nalaze.

Moj nalaz:
ABO krvna grupa: 0
Rh(D) krvna grupa: + (pozitivan)
Antigen: C-, E+, c+, e-, K-
Indirektni antiglobulinski test: neg
Napomena: u serumu nisu nađena antieritocitna protutijela

Anti HBs titar: POZ 181,50 mlU/mL (ref. vrijednost <10,0)
HBsAg: neg
Anti-HBc ukupni (IgG+IgM): neg
Anti-HCV: neg
HIV Ag/At kombinirani test: neg
Anti-TP EIA (IgG+IgM): neg

Suprugov nalaz:
ABO krvna grupa: 0
Rh(D) krvna grupa: + (pozitivan)
Antigen: C-, E+, c+, e+, K-
Indirektni antiglobulinski test: neg
Napomena: u serumu nisu nađena antieritocitna protutijela

Anti HBs titar: NEG 3,10 mlU/mL (ref. vrijednost <10,0)
HBsAg: neg
Anti-HBc ukupni (IgG+IgM): neg
Anti-HCV: neg
HIV Ag/At kombinirani test: neg
Anti-TP EIA (IgG+IgM): neg

Hvala,
lijep pozdrav!

zara1

15.03.2013. 13:50

Poštovani;
Molim Vas za pomoc.
Imam 30g i 65kg. već pola godine pokušavamo ostati trudni ali nejde. Krenula sam sa svim pretragama. papa uredan, ureoplazma 10-4, dobila doksicilin i sad čekam drugi bris, hormoni; LH 8,80, FSH 11,95, ESTRADIOL 152, PROLAKTIN 271, i tu me ulovila panika kad sam vidla broj za fsh 11,95.doktor mi je rekao da nije tako loše.ali to meni nije nikakva utjeha. Išla sam i na foliku.. na ljevom jajniku se vidi folikul i 16 dan puca, ali trudnoće opet nema. Pijem i Duphaston radi regulacije,ali i onda mi kasni tj, tek desti dan dobivam poslije zadnje popijene tablete, mes.nikad točna svakih 30-40 dana. Napravili smo i spermiogram koji je uredan. E sad Vas molim da me uputite kud i šta dalje?! Hvala puno! Pozdrav.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

19.03.2013. 21:00


Poštovana Bamby!

Kako je jedini razlog neplodnosti Vaš ciklus odnosno izostanak ovulacije potrebno je lijekovima stimulirati ovulaciju.
Uobičajeni početak je primjena klomifena ili sličnih kombinacija. Ovulacija se mora kontrolirati UZV-om i hormonima. Vaše liječenje svakako ovisi i o Vašoj dobi.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

19.03.2013. 21:00


Poštovna Tina 3794!

Vaši nalazi koje ste opširno napisali su uredni, a testove za hepatitis valja analizirati sa internistom hematologom.

Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

19.03.2013. 21:00

Poštovani ted 007!

Lučenje žlijezda vanjskog spolovila je normalno i one nisu uzrok neplodnosti.



Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

19.03.2013. 21:00


Poštovana zara1!

U vašoj obradi nedostaje provjera prohodnosti jajovoda, zatim treba ponoviti FSH u početku menstruacijskog ciklusa, razinu anti Muller hormona (AMH), te UZV odrediti broj antralnih folikula (AFC). Nakon toga odabire se način liječenja, kontrola i eventualna stimulacija ovulacije. Kontrolirajte i svoju tjelesnu težinu.

Srdačan pozdrav

biljaa

05.04.2013. 21:00

Slučajno sam naletila na forum na kojem djevojke,žene objavljuju svoja pitanja vezano uz svoj zdravstveno stanje.
Ovako ide moja priča imam 27 godina i oba policistična jajnika desni ovarij 36x18mm, lijevi ovarij 31x19mm. Doktor mi je prepisao duphaston te da pijem prvi mjesec 2x2 tablete da izazovem menstruaciju,te ostale mjesece da pijem od 10 dana ciklusa do kraja kartice sto ispada do 24 dana ciklusa. prvu menstruaciju sam dobila 30 dan ciklusa što je po meni normalno, zatim drugu sam dobila 18 dan ciklusa(ostalo mi je 6 tableta) što sam odmah obavjestila doktora ali on je rekao neka počnem piti od tog dana 10 dan pa ćemo vidjeti. Sljedeću sam dobila 28 dan ciklusa ,a ovu zadnju 22 dan ciklusa. Jako me sve to brine. Muž i ja planiramo bebu već 7 mjeseci tj imamo nezaštićeni odnos, ali za sad još ništa.
Molim Vas pomozite nam i daj te mi neki svjet.

Unaprijed Vam se zahvaljujem.

Life is life

22.05.2013. 09:20

Cao..citam stalno po internetu sajtove o neplodnosti al ovo je prvi da doktor odgovara..Potrudit cu se biti kratka. Imam 20 godina i vec godinu dana sam u braku.prosle godine u 8 mj. tocnije 16.08.2012.g imala sam spontani pobacaj u dvanaeston tjednu trudnoce. Nakon toga naravno kad je vec sve krenulo bolje pazili smo se tri mjeseca da ne ostanem trudna. Sada je proslo vec devet mjeseci od spontanog i ja jos ne mogu zatrudnijeti. Redovno idem svom ginekologu na kontrolu i on kaze da je sve uredu,da je maternica opet spremna i sve ostalo..ugl.sve uredu.. Ali mene to jako muci, dali je moguce sa je to povezano s neplodnoscu i da li je moguce jednom ostat trudan i vise nikad??? Inace u obitelji ni kod mene ni kod muza nitko nema taj problem..unaprijed hvala

Zerka

05.07.2013. 15:15

Poštovani,
Imam 30 godina i 4 godine sam u braku. Nisam koristila nikakvu kontracepciju. Zelimo bebu i radili smo osnovne nalaze koji su u granicama normale (spermiogram, hormonalni status, HSG,) Nikad mi menstruacija nije kasnila, ciklus mi traje u prosjeku 23 dana. Do sad je sve bilo ok, nisam sklona upalama, cistama i sl.
Međutim 26.5.2013 bila sam na pregledu i vaginalni UZV je pokazao da folikul na lijevom jajniku velicine 19x25mm, koji je navodno trebao puci jer je to bio period pred menstruaciju. Doktor je rekao da je to perzistirajući folikul i da dođem na pregled poslije menstruacije, pa da vidmo da li je nestao. Menstruacija je bila 31.5. te nakon iste otisla sam ponovo na pregled 05.06.2013, gdje je folikul narastao i sad je rekao da je to folikularna cista velicine 26,4x28,1mm bez izljeva. Zatim sam opet narucena na UZV 14.6.2013 i tad sam imala tzv cistu ali ovaj put na desnom jajniku (veličine 25x30mm) a na lijevom kako nema nikako folikula. Ja sam se zabrinula jer je nakon toliko redovnih pregleda i susreta sad rekao da je funkcija jajnika nezadovoljavajuca te da dođem poslije menstruacije.
Zatim se odlucim za misljenje jos jednog ljekara i odem na pregled. U međuvremenu ja sam očekivala mensrtuaciju oko 25/26.6 međutim nisam dobila i odem kod drugog ginekologa i on mi kaze ovo je PREOVULACIJK FOLIKUL nećeš ti još dobiti menstruaciju jer su ti plodni dani. Naravno ja sam se iznendaila, jer sam ja trebala već imati menzes, mozda cak i da me prođe. Napisao je: Uterus u AVF, homogen, dimenzija 52x32mm, s trolinijskim endometrijem, 8,5mm. Desni jajnik s preovulacijskim folikulom 18mm, lijevi jajnik uredan.
danas je 5.7. ja još nisam dobila menstruaciju ( a nikad mi nije kasnilo, recimo oko 10 dana sad kasni), zadnja menstruacija je bila 31.05.2013. imam nesnoslijve bolove grudi i kao neko pikanje u donjem djelu stomaka (predjelu jajnika) test na trudnoću je negativan, imala sam vodenast proziran isjedak, pojačan, sad već manje, ali nema nikakvi drugih karakteristika.
Mozete li mi dati savjet šta da radim? Šta vi mislite o čemu je riječ? Doktor je rekao da dođem poslije menstr, ali ja jos nemam nista..Jesam li trudna ili imam neku bolest?
Unaprijed se zahvaljujem!

TinaH

09.07.2013. 14:55

Poštovani,
imam 22 godine, prije 2 godine sam imala spontani pobačaj, sad ponovno pokušavam ostati trudna ali nikako nejde vec više od godine i pol, prva trudnoća desila se brzo a sad nikako a i ciklusi su mi se od tad pobrkali. Menstruacije mi nisu redovite dolaze otprilike 35,38,40 i za sad najviše 45 dana, tako da neznam više ni kad su mi plodni dani,a i primjetila sam da više nemam sluzi koja mi se javljala u vrijeme plodnih dana i lice mi je puno prištića kojih se nemogu riješit, a nikada ih prije nisam imala. Kod doktora idem redovito papa je bio uredan i radio mi je ultrazvuk i sve je bilo uredu, za ovaj problem mu se još nisam obratila. I sad vas molim da mi pomognete savijetom sto mi je činiti??
Hvala Vam unaprijed!!

mile1980

18.07.2013. 11:15

Pozdrav,
Napravio sam 2 spermiograma. Prvi je bio početkom 5 mjeseca, a drugi početkom 7 mjeseca. Prvi je pokazao astenozospermiju (33% pokretnih, od čega 31% progresivno pokretnih). Otišao sam kod endokrinologa, urologa i napravio mikrobiološke pretrage urina i ejakulata. Nalaz hormona je pokazao jako nizak testosteron (7,1), niske LH (1,0) i FSH (3,0). Propisan mi je klomifen. U urinu je broj bakterija 10 na treću, a ejakulatu 10 na četvrtu, negativan nalaz na klamidiju,nije izolirana mikoplazma i ureoplazma. Koristio sam antibiotike 10 dana i smanjen mi je broj bakterija u ejakulatu na 10 na treću.

Urolog je dijagnosticirao blaži oblik variccocele ali smatra da nije za operaciju. Također je pronašao kalcifikate na prostati koji ukazuju na neke prijašnje upale. Početkom siječnja sam napravio pregled i ultrazvuk prostate i sve je normalno. Ono što sam zamijetio je da zadnjih 7-8 godina mokrim 15x dnevno u manjim količinama ali sam prije tih 7 godina napravio također mikrobiološke pretrage i bris i sve je bilo ok.

Nakon 2 mjeseca korištenje klomifena testosteron mi se dignuo u normalu (20,3), FSH (8), LH (8). U tom periodu sam koristio i dodatne suplemente (L-arginin, Acetyl-L-Carnitine, cink, selen, antioksidanse, bioastin, čaj od piskavice, sjemenke suncokret...). napravio sam drugi spermiogram i ona ŠOK. Nalaz je oligoastenozoopsermia (volumen svega 1 ml, 30 milijuna spermija, a pokretljivost 22%, od čega 16% progresivno pokretnih).

Nije mi jasno kako je moguće da nakon što su mi se hormoni popravili, riješio sam s većeg djela bakterija (Leukociti 0,7), korištenja suplemenata bude puno lošiji nalaz spermiograma umjesto da bude bolji.

Urolog inzistira na tome da kompletno iskorijenim bakterije, da bude nalaz sterilan. Međutim ako nisu bakterije koji je onda razlog lošeg spermiograma??? Inače, ne pušim, ne pijem, 3x tjedno teretana, pazim na prehranu.
Unaprijed hvala.

blackbutterfly

18.07.2013. 13:55

Dobar dan. Imam samo jedno pitanje za Vas. Moja mpo doktorica me poslala da napravim AMH i rekla je da se to radi u Zg. Mene zanima u kojoj se to bolnici radi i koliko se ceka nalaz. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

daki0902

12.08.2013. 20:15

postovani. neprestano citam ovaj forum i sve moguce clanke, iskreno se nadam vasem skorom odgovoru. imam 23 godine /relativno mlada i zdrava. moj buduci muz je prije malo vise od 5 godina primao jace hemoterapije i izlijecio lokalni tumor kicmene kosti. odmah nakon posljednjih hemoterapija je isao na spermogram gdje mu je pokazano navodno 2 pokretna spermija. prije toga je bio normalno plodan. e sad mene interesira sljedece, da li je moguce da je to trenutna posljedica hemoterapija, posto one ubijaju sve celije pa i te. da li je moguce da je njegova plodnost sad nakon 5 godina normalnija. s obzirom na cinjenicu da se jedna kost ljudskog organizma obnavlja nakon 7-10 godina ovisno o starosti. mislim da se takodjer nakon odredjenog isteka vremena od hemoterapija poboljsava i to. iskreno jos nismo poceli da radimo na bebi, ali to nam je uskoro cilj i najveca zelja. nadam se da na to utjece i moja mladost i plodnost, ovulacija je u normali. molim vas da mi odgovorite vasim strucnim a i osobnim misljenjem. unaprijed hvala

lila555

05.10.2013. 20:35

Poštovani, molila bih Vas uz kratku informaciju vezanu uz sljedeće: izostaje mi mjesečnica već godinu dana, iako sam prije toga imala redovite cikluse. Imam 29 godina, a s razdobljem izostanka mjesečnice koincidiraju neke opće okolnosti te promjena načina života. Naime, neposredno prije predmetnog razdoblja sam izgubila na težini oko 6-7 kg, što je bilo uvjetovano promjenom u ishrani (ne jedem meso, rafinirani šećer te većinu ugljikohidrata radi kandidijaze- te sada težim oko 46-47 kg na 162 cm visine), kao i pronalaženjem posla koji je izrazito stresan, te zahtijeva odricanja u pogledu spavanja i slobodnog vremena uopće. Možete li mi kratko reći smatrate li da bi promjena u načinu života, a posebice uvođenje nekih namirnica (i kojih konkretno) koje su po vašem mišljenju neizostavne, mogli pozitivno utjecati na menstrualne cikluse te plodnost generalno. Svjesna sam da je ovo daleko premalo informacija da biste mogli dati neki adekvatan savjet, međutim, prije nego li se podvrgnem bilo kakvom ispitivanju (kojeg se sad već prilično bojim) bih Vas molila samo za neko preliminarno i opće mišljenje. Puno Vam hvala.

sanjolina

17.10.2013. 14:10

Poštovani, u braku sam 5 godina i pokušavam ostati trudna. Nalaz muža je uredu. Kod mene je isto sve u redu. Bila sam kod nekoliko ginekologa i na svakom pregledu je bilo sve ok, a trudnoća nikako da se dogodi. Prije nekih mjesec i pol sam krenula kod svog ginekologa na folikulometriju. On mi je savjetovao da pokušam par ciklusa pratiti stanje na taj način. Po njegovom mišljenju je sve u redu, debljina endometrija je 11 mm oko ovulacije, jajnici su u redu folikuli isto. U desnom jajniku je za vrijeme ovulacije bio folikul 24 x 18.. Međutim, rekao mi je da kod fundusa maternice primjećuje 1 polip oko 8mm x 6mm. Po njegovom mišljenju on ne bi trebao biti zapreka za zaćeće. Imam 38 godina i do sada nisam rađala, nisam bila trudna, niti imala spontani pobačaj. Voljela bih ostati trudna pa me zanima Vaše mišljenje, trebam li nešto poduzimati s ovim polipom da se ne bi zavukla? Imate li još koji savjet za mene? Puno hvala unaprijed, s poštovanjem, veliki pozdrav!

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

21.10.2013. 20:55


Poštovana Sanjolina!

Iako niste naveli sve što je za tumačenje neplodnosti važno smatram da je neophodno provjeriti postoje li polipi ili ne, a također i ostale anatomske detalje. Zato bi zbog Vaše dobi savjetovao da se žurno obavi histeroskopija i laporaskopija u istom aktu.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

21.10.2013. 20:55


Poštovana Lila555!

Nema dvojbe da promjena životnih navika, pad tjelesne težine i stres mogu dovesti do poremćaja ciklusa i amenoreje. Potrebni su pregled stručnjaka, hormonska obrada i povratak na index tjelesne mase iznad 20.

Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

21.10.2013. 20:55

Poštovana Live is Live!

Uzroci sponatnog pobačaja i neplodnosti mogu biti povezani. Također i kiretaža koju ste tada imali mogla je oštetiti Vašu plodnost.Savjetujem da obavite pretrage bez obzira na Vašu dob.

Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

21.10.2013. 21:15

Poštovana Zerka!

Funkcionalne ciste jajnika vrlo su česte i obično prate neredovite ovulacije. Za točnu ocjenu poremećaja nije dovoljan samo UZV već je potrebna kontrola hormona.Takove ciste ne treba dirati jer u pravilu same od sebe nestaju. Ukoliko su češće i stvaraju nervozu zbog neplodnosti, potrebno je medikamentno liječenje.

Srdačan pozdrav